Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iets meer coronapatiënten op intensive care

Iets meer coronapatiënten op intensive care

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten op de intensive care is iets gestegen. In totaal liggen nu 1417 mensen op een ic. Woensdag waren het er 1408. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) donderdag bekend. Woensdag was het aantal ic-patiënten gedaald ten opzichte van dinsdag. Dat was de eerste daling sinds de uitbraak van het coronavirus.

Van de patiënten liggen 1361 mensen op een intensivecareafdeling in Nederland. Dat zijn er vijf meer dan woensdag. Het aantal Nederlandse ic-patiënten in Duitsland is gestegen van 52 naar 56.

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zit Nederland sinds afgelopen maandag op "een plateaufase". Het aantal patiënten op ic's stijgt niet verder, maar daalt ook nog niet constant. "We zijn optimistisch dat het aantal niet verder stijgt, met de kanttekening dat het nog steeds heel druk is."

Niet vollopen

Het LCPS verwacht dat de intensivecareafdelingen in elk geval de komende twee weken niet zullen vollopen. Nederland heeft inmiddels zo'n 1900 bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Voorlopig lijkt dat ruim genoeg, maar het is nog te vroeg om de teugels te laten vieren of om de uitbreiding deels terug te draaien, zegt Kuipers. Het aantal patiënten kan namelijk alsnog stijgen. "Nog altijd is het overgrote deel van de Nederlanders niet in contact geweest met het virus. Het grootste deel is er dus niet immuun voor. We hebben nu een afplatting door strenge maatregelen, maar die kunnen we niet eindeloos volhouden. Als we te snel en te weinig gecontroleerd de regels versoepelen, kun je alsnog de hogere piek krijgen waarvan we nu weg lijken te blijven."

Bovendien zitten ic-afdelingen nog lang niet op hun niveau van voor de uitbraak. Dat gebeurt pas wanneer ze 500 coronapatiënten behandelen, en zo'n daling is de komende tijd zeker niet aan de orde.

Samenwerken

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is het ook belangrijk dat ic's blijven samenwerken en de druk gelijk verdelen. "We moeten tegelijk afschalen en tegelijk andere zorg gaan doen. Het kan niet zo zijn dat het noorden straks al patiënten met kanker kan opereren terwijl in het zuiden de ic's nog vol liggen."

Op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen, dus buiten de ic's, liggen nu 2731 coronapatiënten. Dat waren woensdag 2765 mensen. Kuipers noemt ook dat een plateau: "We zijn positief, maar met een reservering."

Het grootste aantal patiënten zit volgens Kuipers nog altijd in Noord-Brabant en Limburg, maar ook op de Veluwe is het aantal besmettingen "hoger dan gemiddeld". In de noordelijke provincies ligt het aantal coronagevallen lager.

Meer uit Gezond

Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

1 dag geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

1 dag geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

2 dagen geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

2 dagen geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

2 dagen geleden
Onderzoek: knieartrose kost samenleving 1,2 miljard per jaar

AMSTERDAM (ANP) - Een op de negen mensen in Nederland heeft artrose aan de knie en dat kost de maatschappij jaarlijks 1,2 miljard euro. Maastricht UMC heeft dat berekend in opdracht van ReumaNederland en keek daarbij naar langdurige uitval, arbeidsongeschiktheid en mantelzorgverplichtingen.

2 dagen geleden
Aantal coronagevallen lijkt verder te stijgen

BILTHOVEN/UTRECHT (ANP) - Steeds meer mensen lijken het coronavirus onder de leden te hebben. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is voor de negende week op rij gestegen en staat nu op het hoogste niveau sinds het begin van het jaar. In de afgelopen negen weken is de zogenoemde virusvracht vertienvoudigd, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

3 dagen geleden