Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen officieel Palestijnse staat
JERUZALEM (ANP) - Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen vanaf dinsdag officieel de Palestijnse staat. De drie landen kondigden afgelopen week aan die stap te gaan zetten, tot woede van Israël.
De regeringen in Dublin, Madrid en Oslo hopen op deze manier bij te dragen aan een oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict, dat al tientallen jaren aan de gang is maar sinds 7 oktober weer hevig is opgelaaid door de oorlog in de Gazastrook. Ierland, Spanje en Noorwegen zijn voorstanders van een zogenoemde 'tweestatenoplossing', waarbij een Israëlische en een Palestijnse staat naast elkaar kunnen bestaan.
De drie landen erkennen de Palestijnse staat met de grenzen van voor 1967. Dat betekent dat ze de hele Westelijke Jordaanoever, nu bezet door Israël, als Palestijns grondgebied zien en Jeruzalem beschouwen als de hoofdstad van zowel Israël als de Palestijnse staat. Maar de Ierse, Spaanse en Noorse regering gaven ook aan dat de grenzen zouden kunnen veranderen in onderhandelingen over een definitieve vrede.
De Palestijnse missie in Ierland wordt een echte ambassade en het kantoor van de Ierse gezant op de Westelijke Jordaanoever krijgt dezelfde status.
Wereldwijd zijn er veel landen die de Palestijnse staat erkennen, maar in het Westen is dat nog zeldzaam. Nederland heeft de staat niet erkend en dat is ook nog niet aan de orde, liet een woordvoerder van buitenlandminister Hanke Bruins Slot weten na de beslissing van de drie EU-landen. Nederland is voorstander van de tweestatenoplossing, maar vindt dat die via een politiek proces moet worden bereikt, niet via eenzijdige erkenning.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de beslissing van Ierland, Spanje en Noorwegen een "beloning voor terrorisme", omdat Hamas zijn land had aangevallen op 7 oktober. Hij heeft de Israëlische ambassadeurs uit die drie landen teruggeroepen voor overleg en de Ierse, Spaanse en Noorse ambassadeurs in Tel Aviv berispt.
Meer uit Buitenland
PARIJS/MAMOUDZOU (ANP/AFP) - De autoriteiten van de Franse archipel Mayotte ten oosten van Afrika houden rekening met honderden doden door de cycloon Chido. Officieel zijn zeker veertien slachtoffers geteld in het overzeese Franse departement. De autoriteiten hadden al gezegd dat het waarschijnlijk dagen duurt voordat het daadwerkelijke aantal doden duidelijk wordt.
3 uur geledenAMMAN (ANP/RTR) - De Europese Unie heft de sancties tegen Syrië voorlopig niet op, vindt de nieuwe EU-buitenlandchef Kaja Kallas. Eerst moeten de nieuwe leiders een regering vormen die religieus extremisme afwijst, minderheden niet vervolgt en vrouwenrechten beschermt. Dat zei Kallas na een top met regionale en westerse leiders in Jordanië.
3 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische regering heeft een plan goedgekeurd om Israëlische nederzettingen op de door het land bezette Golanhoogten uit te breiden. De regering zegt te handelen "in het licht van de oorlog en het nieuwe front tegenover Syrië" en uit een verlangen om de Israëlische bevolking op de Golan te verdubbelen.
4 uur geledenSÃO PAULO (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse president Lula da Silva is ontslagen uit het ziekenhuis in São Paulo waar hij was opgenomen na een hersenbloeding. De 79-jarige politicus werd sinds dinsdag enkele keren geopereerd. Hij kan weer aan de slag, melden de betrokken artsen.
4 uur geledenTEHERAN (ANP/DPA) - De Iraanse president Masoud Pezeshkian heeft zijn veto gebruikt om een strenge wet over hoofdbedekking te blokkeren. Hij heeft de hoogste nationale veiligheidsraad (SNSC) gevraagd om zich over de wet uit te spreken. Hij wil dat de raad de wet matigt, uit angst voor verzet uit de Iraanse samenleving en het aanwakkeren van nieuwe onrust onder de bevolking.
5 uur geledenTEL AVIV/DUBLIN (ANP/RTR) - Israël sluit zijn ambassade in Ierland omdat de Ierse regering een "extreem anti-Israëlbeleid" zou voeren. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar beschuldigt Ierland in een verklaring van "antisemitische daden en retoriek", melden Israëlische media.
5 uur geledenISTANBUL (ANP/DPA) - Sinds de val van het regime van Bashar al-Assad vorige week zijn ruim 7500 Syriërs vanuit Turkije naar Syrië teruggekeerd. Dat zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya zondag.
6 uur geleden