Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IJslandse vrouwen, ook premier, leggen werk neer om ongelijkheid

IJslandse vrouwen, ook premier, leggen werk neer om ongelijkheid

REYKJAVIK (ANP/RTR) - IJslandse vrouwen zijn dinsdag bezig met een 24 uur durende staking tegen genderongelijkheid. Ook premier Katrin Jakobsdottir doet mee aan de protestactie. De deelnemers zeggen dat de strijd om gelijke behandeling te langzaam gaat, zowel in eigen land als daarbuiten.

Onder meer ziekenhuizen, scholen en bibliotheken in IJsland zijn deels of volledig dicht omdat het vrouwelijk personeel thuis is gebleven. Het is voor het eerst in bijna vijftig jaar dat IJslandse vrouwen een dag staken. De vorige en tevens eerste keer was in 1975, toen negen op de tien werkende vrouwen demonstreerden tegen genderongelijkheid.

De stakers vragen aandacht voor de loonkloof tussen vrouwen en mannen, gendergerelateerd geweld en onbetaald werk dat vaak door vrouwen wordt gedaan, zoals de opvoeding van kinderen. "We proberen aandacht te vestigen op het feit dat IJsland een gelijkheidsparadijs wordt genoemd, maar er zijn nog steeds verschillen tussen de genders en een dringende behoefte aan actie", zegt organisator Freyja Steingrímsdóttir. Daarom is gekozen voor de protestslogan "Noem je dit gelijkheid?".

IJsland, dat zo'n 360.000 inwoners heeft, wordt beschouwd als een van de meest progressieve landen als het om gendergelijkheid gaat. De eilandstaat staat al veertien jaar bovenaan de lijst van het World Economic Forum omdat de loonkloof er kleiner is dan in andere landen. Volgens het nationale statistiekbureau van IJsland krijgen vrouwen in sommige sectoren toch minstens 20 procent minder betaald dan mannen.

Meer uit Buitenland

Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

6 minuten geleden
Republikeinen willen onderzoek naar veiligheid bijeenkomst Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinse Congresleden gaan onderzoeken instellen naar de veiligheid rondom de campagnebijeenkomst van hun presidentskandidaat Donald Trump. Ze willen weten hoe het komt dat een persoon erin is geslaagd de beveiliging te ontwijken en op een dak te klimmen in de buurt van waar Trump kiezers toesprak.

41 minuten geleden
Meer leiders veroordelen geweld tegen Trump

DEN HAAG (ANP/RTR) - Internationaal wordt geschokt gereageerd op de poging tot moord op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. De Amerikaanse oud-president raakte gewond aan een oor, een toeschouwer kwam om en twee anderen raakten ernstig gewond. Buitenlandse leiders veroordelen het geweld en betuigen hun medeleven aan de betrokkenen.

1 uur geleden
FBI bevestigt identiteit schutter: 20-jarige man

WASHINGTON (ANP/RTR) - De FBI heeft de identiteit vastgesteld van de schutter op de campagnebijeenkomst van de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Het gaat om de 20-jarige Thomas Matthew Crooks uit de staat Pennsylvania, zoals sommige Amerikaanse media eerder berichtten op basis van bronnen.

1 uur geleden
Trump na schietpartij aangekomen in New Jersey

NEW JERSEY (ANP/AFP) - Donald Trump is na de schietpartij in Pennsylvania met het vliegtuig geland in New Jersey. Een van zijn communicatiemedewerkers heeft een video gedeeld waarin de Amerikaanse oud-president zelfstandig uit het toestel stapt.

2 uur geleden
Schietpartij was volgens FBI poging tot moord op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De schietpartij bij de campagnebijeenkomst van Donald Trump in Pennsylvania was een poging tot moord op deze Republikeinse presidentskandidaat. Dat heeft de FBI bekendgemaakt op een persconferentie. De FBI heeft de identiteit van de schutter, die werd doodgeschoten door de geheime dienst, nog niet met zekerheid vastgesteld. Het motief is nog onbekend.

2 uur geleden
Biden spreekt Trump na schietpartij

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump telefonisch gesproken nadat die gewond was geraakt bij een schietpartij bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Dat maakte het Witte Huis bekend, zonder mededelingen te doen over de inhoud van het gesprek.

4 uur geleden