Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ik had geen jeugd door toeslagenschandaal, vertelt gedupeerde

Ik had geen jeugd door toeslagenschandaal, vertelt gedupeerde

DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal verziekte de jeugd van Milton Moreira Moreno. Al op 14-jarige leeftijd ging hij aan het werk om zijn moeder, die door de Belastingdienst ten onrechte als fraudeur was bestempeld, te helpen rondkomen. Het maakte hem een man met verantwoordelijkheidsgevoel, maar ook met "schade, een rugtas", verklaarde hij voor de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid onderzoekt.

"Ik heb geen jeugd gehad", aldus Moreira Moreno. "Want ik deed geen leuke dingen, ik deed geen dingen die ik zou willen, ik deed dingen die ik moest doen. Ik wist gewoon: wakker worden is werken." Hij droeg naar eigen zeggen een verantwoordelijkheid "die je niet op je hoort te nemen op die leeftijd".

Al op 7-jarige leeftijd moest Moreira Moreno zijn moeder lange tijd missen in verband met een ziekenhuisopname. En toen hij 10 was raakte het gezin, waar ook zijn drie jaar jongere broertje toe behoort, verstrikt in het toeslagenschandaal. Er kwam een terugvordering van meer dan een ton binnen. "Ik zag een bedrag dat ik niet eens kon uitspreken", vertelt hij.

Problemen stilhouden

Zijn moeder probeerde de problemen weg te houden bij haar kinderen. Zij was stiller en trok zich vaker terug in haar kamer, herinnert de nu 24-jarige Rotterdammer zich. "We gingen normaal altijd samen film kijken, samen koken, samen lachen. Dat verdween in die periode."

Zijn droom om schipper te worden moest Moreira Moreno opgeven. Hij koos voor een opleiding waarmee hij sneller aan het werk zou kunnen. "Ik wou niet werken, dat wil niemand op die leeftijd", zegt hij. "Maar als ik het niet had gedaan, dan hadden we niks. Geen eten, geen kleding, geen voetbal, niks."

Vertrouwen in de overheid

Een slachtoffer wil Moreira Moreno zichzelf niet noemen. Maar hij zegt nog steeds last te hebben van de gevolgen van zijn "moeizame" jeugd. Vooral de omgang met nieuwe mensen vindt hij moeilijk. "Het duurt even voor ik iemand vertrouw." Vertrouwen in de overheid heeft hij niet. Of dat ooit nog terug kan komen, en wat daarvoor nodig zou zijn, weet hij niet.

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

2 dagen geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

2 dagen geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

2 dagen geleden