Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ierland legt Facebook-eigenaar boete van 17 miljoen euro op

Ierland legt Facebook-eigenaar boete van 17 miljoen euro op

DUBLIN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Meta, het moederbedrijf van Facebook, moet van de Ierse toezichthouder voor privacy een boete van 17 miljoen euro betalen wegens twaalf datalekken bij het socialmediaconcern. Volgens de Ierse Data Protection Commission was het bedrijf zowel op technologisch als organisatorisch gebied nalatig bij de bescherming van persoonsgegevens. Bij één van die technische problemen hadden software-ontwikkelaars buiten het bedrijf de mogelijkheid om foto's van miljoenen gebruikers te zien.

De Ieren openden in 2018 een onderzoek naar Facebook na meldingen dat het bedrijf de toen pas ingevoerde regels voor gegevensbescherming binnen de Europese Unie overtrad. Omdat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland staat was de toezichthouder in dit EU-land de aangewezen partij om het onderzoek uit te voeren.

Meta stelt in een reactie dat de boete om puur administratieve tekortkomingen uit 2018 gaat die vervolgens zijn verholpen. Bij de bescherming van persoonsgegevens stelt het bedrijf niet in de fout te zijn gegaan.

Het is niet de eerste keer dat Meta een Ierse miljoenenboete krijgt. Vorig jaar kreeg dochterbedrijf WhatsApp van de Data Protection Commission een geldstraf van 225 miljoen euro opgelegd. Het bedrijf was een tijdlang te vaag over de manier waarop het met persoonlijke gegevens van gebruikers omging, oordeelde de toezichthouder. Aanvankelijk wilden de Ierse autoriteiten een lagere boete opleggen maar na druk van andere Europese toezichthouders verhoogde de Data Protection Commission het bedrag.

Meer uit Financieel

Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

1 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

3 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

4 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

7 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

10 uur geleden
ECB-bestuurder: inflatieprobleem mag niet doorgaan tot 2026

DUBROVNIK (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet toestaan dat de inflatie over twee jaar nog boven de 2 procent is, zegt Martins Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurslid van de ECB.

1 dag geleden
Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto's te voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto's kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als "de juiste aanpak".

1 dag geleden