Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IKNL: aantal mensen dat kankerdiagnose krijgt, gaat flink stijgen

IKNL: aantal mensen dat kankerdiagnose krijgt, gaat flink stijgen

AMSTERDAM (ANP) - Meer en meer mensen zullen te horen krijgen dat ze kanker hebben. In 2019 werden ruim 118.000 diagnoses gesteld, in 2032 zal dat zijn gestegen naar ongeveer 156.000. Elk uur krijgen dan ongeveer achttien mensen het slechte nieuws, becijfert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Bij de berekening heeft het instituut enkele vormen van kanker niet meegerekend, waaronder een goed te behandelen en veel voorkomende vorm van huidkanker (basaalcelcarcinoom) en een voorstadium van borstkanker (DCIS). Als die wel meetellen, zijn er in 2032 waarschijnlijk ongeveer 232.000 nieuwe diagnoses, oftewel ruim 26 per uur.

Volgens het IKNL komt de sterke stijging van het aantal verwachte kankerdiagnoses vooral door vergrijzing. Nederland kent steeds meer ouderen en zij worden ook ouder dan voorheen. Wat daarnaast meespeelt, is dat mensen soms ongezond leven. Door roken, het drinken van alcohol, overgewicht en weinig lichaamsbeweging groeit het risico dat mensen kanker krijgen. Ook wordt de medische technologie steeds beter, en daardoor is het tegenwoordig mogelijk beginnende tumortjes te vinden die in het verleden pas veel later ontdekt zouden zijn, maar dat draagt maar voor "een beperkt deel" bij aan de toename, aldus het IKNL.

Huidkanker

Het aantal gevallen van huidkanker zal in de komende tien jaar het snelste stijgen. Het IKNL verwacht daarin een toename van 40 procent, als gevolg van "overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en zonnebanken". Door overgewicht zullen ook meer mensen leverkanker, galwegkanker of nierkanker krijgen.

De toename van het aantal kankerdiagnoses zal een flinke belasting worden voor de zorg, die al een tekort aan personeel heeft. De patiënten zelf kampen mogelijk ook lang met de gevolgen. Na behandeling zijn ze misschien chronisch vermoeid. Na herstel kunnen ze gedeeltelijk of helemaal arbeidsongeschikt worden, en daardoor zouden sommige mensen in financiële problemen kunnen komen.

Niet te voorkomen

De stijging van het aantal kankerdiagnoses is niet meer te voorkomen, verwacht het IKNL. De vergrijzing is in volle gang, en rookverslavingen en onbeschermd zonnen in het verleden zijn niet meer terug te draaien. Maar stoppen met roken en het voorkomen van overgewicht kunnen de risico's wel verminderen.

Het risico om aan kanker te overlijden, neemt volgens het IKNL wel af. In 2000 waren er ongeveer 292.000 mensen die in de tien jaren ervoor de diagnose kanker hadden gekregen. In 2032 zal die groep ongeveer 780.000 mensen tellen. Het centrum verwacht dat in 2032 een op de dertien Nederlanders kanker heeft of ooit kanker heeft gehad.

Meer uit Gezond

Fondsen willen meer actie voor een gezonder Nederland

AMERSFOORT/DEN HAAG (ANP) - "Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar", zegt de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF).

7 uur geleden
Honderden Limburgers in Den Haag voor behoud ziekenhuis

DEN HAAG (ANP) - Zo'n zevenhonderd mensen uit de Limburgse regio Parkstad demonstreren zaterdagmiddag in Den Haag voor het behoud van alle afdelingen van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Door een reorganisatie dreigt onder meer de intensive care naar Sittard-Geleen te verdwijnen. Ook de spoedeisende hulp en de geboortezorg worden bedreigd.

1 dag geleden
Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

4 dagen geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

4 dagen geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

5 dagen geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

5 dagen geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

5 dagen geleden