Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IEA: krappere oliemarkt door beperkte impact omikron op olievraag

IEA: krappere oliemarkt door beperkte impact omikron op olievraag

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De krapte op de wereldwijde oliemarkten is groter dan gedacht omdat de snelle opmars van de omikronvariant verrassend weinig impact heeft gehad op de vraag naar olie. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport.

De meer optimistische vooruitzichten van de in Parijs gevestigde denktank komen daags na de sterke stijging van de olieprijzen, die opliepen tot het hoogste niveau in zeven jaar. Dat kwam deels door de vrees voor productieverstoringen als gevolg van geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de verwachting dat de vraag naar olie hard zal toenemen door het economisch herstel van de coronacrisis.

De sterke stijging van de olieprijzen vormt een uitdaging voor overheden en centrale banken die het economisch herstel op gang trachten te houden, terwijl ze tegelijkertijd worden geconfronteerd met een hard oplopende inflatie en daardoor een afnemende koopkracht van consumenten.

200.000 vaten per dag

Het IEA, dat de meeste grote economieën adviseert, heeft zijn prognoses voor de wereldwijde vraag naar olie verhoogd met 200.000 vaten per dag voor zowel 2021 als 2022. "Covid-19 zorgt opnieuw voor recordbesmettingen. Maar deze keer lijkt de besmettingsgolf een meer gedempte impact op de vraag naar olie te hebben", aldus het IEA.

De olieprijzen gingen woensdag verder omhoog. Een vat Brentolie werd 1 procent duurder op 88,35 dollar en Amerikaanse olie steeg 1,3 procent in prijs tot 86,52 dollar per vat. Een belangrijke oliepijpleiding van Irak naar Turkije werd dinsdag stilgelegd door een explosie. Ook zouden Jemenitische Houthi-rebellen een droneaanval hebben uitgevoerd op olietankers in Abu Dhabi. De pijpleiding van Irak naar Turkije is inmiddels weer geopend. Turkije onderzoekt of de explosie bij de pijplijn in het zuiden van het land, vlakbij de Syrische grens, is veroorzaakt door sabotage.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

7 uur geleden
FNV: voorjaarsplannen eerste stap naar gelijke lastenverdeling

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om winsten en vermogens wat zwaarder te belasten is een "logische eerste stap" om tot een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten te komen. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de voorjaarsnota. FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt van kruimels die worden uitgedeeld. "Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders", zegt hij.

8 uur geleden
Reuters: Brussel zou roebelrekening Europese gaskopers toestaan

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Italië hebben hebben aan bedrijven verteld dat ze roebelrekeningen kunnen openen om daarmee Russisch gas te kunnen blijven kopen zonder daarbij de sancties tegen Rusland te overtreden. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat daarover overleg met de Europese Unie is gevoerd.

8 uur geleden
Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

DOHA (ANP/AFP) - Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers zal een "belangrijke erfenis" van het WK voetbal zijn. Dat benadrukken de organisatoren van het mondiale voetbaltoernooi dat eind dit jaar in Qatar wordt gehouden. De behandeling van buitenlandse arbeiders bij de miljarden kostende infrastructuurprojecten in Qatar is een groot punt van kritiek. Ook de wijze waarop het land omgaat met de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap geeft te denken.

9 uur geleden
Krant: Ford mag binnenkort geen auto's meer verkopen in Duitsland

MÜNCHEN (ANP) - In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Dat schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche.

10 uur geleden
PostNL pakt forse winst op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - PostNL werd vrijdag fors hoger gezet op het Damrak. Beleggers reageerden op bij de Europese Commissie ingediende documenten waaruit blijkt dat investeringsbedrijf Vesa Equity Investment feitelijk zeggenschap krijgt over het postbedrijf. De AEX-index eindigde de handelsweek met een plus na de recente koersdruk. De Amsterdamse beurs leverde een groot deel van de winst van eerder op de dag echter weer in.

12 uur geleden
Historische verliesreeks dreigt voor Dow-Jonesindex

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex van de aandelenbeurs in New York staat op het punt een historische verliesreeks te evenaren. Voor het eerst in ongeveer honderd jaar stevent de graadmeter af op acht verliesweken op een rij. Het was in 1923 voor het laatst dat de index een dergelijke verliesreeks beleefde. Het begin van de handel op vrijdag was nog positief, maar al snel draaide het sentiment om. Beleggers zijn onder andere bezorgd over de hoge inflatie, die deze week verder werden aangewakkerd door waarschuwingen van grote Amerikaanse supermarktketens.

12 uur geleden