Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iedereen kan nu ook telefonisch afspraak boosterprik maken

Iedereen kan nu ook telefonisch afspraak boosterprik maken

UTRECHT (ANP) - Alle volwassenen kunnen vanaf nu ook telefonisch een afspraak voor een boosterprik tegen het coronavirus maken, laat de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland weten. Eerder mochten alleen zestigplussers bellen voor het maken van een afspraak.

Alle andere mensen moesten online een afspraak maken, of wachten op een uitnodigingsbrief voor de boosterprik. Pas als die brief in huis was, kon er ook worden gebeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet vorige week echter weten dat de brieven nog tot 29 januari op de mat kunnen vallen. Het kabinet wil iedere volwassene die in aanmerking komt voor een boostervaccinatie en die ook wil voor het einde van de maand geprikt hebben.

Iedereen kon al online een afspraak inplannen, maar niet alle mensen willen of kunnen dat. Ook zijn er mensen die geen nieuws volgen en de oproepen van de overheid om een boosterprik te halen niet meekrijgen, erkende het RIVM eerder. Om hen te bereiken, is de uitnodigingsbrief dus alsnog van belang.

Prikken zonder afspraak

Overigens is het maken van een afspraak voor een oppepprik niet overal meer nodig. Bij steeds meer vaccinatielocaties kunnen mensen gewoon binnenlopen voor een prik. GGD'en stellen die optie beschikbaar, omdat het aantal afspraken achterblijft bij het aantal prikkers.

Het nummer dat mensen kunnen bellen voor het maken van een prikafspraak is 0800-7070. Dat nummer werd eerder zo vaak gebeld dat er dagelijks "honderdduizenden oproepen" waren die niet konden worden beantwoord, aldus de GGD. "Die situatie is nu heel anders. Het callcenter is flink uitgebreid, waardoor het geen probleem is als er veel mensen bellen."

Alleen volwassenen die langer dan drie maanden geleden hun laatste coronaprik kregen of ondanks hun inenting een coronabesmetting doormaakten, kunnen een boosterprik halen.

Meer uit Binnenland

Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

1 uur geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

2 uur geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

3 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

3 uur geleden
FDF-voorman: LTO 'ontploft' als het instemt met landbouwakkoord

DEURNE (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO "ontploft" als de top van de organisatie tekent voor een landbouwakkoord, voorspelt voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Hij denkt dat er dan veel afdelingen van LTO zich gaan afscheiden. Sowieso zullen boeren volgens hem komende zomer acties opzetten als minister Piet Adema (Landbouw) "er iets gaat doordrukken dat ons niet aanstaat".

3 uur geleden
Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

3 uur geleden
Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. De politie vermoedt dat hij een uitvoerder was, laat een politiewoordvoerder weten.

5 uur geleden