Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iets meer bier verkocht in 2021, maar wel minder dan voor corona

Iets meer bier verkocht in 2021, maar wel minder dan voor corona

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben afgelopen jaar iets meer bier gekocht, maar de verkopen blijven nog altijd duidelijk achter bij de situatie zoals die voor corona was. Vooral de sluiting van de horeca heeft een grote invloed gehad, stelt Nederlandse Brouwers. De branchevereniging voor de Nederlandse bierbrouwers roept op om de horeca zo snel mogelijk weer te openen, vooral voor ondernemers in de sector.

Afgelopen jaar werd er 10,9 miljoen hectoliter bier verkocht in Nederland, 2,6 procent meer dan in het eerste coronajaar 2020. Ten opzichte van 2019 liggen de bierverkopen nog altijd ruim een tiende lager. Door de sluiting van de horeca zijn mensen vooral thuis meer bier gaan drinken. Dat gebeurde in 2021 nog ietsje meer dan een jaar eerder.

Ook konden consumenten weer iets beter in de horeca terecht, waardoor daar 14 procent meer bier werd verkocht dan in 2020. Dat lijkt een forse stijging maar in dat eerste coronajaar daalden de verkopen in de horeca zo hard dat ze ondanks die stijging vorig jaar nog altijd bijna de helft lager liggen dan in 2019.

Export

Speciaalbier en alcoholvrij bier waren voor corona al in trek en die trend heeft zich doorgezet. Zelfs ten opzichte van 2019 werd daar meer van verkocht. Pils heeft het meest te lijden van de sluitingen in de horeca.

De Nederlandse bierbrouwers produceerden afgelopen jaar ruim 22 miljoen hectoliter bier, minder dan in 2020 en 2019. Daarvan werd zo'n 12,9 miljoen hectoliter naar andere landen uitgevoerd. Alleen Mexico exporteert meer bier dan Nederland, stelt Nederlandse Brouwers. De import van bier uit het buitenland bedroeg vorig jaar een kleine 1,7 miljoen hectoliter.

Meer uit Financieel

Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

38 minuten geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiƫle persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

1 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

1 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

2 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

3 uur geleden
Analisten: woekerpolisclaims kunnen NN en ASR veel geld kosten

AMSTERDAM (ANP) - Woekerpolisclaims richting Nationale-Nederlanden (NN) en ASR kunnen voor de verzekeraars een flinke kostenpost worden. Een analist van ING denkt dat NN een voorziening rond de 390 miljoen euro zou moeten nemen, voor ASR gaat hij uit van 488 miljoen euro. Kenners van KBC Securities denken ook dat bedragen in de honderden miljoenen euro's kunnen lopen.

4 uur geleden
Fabrikanten elektrische auto's winnen op beurs in New York

NEW YORK (ANP) - De fabrikanten van elektrische auto's Lucid en Rivian zijn woensdag op de beurs in New York meer waard geworden. Een dag eerder stegen ze ook al door de aanhoudende stakingen bij General Motors, Ford en Stellantis in de staat Michigan. De Amerikaanse president Joe Biden bracht deze week een bezoek aan de stakers en betuigde zijn steun aan hun strijd voor een loonsverhoging, wat wordt gezien als een tegenvaller voor de autofabrikanten.

4 uur geleden