Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IEA: krappere oliemarkt door beperkte impact omikron op olievraag

IEA: krappere oliemarkt door beperkte impact omikron op olievraag

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De krapte op de wereldwijde oliemarkten is groter dan gedacht omdat de snelle opmars van de omikronvariant verrassend weinig impact heeft gehad op de vraag naar olie. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport.

De meer optimistische vooruitzichten van de in Parijs gevestigde denktank komen daags na de sterke stijging van de olieprijzen, die opliepen tot het hoogste niveau in zeven jaar. Dat kwam deels door de vrees voor productieverstoringen als gevolg van geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de verwachting dat de vraag naar olie hard zal toenemen door het economisch herstel van de coronacrisis.

De sterke stijging van de olieprijzen vormt een uitdaging voor overheden en centrale banken die het economisch herstel op gang trachten te houden, terwijl ze tegelijkertijd worden geconfronteerd met een hard oplopende inflatie en daardoor een afnemende koopkracht van consumenten.

200.000 vaten per dag

Het IEA, dat de meeste grote economieën adviseert, heeft zijn prognoses voor de wereldwijde vraag naar olie verhoogd met 200.000 vaten per dag voor zowel 2021 als 2022. "Covid-19 zorgt opnieuw voor recordbesmettingen. Maar deze keer lijkt de besmettingsgolf een meer gedempte impact op de vraag naar olie te hebben", aldus het IEA.

De olieprijzen gingen woensdag verder omhoog. Een vat Brentolie werd 1 procent duurder op 88,35 dollar en Amerikaanse olie steeg 1,3 procent in prijs tot 86,52 dollar per vat. Een belangrijke oliepijpleiding van Irak naar Turkije werd dinsdag stilgelegd door een explosie. Ook zouden Jemenitische Houthi-rebellen een droneaanval hebben uitgevoerd op olietankers in Abu Dhabi. De pijpleiding van Irak naar Turkije is inmiddels weer geopend. Turkije onderzoekt of de explosie bij de pijplijn in het zuiden van het land, vlakbij de Syrische grens, is veroorzaakt door sabotage.

Meer uit Financieel

Musk gaat voor financieringsronde van 1 miljard dollar voor xAI

NEW YORK (ANP) - Tesla-baas Elon Musk plant een financieringsronde die kan oplopen tot 1 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) voor xAI, de start-up die moet rivaliseren met OpenAI (bekend van ChatGTP) en Google. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse financiële waakhond SEC.

4 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

6 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

7 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

8 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

9 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

11 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

12 uur geleden