
Ierland: vooraf niet gewaarschuwd over intrekken brexitprotocol
DUBLIN (ANP/RTR/DPA) - Aan Ierland is niks gevraagd door de Europese Commissie over het voornemen om de export van coronavaccins naar Noord-Ierland aan banden te leggen. Dat heeft Thomas Byrne, de Ierse minister van Europese Zaken gezegd. Het besluit had volgens de BBC kunnen leiden tot controles aan de grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland, maar is snel weer ingetrokken na kritiek.
Volgens Byrne is er "overduidelijk" een fout gemaakt. Het is nog te vroeg om te zeggen wat er precies is gebeurd, zei Byrne tegen de Ierse radiozender Newstalk, maar het is volgens hem wel duidelijk dat de gevolgen van het activeren van het zogenoemde artikel 16 "niet volledig zijn uitgedacht". "Dat is jammer, maar het leert ons nu een les", zei hij. Het artikel, waarmee delen van de overeenkomst in bepaalde omstandigheden eenzijdig terzijde kunnen worden geschoven, is bedoeld als laatste redmiddel om ernstige handelsverstoringen in Noord-Ierland na brexit te voorkomen.
Volgens het brexitprotocol moeten alle producten zonder controles vanuit de EU naar Noord-Ierland vervoerd kunnen worden. De Europese Commissie besloot om zich te beroepen op artikel 16 na een conflict tussen de Europese Commissie en farmaceut AstraZeneca. De farmaceut deelde mee dat in het eerste kwartaal veel minder doses van het vaccin geleverd worden dan eerder beloofd. In plaats van 80 miljoen schroefde de farmaceut de levering terug naar 31 miljoen doses. Dat vertrouwde de EU niet, waarop het besloot de hele productielijn van de farmaceut door te lichten. De EU stelde uitvoercontroles in op vaccins die in de EU worden gemaakt. Brussel wilde met een beroep op artikel 16 vermoedelijk voorkomen dat vaccins via 'achterdeur' Noord-Ierland toch ongecontroleerd naar het Verenigd Koninkrijk vervoerd konden worden.
Onwerkbaar
Ook de Britten zeiden vrijdag al niet van tevoren te zijn ingelicht. Intussen wil de Noord-Ierse premier Arlene Foster helemaal van het protocol af. "Het protocol is onwerkbaar", heeft ze tegen de BBC gezegd. Volgens Foster zorgt het protocol daarnaast voor "aanzienlijke spanningen". Foster zei dat ze bij de Britse en Ierse overheden zal aandringen op het schrappen van de brexitregelingen.
De Wereldgezondheidsorganisatie levert ook kritiek op de zet van de EU, en zegt dat dat soort maatregelen het risico hebben dat de pandemie langer kan duren, omdat het langer duurt voordat mensen gevaccineerd kunnen worden.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
13 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
49 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
3 uur geleden