
Ierland: vooraf niet gewaarschuwd over intrekken brexitprotocol
DUBLIN (ANP/RTR/DPA) - Aan Ierland is niks gevraagd door de Europese Commissie over het voornemen om de export van coronavaccins naar Noord-Ierland aan banden te leggen. Dat heeft Thomas Byrne, de Ierse minister van Europese Zaken gezegd. Het besluit had volgens de BBC kunnen leiden tot controles aan de grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland, maar is snel weer ingetrokken na kritiek.
Volgens Byrne is er "overduidelijk" een fout gemaakt. Het is nog te vroeg om te zeggen wat er precies is gebeurd, zei Byrne tegen de Ierse radiozender Newstalk, maar het is volgens hem wel duidelijk dat de gevolgen van het activeren van het zogenoemde artikel 16 "niet volledig zijn uitgedacht". "Dat is jammer, maar het leert ons nu een les", zei hij. Het artikel, waarmee delen van de overeenkomst in bepaalde omstandigheden eenzijdig terzijde kunnen worden geschoven, is bedoeld als laatste redmiddel om ernstige handelsverstoringen in Noord-Ierland na brexit te voorkomen.
Volgens het brexitprotocol moeten alle producten zonder controles vanuit de EU naar Noord-Ierland vervoerd kunnen worden. De Europese Commissie besloot om zich te beroepen op artikel 16 na een conflict tussen de Europese Commissie en farmaceut AstraZeneca. De farmaceut deelde mee dat in het eerste kwartaal veel minder doses van het vaccin geleverd worden dan eerder beloofd. In plaats van 80 miljoen schroefde de farmaceut de levering terug naar 31 miljoen doses. Dat vertrouwde de EU niet, waarop het besloot de hele productielijn van de farmaceut door te lichten. De EU stelde uitvoercontroles in op vaccins die in de EU worden gemaakt. Brussel wilde met een beroep op artikel 16 vermoedelijk voorkomen dat vaccins via 'achterdeur' Noord-Ierland toch ongecontroleerd naar het Verenigd Koninkrijk vervoerd konden worden.
Onwerkbaar
Ook de Britten zeiden vrijdag al niet van tevoren te zijn ingelicht. Intussen wil de Noord-Ierse premier Arlene Foster helemaal van het protocol af. "Het protocol is onwerkbaar", heeft ze tegen de BBC gezegd. Volgens Foster zorgt het protocol daarnaast voor "aanzienlijke spanningen". Foster zei dat ze bij de Britse en Ierse overheden zal aandringen op het schrappen van de brexitregelingen.
De Wereldgezondheidsorganisatie levert ook kritiek op de zet van de EU, en zegt dat dat soort maatregelen het risico hebben dat de pandemie langer kan duren, omdat het langer duurt voordat mensen gevaccineerd kunnen worden.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.
55 minuten geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.
5 uur geledenCAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.
6 uur geledenISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.
6 uur geledenCUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.
7 uur geledenDÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.
8 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.
8 uur geleden