Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ierse premier Varadkar kondigt vertrek aan

Ierse premier Varadkar kondigt vertrek aan

DUBLIN (ANP) - De Ierse premier Leo Varadkar stapt op. Hij verklaarde op een persconferentie persoonlijke en politieke redenen te hebben om te stoppen. "Toen ik aantrad als premier in 2017 realiseerde ik me dat het bij leiderschap hoort om te weten wanneer het tijd is om de macht over te dragen."

Varadkar stopt eerst als leider van zijn partij Fine Gael en later ook als Taoiseach (premier). Dat betekent niet automatisch dat nieuwe verkiezingen worden gehouden. Hij zou als regeringschef vervangen kunnen worden door zijn opvolger binnen de partij.

Het besluit van de Ierse leider was al uitgelekt via de media. Varadkar bevestigde dat hij nog aanblijft als premier tot een opvolger is gevonden.

Gevoelige nederlaag

Het vertrek van de premier volgt op een gevoelige nederlaag bij een volksraadpleging over de positie van vrouw en gezin in de grondwet. Varadkar wilde af van "ouderwets" en "seksistisch" taalgebruik, maar de kiezers stemden tegen.

In de grondwet uit 1937 staat bijvoorbeeld dat de vrouw in de Ierse samenleving een cruciale rol vervult "door haar leven thuis". Ook moet de overheid zich inzetten om te voorkomen dat moeders door "economische noodzaak" moeten werken en daardoor hun plichten in het huishouden verzaken.

Trots

Varadkar noemde op de persconferentie politieke prestaties waar hij trots op is. "Er zijn natuurlijk ook terreinen waarop we veel minder succesvol zijn geweest en helaas zelfs stappen terug hebben gezet, maar op een dag als dit laat ik het aan anderen over om daar iets over te zeggen."

De 45-jarige Varadkar was herhaaldelijk premier. Hij trad in 2017 voor het eerst aan en was toen de jongste premier in de Ierse geschiedenis. Varadkar gold ook als eerste openlijk homoseksuele leider van het land. Hij werd in 2022 voor de tweede keer Taoiseach.

"Dit komt vast als een verrassing voor velen. En een teleurstelling voor sommige mensen", zei de premier over zijn vertrek. "Ik weet dat anderen weinig problemen zullen hebben met dit nieuws. Dat is het fijne aan het leven in een democratie."

Meer uit Buitenland

Einde aan maandenlange blokkades op grens Polen en Oekraïne

WARSCHAU/KYIV (ANP/RTR) - Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kyiv melden dat ze overeenstemming hebben bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.

31 minuten geleden
Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah opgelopen

RAFAH (ANP/RTR/DPA) - Het dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah maandag is opgelopen. Er zijn zeker 27 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Israël heeft meerdere huizen in de zuidelijke stad in de Gazastrook gebombardeerd.

51 minuten geleden
Diplomaten: Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Rutte was afgelopen vrijdag op bezoek bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om steun te krijgen voor zijn kandidatuur voor de topjob. Er zijn nu nog drie NAVO-landen over die Rutte moet zien over te halen.

1 uur geleden
Spaanse premier Sánchez blijft na dagen twijfelen toch aan

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft besloten aan te blijven als regeringsleider. Hij twijfelde een aantal dagen over zijn politieke toekomst, nadat vorige week een corruptieonderzoek was geopend naar zijn echtgenote.

1 uur geleden
Tientallen doden na damdoorbraak in Kenia

NAIROBI (ANP/AFP) - Zeker 42 mensen zijn omgekomen na een damdoorbraak in Kenia, dat kampt met hevige regenval en overstromingen. Het dodental loopt mogelijk nog op.

2 uur geleden
Kyiv: in Duitsland doodgestoken Oekraïners zaten in het leger

KYIV (ANP/DPA) - De twee Oekraïners die zaterdag zijn doodgestoken in Duitsland, waren volgens Kyiv militairen. De steekpartij vond plaats op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren.

3 uur geleden
Blinken start bezoek aan Midden-Oosten

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is aangekomen in de Saudische hoofdstad Riyad. De minister bezoekt het Midden-Oosten in de hoop een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen.

6 uur geleden