Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ierland: vooraf niet gewaarschuwd over intrekken brexitprotocol

Ierland: vooraf niet gewaarschuwd over intrekken brexitprotocol

DUBLIN (ANP/RTR/DPA) - Aan Ierland is niks gevraagd door de Europese Commissie over het voornemen om de export van coronavaccins naar Noord-Ierland aan banden te leggen. Dat heeft Thomas Byrne, de Ierse minister van Europese Zaken gezegd. Het besluit had volgens de BBC kunnen leiden tot controles aan de grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland, maar is snel weer ingetrokken na kritiek.

Volgens Byrne is er "overduidelijk" een fout gemaakt. Het is nog te vroeg om te zeggen wat er precies is gebeurd, zei Byrne tegen de Ierse radiozender Newstalk, maar het is volgens hem wel duidelijk dat de gevolgen van het activeren van het zogenoemde artikel 16 "niet volledig zijn uitgedacht". "Dat is jammer, maar het leert ons nu een les", zei hij. Het artikel, waarmee delen van de overeenkomst in bepaalde omstandigheden eenzijdig terzijde kunnen worden geschoven, is bedoeld als laatste redmiddel om ernstige handelsverstoringen in Noord-Ierland na brexit te voorkomen.

Volgens het brexitprotocol moeten alle producten zonder controles vanuit de EU naar Noord-Ierland vervoerd kunnen worden. De Europese Commissie besloot om zich te beroepen op artikel 16 na een conflict tussen de Europese Commissie en farmaceut AstraZeneca. De farmaceut deelde mee dat in het eerste kwartaal veel minder doses van het vaccin geleverd worden dan eerder beloofd. In plaats van 80 miljoen schroefde de farmaceut de levering terug naar 31 miljoen doses. Dat vertrouwde de EU niet, waarop het besloot de hele productielijn van de farmaceut door te lichten. De EU stelde uitvoercontroles in op vaccins die in de EU worden gemaakt. Brussel wilde met een beroep op artikel 16 vermoedelijk voorkomen dat vaccins via 'achterdeur' Noord-Ierland toch ongecontroleerd naar het Verenigd Koninkrijk vervoerd konden worden.

Onwerkbaar

Ook de Britten zeiden vrijdag al niet van tevoren te zijn ingelicht. Intussen wil de Noord-Ierse premier Arlene Foster helemaal van het protocol af. "Het protocol is onwerkbaar", heeft ze tegen de BBC gezegd. Volgens Foster zorgt het protocol daarnaast voor "aanzienlijke spanningen". Foster zei dat ze bij de Britse en Ierse overheden zal aandringen op het schrappen van de brexitregelingen.

De Wereldgezondheidsorganisatie levert ook kritiek op de zet van de EU, en zegt dat dat soort maatregelen het risico hebben dat de pandemie langer kan duren, omdat het langer duurt voordat mensen gevaccineerd kunnen worden.

Meer uit Financieel

President Biden: renteverlaging Fed zal economische groei helpen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve zal de economische groei van de Verenigde Staten helpen. Dat heeft president Joe Biden gezegd op een evenement in Washington. Hij stelt dat het een "verklaring van vooruitgang" is.

47 minuten geleden
Minister Yellen: renteverlaging Fed positief teken voor economie

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De renteverlaging van een half procentpunt door de Amerikaanse centrale bank is een "positief teken" voor de economie van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen gezegd. Volgens haar geeft die stap aan dat de Fed vertrouwen heeft dat de inflatie op koers ligt naar de doelstelling van 2 procent. Ook blijft de arbeidsmarkt volgens Yellen sterk.

2 uur geleden
Flinke plus voor AEX-index na renteverlaging Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met een stevige winst de handel uitgegaan, na de renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank een dag eerder. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden bij de koplopers in de hoofdgraadmeter op het Damrak, net als betalingsverwerker Adyen en techinvesteerder Prosus.

2 uur geleden
Tijdschrift: VW overweegt tot 30.000 Duitse banen te schrappen

WOLFSBURG (ANP/DPA/RTR) - Volkswagen overweegt op termijn tot 30.000 banen te schrappen in Duitsland, wat zou neerkomen op bijna een kwart van alle banen in het land. Dat meldt het Duitse tijdschrift Manager Magazin op basis van bronnen. De banenreductie is onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van het autoconcern.

3 uur geleden
Vluchten Lufthansa en Air France op Tel Aviv langer opgeschort

SCHIPHOL (ANP/AFP) - Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en Air France hebben besloten hun vluchten van en naar onder meer Tel Aviv langer op te schorten. Eerder deze week kondigden zij aan tijdelijk niet meer naar Israël te vliegen, omdat de "veiligheidssituatie" in het Midden-Oosten is verslechterd.

4 uur geleden
Braziliaanse rechter: X riskeert boete bij omzeiling blokkade

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - Het hoogste gerechtshof van Brazilië heeft socialemediaplatform X opgedragen om niet te proberen een eerdere uitspraak te omzeilen, waardoor het platform van Elon Musk in het land was geblokkeerd. X werd woensdag voor veel gebruikers in Brazilië weer toegankelijk, dankzij een automatische update die de door de rechtbank opgelegde blokkade omzeilde.

4 uur geleden
Chipbedrijven bij stijgers op hoger Wall Street na renteverlaging

NEW YORK (ANP) - De chipbedrijven behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld, steeg 4 procent. Branchegenoten Advanced Micro Devices (AMD) en Micron Technology wonnen 3,6 en 2,3 procent. Beleggers kauwden nog na op het besluit van de Federal Reserve om de rente met een forse stap van een half procentpunt te verlagen. Lagere leenkosten worden als positief gezien voor de snelgroeiende chip- en techbedrijven.

5 uur geleden