
IEA verwacht binnenkort einde aan groeiende vraag olie en gas
LONDEN (ANP) - De wereldwijde vraag naar olie, gas en kolen zal nog dit decennium zijn plafond hebben bereikt. Na die piek zal er minder behoefte zijn aan deze fossiele brandstoffen, voorspelt topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
"Het is in de traditionele energiesector een taboe om te zeggen dat de vraag voor de drie fossiele brandstoffen, olie, gas en kolen, blijvend zal dalen", schrijft Birol in een opiniestuk in de zakenkrant Financial Times. "Maar volgens nieuwe prognoses van het Internationaal Energie Agentschap komt er dit decennium een einde aan het tijdperk van schijnbaar ongenadig sterke groei, met aanzienlijke gevolgen voor de energiesector en de strijd tegen klimaatverandering. Het is voor het eerst dat dit decennium een piekmoment in zicht is voor iedere brandstof, eerder dan veel mensen verwachtten", gaat Birol verder.
Dat het "historische keerpunt" in de vraag naar fossiele brandstoffen nabij is, maakt het IEA onder ander op uit beleidsplannen die regeringen wereldwijd hebben opgesteld voor meer groene energie. Doordat steeds meer elektriciteit wordt opgewerkt met bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens, zou ook de piek in de uitstoot van broeikasgassen dichterbij komen.
Structurele verschuivingen
Birol wijst daarnaast op structurele verschuivingen in de Chinese economie, waar de nadruk minder komt te liggen op de zware industrie. Daarnaast nadert het einde van de hoogtijdagen voor olie, gas en kolen volgens het IEA sneller door de energiecrisis. Zo neemt Europa versneld afscheid van aardgas voor de productie van elektriciteit door de Russische inval in Oekraïne. Daarnaast drogen in veel delen van de wereld de investeringen in nieuwe kolenmijnen op en zal elektrisch rijden de vraag naar benzine drukken, verwacht het IEA.
Tegelijkertijd waarschuwt Birol in Financial Times dat de afname in de vraag geen daling in een rechte lijn zal zijn. Ook blijft het zaak om waakzaam te zijn voor acute energietekorten, waardoor investeringen in de toevoer van gas en olie volgens Birol nog nodig blijven. Maar het voorspelde keerpunt voor olie, gas en kolen maakt volgens hem wel duidelijk dat er economische en financiële risico's zitten aan grote investeringen in fossiele brandstoffen.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
12 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
13 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
13 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
14 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
14 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
16 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
17 uur geleden