Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ieren stemmen over positie van vrouw en gezin in de grondwet

Ieren stemmen over positie van vrouw en gezin in de grondwet

DUBLIN (ANP) - De Ieren gaan naar de stembus voor twee referenda. Ze mogen hun mening geven over aanpassingen in de grondwet om meer ruimte te maken voor verschillende soorten gezinnen en over een passage over de positie van vrouwen. Voorstanders van de aanpassingen vinden dat de huidige tekst niet meer van deze tijd is.

Het zogenoemde Gezinsamendement gaat over een artikel in de grondwet waarin staat dat een gezin gebaseerd is op een huwelijk. Het voorstel is om in de wet op te schrijven dat het gezin gebaseerd is op "een huwelijk of andere duurzame relaties". Er zijn ook gezinnen zonder huwelijk, waaronder eenoudergezinnen, merkte premier Leo Varadkar eerder op.

Het Zorgamendement gaat over een formulering die volgens tegenstanders de positie van vrouwen ondermijnt. Volgens de grondwet speelt de vrouw in de Ierse samenleving een cruciale rol "door haar leven thuis". Daarom zou de staat zich ook moeten inspannen om te voorkomen dat "moeders niet gedwongen door economische noodzaak arbeid moeten verrichten en daardoor hun taken thuis moeten verwaarlozen". In plaats daarvan moet een tekst komen waarin alle gezinsleden en hun onderlinge banden belangrijk zijn.

De twee amendementen worden los in stemming gebracht. Als een meerderheid vóór stemt, wordt de grondwet aangepast. Begin december werd bekendgemaakt dat het referendum op deze vrijdag, Internationale Vrouwendag, zou plaatsvinden.

Meer uit Buitenland

Macron noemt rellen Nieuw-Caledonië 'ongekende opstand'

NOUMÉA (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron noemt de rellen in Nieuw-Caledonië een "absoluut ongekende opstand". Hij landde donderdagochtend lokale tijd op de eilandengroep en hoopt de rust weer terug te brengen.

26 minuten geleden
Doden en gewonden na instorten podium presidentskandidaat Mexico

MONTERREY (ANP/RTR) - In het noorden van Mexico is een podium ingestort tijdens een verkiezingsbijeenkomst van een presidentskandidaat. Er zijn negen doden en ongeveer vijftig gewonden gevallen, meldt de gouverneur van de staat Nuevo Leon.

1 uur geleden
Troepen Taiwan paraat om militaire 'vergeldingsoefeningen' China

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - Het Taiwanese leger heeft zijn strijdkrachten gemobiliseerd nadat China donderdagochtend begonnen was aan twee dagen van militaire 'vergeldingsoefeningen' rond het eiland. China verwijt Taiwan "separatistische handelingen".

2 uur geleden
Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

5 uur geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

5 uur geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

5 uur geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

7 uur geleden