Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IKEA verwacht tot midden volgend jaar problemen in leveringsketen

IKEA verwacht tot midden volgend jaar problemen in leveringsketen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - IKEA verwacht dat de problemen in de toeleveringsketen en de daarmee gepaard gaande tekorten in de voorraden nog zeker tot midden volgend jaar zullen aanhouden. Die voorspelling deed topman Jon Abrahamsson Ring van Inter IKEA, de wereldwijde franchisegever van het woonwinkelconcern. Grootste uitdaging van het bedrijf is om goederen uit China verscheept te krijgen. Het bedrijf wil volgens hem de extra kosten voor onder andere het transport niet doorberekenen aan klanten.

IKEA kampt net als andere bedrijven met onder meer een tekort aan transportcontainers en problemen in de havens die de logistiek in de war schoppen. De problemen leidden eerder al tot waarschuwingen over tragere omzetgroei en hogere kosten bij verschillende bedrijven waaronder de Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) en de Britse onlineretailer Asos.

Om de situatie het hoofd te bieden, moest IKEA volgens Abrahamsson Ring prioriteiten stellen. Het productaanbod wordt daarom toegespitst op de populairste producten, zei hij. "Ik denk ook niet dat we in het lopende boekjaar uit de problemen zullen zijn." Het boekjaar van IKEA loopt tot en met augustus volgend jaar. "Dit is een zeer grote uitdaging voor de hele toeleveringsinfrastructuur", aldus de IKEA-bestuurder.

Recordomzet

IKEA sloot het afgelopen boekjaar af met een recordomzet. Het herstel volgde op een jaar waarin voor het eerst sprake was van een daling van de omzet, vooral als gevolg van de winkelsluitingen vanwege de coronapandemie. In Nederland bleven die problemen langer doorspelen door de gedwongen winkelsluitingen. De omzet van de twaalf Nederlandse vestigingen daalde daardoor met 9,3 procent tot 1,2 miljard euro.

De prijspiek voor transport en grondstoffen de afgelopen maanden heeft geleid tot hogere kosten. Het bedrijf is van plan deze extra kosten zelf op te vangen in plaats van door te berekenen aan IKEA-klanten. Volgens Abrahamsson Ring is het zaak om IKEA nog betaalbaarder te maken. Het bedrijf is van plan om een groter deel van de inkomsten te halen uit producten met een lagere prijs, zei hij.

IKEA heeft ook andere maatregelen genomen om producten naar zijn winkels te krijgen. Zo huurt het bedrijf zelf containers en kijkt het naar alternatieve transportmogelijkheden zoals per spoor.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

2 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

4 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

6 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

8 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

9 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

10 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

10 uur geleden