Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ierse partijen sluiten coalitieakkoord

Ierse partijen sluiten coalitieakkoord

DUBLIN (ANP) - De Ierse politieke partijen Fianna Fáil, Fine Gael en de Groenen ondertekenen maandag een deal over de vorming van een nieuwe coalitieregering. Dat heeft Fianna Fáil-leider Micheal Martin zondag bekendgemaakt.

"We hebben goede vorderingen gemaakt, dus we tekenen het akkoord morgen", vertelde Martin aan journalisten na gesprekken die een einde proberen te maken aan een vier maanden durende patstelling na de verkiezingen in februari.

Fianna Fáil, Sinn Féin en Fine Gael kwamen na die verkiezingen uit op respectievelijk 38, 37 en 35 zetels. Doordat alle drie de partijen dicht bij elkaar liggen qua zetels, waren zeker drie partijen nodig om een regering te kunnen vormen. Maar de centrumrechtse partij Fianna Fáil wilde niet regeren met de linkse nationalisten van Sinn Féin.

De radicale partij Sinn Féin was ooit de spreekbuis van de terroristische en nationalistische beweging IRA. Die oude banden zijn voor de andere partijen in Ierland reden om niet samen te werken met Sinn Féin.

Meer uit Buitenland

Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

1 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

2 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

4 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

5 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

5 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

6 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

6 uur geleden