
IGJ ziet te weinig aandacht voor betalingen bedrijven aan artsen
UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben te weinig zicht op betalingen die medische hulpmiddelenleveranciers doen aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft hier nu vier ziekenhuizen op gecontroleerd en oordeelt bij alle vier een gebrek aan "intern inzicht en controles". De ziekenhuizen voldoen daardoor niet aan de eisen die de wet stelt om belangenverstrengeling te voorkomen. Bestuurders en artsen bleken ook "onvoldoende op de hoogte" van de wet- en regelgeving en van de speciaal hiervoor opgestelde Gedragscode Medische Hulpmiddelen.
"Een patiënt moet er altijd op kunnen vertrouwen dat een medisch hulpmiddel passend is bij de medische zorg die nodig is. Zorgprofessionals mogen daarom niet beïnvloed worden door gunsten van leveranciers die hun producten willen verkopen", legt de inspectie uit. Geldstromen moeten "transparant en toetsbaar zijn". Dat valt in de praktijk tegen.
De IGJ begon het onderzoek nadat Nieuwsuur had gemeld dat tientallen cardiologen miljoenen euro's van de medische industrie hadden ontvangen, zonder de vereiste instemming van het ziekenhuisbestuur.
Geldstromen onderzoeken
De inspectie bezocht tot nog toe het HagaZiekenhuis in Den Haag, MST in Enschede, het CWZ in Nijmegen en het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en had daarbij vooral oog voor de afdeling cardiologie. Bij geen van de ziekenhuizen waren de zaken op orde, al kwam de IGJ ook weer geen risico's voor de kwaliteit van de zorg tegen. Alle vier de ziekenhuizen zijn intussen ook "intensief aan de slag gegaan met verbeteringen". Die verwacht de inspectie ook op landelijk niveau.
Komende tijd gaat de IGJ in meer ziekenhuizen onderzoeken of ze wel kritisch genoeg kijken naar de geldstromen van leveranciers naar artsen en hun bedrijven of stichtingen. Zulke betalingen kunnen bijvoorbeeld worden gedaan om wetenschappelijk onderzoek of symposia te sponsoren. Dat mag, mits aan strenge regels wordt voldaan.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden