Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'IJslaag gemiddeld 9 centimeter, maar het blijft oppassen'

'IJslaag gemiddeld 9 centimeter, maar het blijft oppassen'

HILVERSUM (ANP) - Door de strenge vorst in de nacht van donderdag op vrijdag is het natuurijs in heel het land verder aangegroeid. Gemiddeld heeft het ijs momenteel een dikte van 9 centimeter bereikt en komend weekend komt dat uit op 10 tot 15 centimeter, voorspelt Weer.nl. Maar het ijs blijft onbetrouwbaar.

Als grotere groepen mensen het ijs opgaan, is op ondiepere wateren een laag tussen 5 en 8 centimeter nodig. Voor toertochten op diepere wateren is meer nodig: minimaal 12 centimeter. Zover is het nog niet. "Op dit moment ligt er op stilstaand water van 2 meter diep circa 9 centimeter ijs", zegt meteoroloog Jordi Huirne. "Als het ’s nachts 10 graden vriest, vormt zich 2 centimeter ijs en als het 15 graden vriest 3 centimeter." Dit weekend zou het dus op veel plekken in het binnenland mogelijk moeten zijn om toertochten te houden. De laatste keer dat dat in Nederland kon, was tijdens de koudegolf in 2012.

Overigens is het ondanks de dikke ijslaag lang niet overal veilig om te schaatsen. Sneeuwijs zorgt op sommige plekken voor broos en zwak ijs. Een tocht langs de Elfsteden in Friesland zal er voor veel schaatsliefhebbers daarom niet inzitten. Niet alleen langs de Elfstedenroute maar ook op het IJsselmeer en het Tjeukemeer is de kwaliteit van het ijs op een aantal plekken slecht.

Ook in de grote steden is het opletten geblazen op de bevroren grachten. Zo is het ijs in Amsterdam momenteel eigenlijk nog te dun en onbetrouwbaar. De komende nachten moet het opnieuw flink gaan vriezen om het ijs genoeg te laten groeien om er met grote groepen mensen op te kunnen schaatsen. Ook in Utrecht ligt nu zo'n 6 centimeter. Dit weekend rekent Weer.nl op een ijslaag van 8 centimeter. In de binnenstad van Groningen is het ijs iets dikker.

Na het weekend komt voorlopig een einde aan het winterweer. De temperatuur loopt op tot boven het vriespunt en het gaat dooien.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In de Meezenbroekstraat in Rotterdam-Beverwaard heeft zaterdagavond een explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn geen gewonden gemeld.

2 uur geleden
Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

5 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

5 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

8 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

8 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

8 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

9 uur geleden