Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IEA ziet meer vertraging bij inkoop materialen energietransitie

IEA ziet meer vertraging bij inkoop materialen energietransitie

PARIJS (ANP) - Door de grote investeringen in de energietransitie hebben bedrijven steeds meer te maken met vertragingen bij de inkoop en levering van materialen voor het stroomnetwerk, zoals energiekabels en transformators. Volgens onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zijn de lengtes van die inkoopprocedures in vier jaar bijna in tijd verdubbeld. Ook de kosten voor dat soort materialen zijn flink gestegen.

Het IEA stelt dat het 'procurement' proces voor stroomkabels nu twee tot drie jaar duurt en tot wel vier jaar voor grote transformatoren. Dat is twee keer zo lang als in 2021 nog het geval was. Bij andere gespecialiseerde componenten zijn er zelfs nog grotere vertragingen, aldus de denktank uit Parijs. Zo zijn er bij stroomtransmissiekabels voor langere afstanden wachttijden van wel vijf jaar voordat die geleverd kunnen worden.

Deze vertragingen en de gestegen kosten van belangrijke grondstoffen als koper en aluminium maken investeringen in de energietransitie duurder. Maar het IEA zegt ook dat er meer gespecialiseerd personeel nodig is voor de energietransitie. Volgens het bureau zijn er nu wereldwijd 8 miljoen mensen werkzaam voor aanleg, onderhoud en exploitatie van stroomnetwerken. Die behoefte zal met nog eens 1,5 miljoen mensen in 2030 toenemen onder de huidige beleidsplannen, aldus het agentschap.

Aanbevelingen

De totale investeringen in de energietransitie gingen volgens het IEA in 2023 met 10 procent omhoog tot 140 miljard dollar. Door de sterk stijgende vraag naar elektriciteit is het volgens het IEA nodig dat die investeringen in het midden van het volgende decennium groeien naar jaarlijks meer dan 200 miljard dollar.

Het IEA doet een aantal aanbevelingen om inkoopprocedures te verbeteren. Zo zouden er bijvoorbeeld meer langetermijncontracten gesloten moeten worden, waardoor er meer zekerheid is over prijzen en leveringsvolumes. Ook moeten vergunningsprocessen gestroomlijnd worden, wat meer voorspelbaarheid biedt voor projecten en vertragingen helpt voorkomen. Daarnaast zou er betere planning en overleg moeten komen tussen bedrijven en overheden om zo projecten tijdig te kunnen afleveren.

Meer uit Financieel

Petronas begint met olieboringen voor de kust van Suriname

PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.

14 uur geleden
Topman TotalEnergies: Europa kan vanaf 2028 zonder Russisch gas

PARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.

14 uur geleden
Rusland schrapt heffing tarwe om ingezakte export te stimuleren

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.

15 uur geleden
China opent grootste Legoland ter wereld in Shanghai

SJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.

16 uur geleden
OPEC+ draait oliekraan verder open dan verwacht

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.

16 uur geleden
Vietnam boekt hoogste economische groei in tien jaar

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.

17 uur geleden
Bloomberg: OPEC+ pompt in augustus 550.000 vaten extra olie

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.

19 uur geleden