Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ierland komt met 'corona-app' voor burgers

Ierland komt met 'corona-app' voor burgers

DUBLIN (ANP/RTR) - De Ierse overheid brengt een app voor mobiele telefoons uit die gebruikers waarschuwt als iemand met wie ze contact hebben gehad het nieuwe coronavirus oploopt. Gezondheidsdienst HSE verwacht dat het programma binnen 10 dagen beschikbaar is.

De app moet gaan bijhouden bij wie mensen in de buurt zijn geweest. Zo kunnen gebruikers een seintje krijgen als iemand in hun omgeving positief test op het virus. Ierse media berichten dat telefoons met het programma met elkaar gaan communiceren.

Gebruikers kunnen via de app ook gegevens over hun gezondheid gaan delen met de autoriteiten, zegt het hoofd communicatie van HSE. Het gebruik van het programma wordt niet verplicht gesteld.

Testen

De Ierse autoriteiten hebben tot dusver bij 2415 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus. 36 patiënten zijn overleden. Premier Leo Varadkar heeft mensen gevraagd tot 12 april thuis te blijven om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Ierland wil de uitbraak bestrijden door op grote schaal te gaan testen of mensen zijn besmet. Er worden nu ongeveer 5000 coronatesten per dag verwerkt. Dat moet de komende weken worden opgeschaald naar 15.000 testen per dag.

HSE zegt dat al 1400 mensen zijn opgeleid om uit te zoeken met wie coronapatiënten contact hebben gehad. De dienst hoopt op termijn 4000 van die speurders te kunnen inzetten. Zij moeten met patiënten gaan praten om uit te zoeken wie mogelijk nog meer zijn besmet.

Meer uit Buitenland

Tunesië wil niet Europese grenswacht zijn

TUNIS (ANP) - Tunesië is niet van plan de rol van grenswacht op zich te nemen ten behoeve van andere landen. Dat zegt de Tunesische president Kais Saied op de vooravond van een topontmoeting omtrent migratie.

3 uur geleden
Trump: wrede vervolging is een aanfluiting van gerechtigheid

COLUMBUS (ANP/RTR) - Bij zijn eerste publieke optreden nadat hij werd aangeklaagd voor tientallen misdrijven, haalde voormalig president Donald Trump uit naar president Joe Biden en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Op de Republikeinse staatsconventie in de staat Georgia zei hij dat de "wrede vervolging een aanfluiting is van gerechtigheid".

4 uur geleden
Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

7 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

8 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

9 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

10 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

11 uur geleden