Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IEA waarschuwt dat wereld meer moet investeren in duurzame energie

IEA waarschuwt dat wereld meer moet investeren in duurzame energie

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Landen moeten veel meer geld investeren in hernieuwbare energie om klimaatverandering tegen te gaan. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Om de uitstoot van CO2 tegen 2050 naar nul terug te brengen moet de komende tien jaar drie keer zoveel geld worden geïnvesteerd in hernieuwbare energie als nu wordt gedaan.

Het IEA noemt de aankomende klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties in Glasgow de "eerste test van de bereidheid van landen om nieuwe en ambitieuzere toezeggingen te doen". De waarschuwing van het energieagentschap komt op het moment dat de wereldeconomie kampt met een grote energiecrisis. In China en India is het stroomtekort groot. In Europa verminderen kunstmestproducenten en staalproducenten hun productie vanwege de hoge prijzen voor elektriciteit en gas.

De grote vraag naar energie bij het herstel uit de coronacrisis en het aankomende winterweer zorgen dit jaar voor een opleving van de uitstoot van CO2. Dat komt vooral doordat landen grotere voorraden fossiele brandstoffen aanleggen.

Steenkool

China, India en andere opkomende economieën jagen de vraag naar steenkool aan. Ook de Verenigde Staten staan op het punt hun gebruik van deze vervuilende fossiele brandstof voor het eerst in bijna tien jaar op te voeren, aldus het IEA.

VN-klimaatpanel IPCC meldde eerder dit jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

Meer uit Financieel

Vakbond: beveiligers Heathrow gaan in zomer 31 dagen staken

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de grote Londense luchthaven Heathrow gaan gedurende de drukke zomerperiode 31 dagen staken om de eisen voor loonsverhogingen kracht bij te zetten. Dat heeft de vakbond Unite bekendgemaakt. Volgens Unite zullen meer dan 2000 beveiligers meedoen aan die stakingen. De eerste stakingsdag staat gepland voor zaterdag 24 juni.

18 minuten geleden
Besi zakt op lager Damrak, Zara-moederbedrijf stijgt na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Besi was woensdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6,5 procent omlaag. In Madrid vielen de resultaten van het Spaanse moederbedrijf van Zara in de smaak. Inditex, dat naast Zara ook eigenaar is van kledingketens als Pull & Bear en Bershka, zag de verkopen en winst stijgen en werd beloond met een koerswinst van 6 procent.

1 uur geleden
Bedrijven staken meer geld in energiebesparing en schone energie

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven in Nederland hebben afgelopen jaar flink meer geïnvesteerd in technieken waarmee ze energiezuiniger kunnen worden, maar ook in duurzame energie, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kwam onder meer door een subsidieregeling waar de ondernemingen gebruik van konden maken.

1 uur geleden
Kansspelautoriteit legt illegaal gokplatform dwangsom op

DEN HAAG (ANP) - De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een illegale aanbieder van kansspelen, Winning Poker Network, een dwangsom opgelegd. De toezichthouder legde eerder een last onder dwangsom op, omdat de aanbieder illegaal actief was in Nederland. Maar Winning Poker Network gaf hier geen gehoor aan. De dwangsom bedraagt 25.000 euro per week dat het gokplatform doorgaat, met een maximum van 75.000 euro.

1 uur geleden
Onderzoek: Nederland wordt onaantrekkelijker voor de scheepvaart

DEN HAAG (ANP) - Zeevaart is belangrijk voor de Nederlandse industrie, maar hoe lang ons land nog een grote speler is op zee, is nog maar de vraag. Dat stellen onderzoekers in een nog niet gepubliceerd rapport van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) dat in handen is van het ANP en waar ook De Telegraaf over heeft bericht.

1 uur geleden
Vrijdag opnieuw 24-uursstaking bij VDL Nedcar

BORN (ANP) - De vakbonden hebben voor komende vrijdag opnieuw een 24-uursstaking uitgeroepen bij autofabriek Nedcar in Born. Dat maakten de bonden woensdagmiddag bekend. Het is daarmee de achtste door de vakbonden uitgeroepen stakingsdag. De bonden eisen van Nedcar-eigenaar VDL een beter sociaal plan dan nu ligt. Dit in verband met de aangekondigde massaontslagen per 1 november, en de verwachte verdere ontslagen begin volgend jaar.

1 uur geleden
OESO: Nederlandse economie groeit 0,9 procent in 2023

PARIJS (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar naar verwachting met 0,9 procent. Dat voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Voor volgend jaar wordt op een groei met 1,4 procent gerekend door de denktank uit Parijs.

1 uur geleden