Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Igor Girkin, veroordeeld in MH17-zaak, blijft in Russische cel

Igor Girkin, veroordeeld in MH17-zaak, blijft in Russische cel

MOSKOU (ANP/AFP) - De prominente nationalist Igor Girkin blijft vastzitten in Rusland. Hij ging daar tevergeefs in beroep tegen zijn detentie. Girkin kreeg in Nederland bij verstek levenslang voor zijn betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17. Zijn voorarrest in Rusland heeft te maken met een andere zaak: het aanzetten tot extremisme.

Girkin is in Rusland een populaire blogger. Hij staat bekend om zijn uitgesproken kritiek op de wijze waarop de oorlog in Oekraïne wordt aangepakt. De voormalige officier van veiligheidsdienst FSB en ex-rebellenleider, die ook bekendstaat onder de naam Stelkov, betoogt dat de Russische machthebbers veel doortastender moeten optreden. Hij maakt deel uit van een groep die zich de "Club van Boze Patriotten" noemt.

De autoriteiten arresteerden Girkin in juli, nadat hij via berichtendienst Telegram felle kritiek had geuit op president Vladimir Poetin. Dat gebeurde in de nasleep van de kortstondige opstand van huurlingenleger Wagner. De aanhouding van de blogger wordt gezien als teken dat de autoriteiten steeds minder kritiek tolereren, ook niet uit de hoek van ultranationalisten die de oorlog in Oekraïne steunen.

Girkin riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar. Hij deed in Moskou een poging de rechter ervan te overtuigen dat hij geen plannen heeft om te vluchten. Girkin wees daarbij op de gevangenisstraf die hem in Nederland boven het hoofd hangt. Ook verkeert hij naar eigen zeggen in slechte gezondheid. De rechter zag daarin geen reden om zijn voorarrest op te heffen.

Meer uit Buitenland

Wopke Hoekstra na aannemen EU-natuurherstelwet: 'We hebben haast'

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is opgelucht dat de natuurherstelwet is aangenomen na een lastig parcours langs de EU-lidstaten.

3 uur geleden
Politie Hamburg hield zondag 6 Oranjefans aan rondom EK-wedstrijd

HAMBURG (ANP) - De politie in Hamburg heeft zondag rondom de wedstrijd Nederland - Polen zes Nederlandse voetbalfans aangehouden. Ze worden onder meer verdacht van poging tot zware mishandeling, drugsbezit of verzet tegen de politie. De zes zijn inmiddels weer vrij, tegen hen is een onderzoek gestart.

4 uur geleden
Saudische kroonprins roept op tot erkenning Palestijnse staat

MEKKA (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft landen opgeroepen de Palestijnse staat te erkennen als ze dat nog niet hebben gedaan. Dat meldt staatspersbureau SPA. De troonopvolger deed de oproep in Mekka tijdens een bijeenkomst over de islamitische pelgrimstocht die in de stad plaatsvindt. Door het erkennen van een Palestijnse staat, kan er volgens hem worden toegewerkt naar "duurzame en allesomvattende vrede" in de regio.

4 uur geleden
Stoltenberg: de weg naar vrede is met meer wapens

WASHINGTON (ANP/AFP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft op bezoek in Washington gezegd dat volgens hem "de weg naar vrede in Oekraïne loopt via het meer wapens leveren aan dat land". Het militaire bondgenootschap zou nog meer wapens moeten leveren.

5 uur geleden
Moskou stopt met zaak die Nederland bij ICAO aanspande over MH17

MOSKOU (ANP) - Rusland trekt zich helemaal terug uit een procedure die Nederland en Australië bij de internationale raad voor de burgerluchtvaart ICAO hebben aangespannen over de ramp met de MH17.

6 uur geleden
Na extreme hitte, maandag hevige regen tijdens hadj in Mekka

MEKKA (ANP) - De aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen dagen in de voor moslims heilige plaats Mekka, hebben maandag plaatsgemaakt voor een temperatuurdaling en hevige regenval.

6 uur geleden
Polen twijfelt over Europese topbaan voor Portugese oud-premier

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Net nu de EU-regeringsleiders aanschuiven om in Brussel tijdens een informele vergadering de Europese topfuncties opnieuw te verdelen, heeft de Poolse premier Donald Tusk twijfels geuit over de Portugese kandidaat. Oud-premier Antonio Costa is verwikkeld in een corruptieschandaal.

6 uur geleden