Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iets meer uitreizigers naar jihadgebied zijn volgens AIVD overleden

Iets meer uitreizigers naar jihadgebied zijn volgens AIVD overleden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat de afgelopen jaren in Syrië of Irak is overleden tijdens hun deelname aan de jihadistische strijd, is gestegen naar 115. In de vorige rapportage eind 2023 ging de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) nog uit van 105 doden. Daarnaast meldt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerbrief dat er 330 kinderen met een Nederlandse link in de strijdgebieden zijn of waren, via hun ouders. Dat zijn er 20 meer dan in de vorige rapportage. Het aantal overleden kinderen blijft staan op 30.

In totaal zijn er 300 zogeheten uitreizigers bekend bij de autoriteiten, van wie er 90 zijn teruggekeerd naar Nederland en 15 naar andere landen, zoals al eerder was gemeld. Na terugkeer in Nederland zijn de jihadisten opgepakt en voor de rechter gebracht. De meesten zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen of zitten nog in procedure.

Momenteel zijn er nog 65 volwassenen in de twee genoemde landen waar met name IS streed voor een eigen staat. Van hen zitten er 25 in kampen of in de gevangenis, 25 zitten nog bij jihadistische groepen in het noordwesten van Syrië en 15 mogelijk elders in Syrië. In Turkije zijn 10 Nederlandse uitreizigers neergestreken. Het gaat om 'afgeronde cijfers', meldt de minister, omdat exacte cijfers de informatiepositie van de AIVD kunnen prijsgeven.

Intrekken Nederlanderschap moeizaam

Volgens de AIVD zitten nu nog 145 kinderen met een Nederlandse link in de (voormalige) strijdgebieden. Ze verblijven in Syrisch-Koerdische kampen of in de gevangenis (30) of zitten bij jihadistische groeperingen in het noordwesten van Syrië (75). Zeker 40 verblijven mogelijk ergens anders in Syrië. Daarnaast zijn er 20 kinderen van uitreizigers in Turkije. Tot nu toe zijn er 85 kinderen naar Nederland teruggekomen, vaak met hun moeder, en 50 zijn naar een ander land gegaan.

Verder meldt Yeşilgöz weinig voortgang als het gaat om de intrekking van het Nederlanderschap, vanuit het belang van de nationale veiligheid of vanwege een terroristisch misdrijf. Dit kan alleen bij mensen met een dubbele nationaliteit, maar het ligt juridisch vrij gecompliceerd en de procedures duren lang. In flink wat gevallen wordt zo'n besluit later teruggedraaid door de rechter of door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ingetrokken omdat het juridisch niet lukte. Eind mei waren er 25 definitieve intrekkingen, één meer dan eind vorig jaar.

Meer uit Binnenland

Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquête die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

1 uur geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

2 uur geleden
Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

4 uur geleden
Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zegt in een interview in De Telegraaf dat er verhoudingsgewijs meer geld gaat "naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben".

4 uur geleden
Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

11 uur geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

11 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

13 uur geleden