Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ierland stuurt extra agenten naar grensgebied met Noord-Ierland

Ierland stuurt extra agenten naar grensgebied met Noord-Ierland

DUBLIN (ANP) - In Ierland zullen tot honderd extra agenten zich richten op illegale migratie vanuit Noord-Ierland. Een deel van hen wordt ingezet bij de grens. Ierse media berichten dat dit de nieuwste ontwikkeling is in het conflict tussen Dublin en Londen over asielzoekers.

The Irish Times schrijft dat de focus van het verwerken van asielaanvragen wordt verlegd naar preventie en uitzettingen. De extra agenten gaan zich volgens The Irish Independent bezighouden met immigranten die in het Verenigd Koninkrijk een asielstatus hadden kunnen aanvragen, maar zijn doorgereisd naar Ierland. Justitieminister Helen McEntee wil wetten invoeren die de uitzetting van asielzoekers naar het VK moeten vergemakkelijken.

De Britse premier Rishi Sunak verklaarde maandag "niet geïnteresseerd" te zijn in een deal met Ierland over de terugkeer van asielzoekers naar het VK, hoewel daar eerder al afspraken over zijn gemaakt. Hij zei dat na een overleg tussen Britse en Ierse ministers over het toegenomen aantal immigranten dat via Noord-Ierland naar Ierland gaat.

Gedwongen uitzettingen

De grens tussen Ierland en Noord-Ierland is opengebleven na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie in 2020. Het voorkomen van een harde grens was belangrijk bij de Brexitonderhandelingen. In het Goedevrijdagakkoord uit 1998, dat decennialang geweld tussen Ierse nationalisten en pro-Britse unionisten beëindigde, staat onder meer dat de grens moet openblijven en dat er geen grensposten moeten komen.

Sunak beschouwt het terugdringen van illegale immigratie als een van zijn prioriteiten. Zijn regering heeft wetten doorgevoerd die het mogelijk moeten maken om asielzoekers uit te zetten naar Rwanda, dat in ruil daarvoor geld ontvangt. In Ierland zijn zorgen dat de gedwongen uitzettingen, die nog moeten plaatsvinden, leiden tot de komst van veel meer illegale immigranten vanuit het VK.

Meer uit Buitenland

Leger Israël vindt lichamen drie gijzelaars, onder wie Shani Louk

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gegijzelden teruggevonden in de Gazastrook. Het gaat om Shani Louk, Amit Bouskila en Yitzhak Gelerenter, die alle drie op een festival in Israël waren toen Hamas op 7 oktober vorig jaar aanviel.

55 minuten geleden
Poetin en Zelensky zien weinig in wapenstilstand tijdens Spelen

KYIV (ANP) - Een staakt-het-vuren tijdens de Olympische Spelen tussen Oekraïne en Rusland zal er niet snel van komen. Het idee komt uit de koker van de Franse president Emmanuel Macron en ook de Chinese president Xi Jinping heeft het geopperd. Maar zowel Vladimir Poetin als Volodymyr Zelensky reageert afwijzend.

1 uur geleden
Leger Israël meldt hevigste gevechten in Noord-Gaza sinds oktober

JBALIA (ANP/AFP) - Het Israëlische leger noemt de onlangs hernieuwde gevechten in de noordelijke stad Jabalia in Gaza "misschien wel de hevigste" sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober.

1 uur geleden
Iran arresteert 260 mensen voor satanisme en confisqueert alcohol

TEHERAN (ANP/AFP) - In de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn ongeveer 260 mensen gearresteerd, onder wie drie Europeanen, voor "satanisme". Het gaat volgens de politie om 146 mannen en 115 vrouwen die "zich bevonden in een ongewenste en obscene toestand met emblemen, tekens en symbolen van satanisme op hun kleding, hoofd, gezicht en haar", schrijft het Iraanse staatspersbureau IRNA.

3 uur geleden
Internationaal verdrag goedgekeurd om AI in de hand te houden

STRAATSBURG (ANP) - Europese landen hebben samen met een aantal partnerlanden zoals Japan en Mexico een internationaal verdrag goedgekeurd dat tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI) moet beschermen.

3 uur geleden
Rusland meldt verovering twaalf nederzettingen in Charkiv

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het leger binnen een week twaalf nederzettingen in de Oekraïense regio Charkiv heeft ingenomen en verder blijft oprukken. Russische militairen zijn daar een week geleden met een nieuw grondoffensief begonnen.

4 uur geleden
Eerste schip met Europese voedselhulp onderweg naar pier Gaza

BRUSSEL (ANP) - Een eerste schip met Europese voedselhulp voor de Palestijnen is vrijdag vertrokken naar de Gazastrook. Het schip zal later op de dag lossen aan de donderdag door de Amerikanen aangelegde pier.

5 uur geleden