
IEA: piek in CO2-uitstoot dreigt door tekort hernieuwbare energie
PARIJS (ANP) - De vraag naar elektriciteit stijgt harder dan het aanbod uit hernieuwbare bronnen als windmolens of zonneparken, waardoor kolencentrales en andere vervuilende centrales harder moeten draaien. Daardoor dreigt de CO2-uitstoot van de elektriciteitssector tot recordhoogte te stijgen, waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
Dat bedrijven en huishoudens meer energie nodig hebben, komt door het economisch herstel na de klap van de coronacrisis. In 2020 daalde het elektriciteitsverbruik met 1 procent. Voor dit jaar verwacht IEA dat de wereld behoefte heeft aan 5 procent meer stroom dan vorig jaar. In 2022 stijgt de vraag vermoedelijk met nog eens 4 procent.
Hoewel de hoeveelheid elektriciteit uit zonnepanelen, windmolens en waterkrachtcentrales dit en komend jaar fors toeneemt, zal dit niet genoeg zijn om de toegenomen vraag helemaal op te vangen. Daardoor zal energie die wordt opgewekt door fossiele brandstoffen als kolen en gas dit jaar 45 procent van de extra vraag moeten opvangen. Volgend jaar zal dat 40 procent zijn.
Investeringen opvoeren
De elektriciteitssector stoot daardoor naar verwachting in 2021 en 2022 respectievelijk 3,5 procent en 2,5 procent meer CO2 uit. Als gevolg daarvan bereikt de uitstoot van het broeikasgas door elektriciteitscentrales in 2022 een nieuwe piek, schrijft het agentschap in zijn halfjaarlijks rapport over de elektriciteitsmarkt.
"De groei van hernieuwbare energie is indrukwekkend, maar het is nog altijd niet genoeg om medio deze eeuw netto nul uitstoot te bereiken", verklaart Keisuke Sadamori, hoofd energiemarkten en veiligheid bij het IEA. "Om een duurzame koers te varen, moeten we de investeringen in technologie voor schone energie gigantisch opvoeren."
Het IEA wijst erop dat slechts in twee jaren het aanbod hernieuwbare elektriciteit harder steeg dan de vraag naar energie. Dit gebeurde in 2019 en 2020. Dat kwam vooral doordat de vraag daalde of slechts heel beperkt groeide in die jaren.
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
29 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
40 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
42 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
48 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
49 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
2 uur geleden