Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ierland: Brussel sleept AstraZeneca voor de rechter

Ierland: Brussel sleept AstraZeneca voor de rechter

DUBLIN/BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Commissie spant inderdaad een rechtszaak aan tegen vaccinmaker AstraZeneca, zegt de Ierse minister van Volksgezondheid. De commissie zelf houdt het er nog op dat het besluit daarover nog niet is gevallen.

De commissie, die namens de EU contracten sluit met leveranciers van coronavaccins, komt volgens de Ierse minister Stephen Donnelly in actie omdat AstraZeneca de afspraken maar niet nakomt. "Met name het complete falen van AstraZeneca om de leveringen voor april, mei en juni te voldoen", zei Donnelly donderdag in het Ierse parlement.

Het Brusselse nieuwsplatform Politico meldde woensdagavond al dat gerechtelijke stappen ophanden waren. Maar een handvol EU-landen zou nog twijfelen, onder wie zwaargewichten Duitsland en Frankrijk.

Minder coronavaccins

De verstandhouding van de EU met AstraZeneca is verzuurd omdat de farmaceut al maanden veel minder coronavaccins levert dan afgesproken. Een in het contract afgesproken procedure om onenigheid op te lossen, bracht nog geen soelaas. Een meerderheid van de EU-landen zou daarom voor de rechter willen afdwingen dat AstraZeneca alsnog levert wat de Brits-Zweedse farmaceut heeft beloofd.

AstraZeneca zegt niet te weten van enige juridische stappen. Het bedrijf "blijft geregeld overleggen met de commissie en de EU-lidstaten".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

VS laten weer migranten toe die zorg mogelijk niet kunnen betalen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten laten weer migranten toe die mogelijk een last kunnen gaan vormen voor het zorgsysteem, omdat ze zelf niet genoeg geld hebben om de zorg te betalen. President Joe Biden heeft het besluit van zijn voorganger Donald Trump om die migranten te weren ingetrokken.

13 minuten geleden
Drie raketten vanuit Syrië op Israël geschoten

TEL AVIV (ANP) - Drie raketten zijn vanuit Syrië op buurland Israël geschoten. Volgens het Israëlische leger is één van de raketten in Syrië neergekomen. Er is nog niets gemeld over waar de andere twee terecht zijn gekomen.

1 uur geleden
VS willen de-escalatie in conflict tussen Israël en Palestina

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt er alles aan te doen om het conflict tussen Israël en Palestina te de-escaleren. De woordvoerster van president Joe Biden zei dat ze de regionale contacten willen gebruiken om tot een oplossing van het gewelddadige conflict te komen.

2 uur geleden
Rusland noemt VS en Tsjechië onvriendelijk, minder ambassadestaf

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische regering heeft de Verenigde Staten en Tsjechië vrijdag officieel aangemerkt als onvriendelijke landen. Daardoor is het maximumaantal medewerkers op de ambassade van die landen in Rusland beperkt tot negentien.

5 uur geleden
‘Duitsland bestempelt VK tot risico wegens Indiase coronavariant’

BERLIJN (ANP/RTR) - Duitsland is van plan het Verenigd Koninkrijk tot risicogebied te verklaren vanwege de extra besmettelijke Indiase variant van het coronavirus die daar de ronde doet. Het besluit kan deze vrijdag al worden genomen, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

5 uur geleden
Libanese betogers dringen Israël binnen

METULAH (ANP) - Een groepje pro-Palestijnse betogers is vanuit Libanon Israël binnengedrongen en weer verjaagd, volgens plaatselijke media. Een groep stookte vuurtjes bij hekken langs de grens en wist vervolgens door een opening in de afrasteringen Israëlisch grondgebied te bereiken. Volgens plaatselijke media is door grenswachten op betogers geschoten en is er een gewond geraakt. De indringers zijn korte tijd later weer naar Libanon teruggegaan.

6 uur geleden
Rechter stopt zaak tegen Italiaanse ex-minister over migranten

CATANIA (ANP/AFP) - Een rechtbank op Sicilië heeft bepaald dat de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, niet terecht hoeft te staan voor de 'ontvoering' van bootmigranten. Aanklagers voerden aanvankelijk tegen Salvini aan dat hij migranten op zee wederrechtelijk vasthield omdat hij een boot met migranten weigerde toe te laten tot Italiaanse havens in afwachting van toezeggingen uit andere Europese landen om ze op te nemen.

8 uur geleden