Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IEA: wereldwijde energiebesparing vier keer zo groot als in 2021

IEA: wereldwijde energiebesparing vier keer zo groot als in 2021

PARIJS (ANP) - Energiebesparende maatregelen zijn dit jaar wereldwijd in een stroomversnelling geraakt door de sterk gestegen prijzen voor olie, gas en elektriciteit en schaarste als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Investeringen in bijvoorbeeld isolatie van huizen en beter openbaar vervoer leverden in 2022 een vier keer zo grote besparing op als een jaar eerder, berekende het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

De wereldeconomie ging volgens het IEA dit jaar 2 procent zuiniger om met energie dan vorig jaar. In de afgelopen twee coronajaren viel die winst nog terug tot 0,5 procent, onder andere doordat de verduurzaming van kantoren, huizen en fabrieken vertraging opliep. Het huidige besparingstempo ligt ook veel hoger dan dat van voor de coronapandemie, maar nog wel lager dan volgens het IEA nodig is om in 2050 per saldo geen CO2 meer uit te stoten.

Het totale bedrag dat dit jaar opgaat aan isolatie, warmtepompen en andere besparingsmaatregelen loopt waarschijnlijk op tot 560 miljard dollar. Dat is 16 procent meer dan vorig jaar.

Olieboycot

De gezaghebbende adviseur voor energiebeleid spreekt van een mogelijk keerpunt. IEA-directeur Fatih Birol trekt daarbij de vergelijking met de oliecrisis van de jaren 70. Als gevolg van een olieboycot door Arabische olieproducerende landen gingen overheden toen ook over tot actie om auto's, gebouwen en apparatuur zuiniger te maken.

"In de huidige energiecrisis zien we opnieuw dat energie-efficiëntie een prioriteit wordt. Dat is van cruciaal belang om met deze crisis om te gaan", zegt Birol, die erop wijst dat deze ingrepen ook van belang zijn om klimaatverandering tegen te gaan.

680 miljard bespaard

De bij het IEA aangesloten landen hebben sinds 2000 ongeveer 680 miljard dollar bespaard op hun energie-uitgaven. Dat staat gelijk aan 15 procent van al het geld dat dit jaar opgaat aan gas, elektriciteit en brandstof.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

16 minuten geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

2 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

3 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

4 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

5 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

6 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

7 uur geleden