Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

DUBLIN (ANP/AFP) - Ierland wil de wet aanpassen om asielzoekers terug te kunnen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse minister van Justitie Helen McEntee komt naar schatting 80 procent van de mensen die in Ierland asiel aanvragen daar vandaan.

Ze komen Ierland binnen via Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Britse premier Rishi Sunak bewijst het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland de afschrikkende werking van het plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.

Tegen de Ierse omroep RTE zei McEntee dat ze de nieuwe stroom asielzoekers snel een halt wil toeroepen. "Daarom spreken we deze week in het kabinet over noodwetgeving waarmee we mensen terug kunnen laten keren naar het Verenigd Koninkrijk." Maandag overlegt ze in Londen over de kwestie met de Britse minister van Binnenlandse Zaken.

Het Britse parlement keurde vorige week de wet die deportatie naar Rwanda regelt goed, waarna Sunak beloofde binnen tien tot twaalf weken asielzoekers naar Rwanda te sturen. Dan gaat het met name om asielzoekers die illegaal per boot het land binnenkwamen.

Meer uit Buitenland

Luchthaven Nieuw-Caledonië dicht tot 2 juni om onrust

PARIJS (ANP/RTR) - De internationale luchthaven van Nieuw-Caledonië blijft nog zeker een week gesloten vanwege de onrust in de eilandengroep. Meerdere Nederlanders konden het Franse overzeese gebied de afgelopen tijd verlaten met evacuatievluchten van andere landen.

32 minuten geleden
Vrees voor 670 doden bij aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea

PORT MORESBY (ANP/RTR) - De verwoestende aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea heeft waarschijnlijk het leven gekost aan meer dan 670 mensen. Dat zei een VN-functionaris tegen persbureau AFP.

2 uur geleden
Yonhap: Russische hulp voor satellietprogramma van Noord-Korea

PYONGYANG (ANP) - Een groot aantal Russische experts is naar Noord-Korea gegaan om te assisteren bij de lancering van spionagesatellieten, bericht het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Dat baseert zich op informatie van een hoge Zuid-Koreaanse defensiefunctionaris.

2 uur geleden
Hulpgoederen gaan Gaza binnen via grensovergang Kerem Shalom

TEL AVIV (ANP/DPA/AFP) - Trucks met hulpgoederen zijn zondagochtend de Gazastrook binnengegaan via grensovergang Kerem Shalom. Een Egyptische televisiezender bericht dat zo'n tweehonderd vrachtwagens naar die grenspost worden gereden.

3 uur geleden
Pasgeboren kinderen omgekomen door ziekenhuisbrand in India

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Zeker zes baby's zijn in India omgekomen toen brand uitbrak in een kinderziekenhuis. De autoriteiten zeggen dat meerdere andere pasgeboren kinderen gered konden worden uit het brandende gebouw in New Delhi.

4 uur geleden
Oekraïne meldt grootschalige nachtelijke aanval door Rusland

KYIV (ANP/RTR/DPA) - Oekraïne meldt dat Rusland een grote nachtelijke aanval heeft uitgevoerd. De Oekraïense strijdkrachten zeggen zeker twaalf raketten en 31 drones te hebben neergehaald boven verschillende delen van het land.

5 uur geleden
Zanger Doug Ingle van rockband Iron Butterfly overleden

LOS ANGELES (ANP) - Doug Ingle, medeoprichter van rockband Iron Butterfly, is vrijdag op 78-jarige leeftijd overleden, meldt de Amerikaanse website Variety zaterdag. Ingle was zanger en organist op veel bekende nummers van de band, zoals de hit In-a-Gadda-Da-Vida. Hij was het laatste nog levende lid van de klassieke line-up van de groep uit de late jaren zestig.

9 uur geleden