
IEA meldt recordverkoop warmtepompen in Europa
PARIJS (ANP) - De verkoop van warmtepompen in Europa is vorig jaar naar een recordniveau gestegen vanwege de fors hogere energieprijzen. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport. De Europese verkoop sprong vergeleken met 2021 met 40 procent omhoog naar bijna 3 miljoen warmtepompen, aldus het IEA.
Vanwege de hard gestegen energieprijzen en de sterk gedaalde leveringen van Russisch aardgas aan Europa neemt de populariteit van warmtepompen toe bij huishoudens omdat daardoor energie bespaard kan worden. Ook hebben veel Europese landen stimuleringsmaatregelen voor huishoudens om over te stappen op warmtepompen. Daarnaast helpen warmtepompen bij het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens het IEA zijn met name lucht-waterwarmtepompen populair. Bij die categorie was een verkoopstijging met bijna 50 procent te zien.
Het IEA stelt dat de meeste nieuwe warmtepompen werden verkocht in de grote markten Frankrijk, Duitsland en Italië. Daar werd bijna de helft van de nieuwe pompen verkocht. In landen als Polen en Tsjechië verdubbelde volgens de denktank uit Parijs de verkoop. Wereldwijd hebben nu meer dan 100 miljoen huishoudens een warmtepomp, aldus het IEA.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geëindigd. Gedurende de handelssessie zakten de aandelenbeurzen op Wall Street nog even weg. Beleggers reageerden op berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, wilde ontslaan. De koersen herstelden echter nadat Trump had gezegd dat Powells ontslag "zeer onwaarschijnlijk is", al sluit hij niets uit.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De hoeveelheid geld die de Europese Commissie beschikbaar stelt voor de klimaattransitie en de verduurzaming van de industrie is te klein. Dat stelt Transport & Environment (T&E) in reactie op de nieuwe EU-meerjarenbegroting. Volgens de milieu- en klimaatlobbygroep maakt de Europese Commissie onvoldoende gebruik van de verduurzaming van de transportsector om het concurrentievermogen te versterken.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese landbouwbegroting brengt veel onzekerheid met zich mee voor boeren en tuinders. Daarvoor waarschuwt voorzitter Ger Koopmans van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ASML is woensdag gekelderd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van het Veldhovense bedrijf, dat nog niet kon bevestigen in hoeverre het volgend jaar zal groeien. Aanleiding is de "toenemende onzekerheid" door macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen. ASML zag 11,4 procent van zijn beurswaarde verdampen.
7 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet van de rechter deels verdwijnen. Maar daarmee is het probleem volgens Schiphol niet verholpen. Ook delen van het zonnepark die van de rechter mogen blijven zorgen voor een "onaanvaardbaar veiligheidsrisico", reageert de luchthaven. Schiphol hoopt dat een deze week verstuurd handhavingsverzoek van de ILT-Luchtvaartautoriteit "tot verdere actie zal leiden".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft meer ASML's nodig om de innovatie aan te jagen. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) lopen al jaren achter op de Europese doelstelling. ASML steekt wel veel geld in innovatie, maar de Veldhovense chipmachinefabrikant geeft meer uit dan de volgende tien bedrijven uit de R&D Top 30. Daarmee is Nederland kwetsbaar, waarschuwen onderzoekers van TNO.
9 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet deels verdwijnen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bepaald. Schiphol had een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van het zonnepark, De Groene Energie Corridor. Volgens de luchthaven zijn er risico's voor de vliegveiligheid.
9 uur geleden