Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IEA: groter overschot op oliemarkt ondanks heropening China

IEA: groter overschot op oliemarkt ondanks heropening China

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde oliemarkten hebben dit kwartaal te maken met een groter overschot dan werd verwacht. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Volgens het agentschap komt dat doordat de vraag naar olie nog steeds beperkt is, ondanks de poging van China om de economie te heropenen na het loslaten van het strenge coronabeleid.

Het aanbod zal in de eerste drie maanden van het jaar ongeveer 1 miljoen vaten per dag hoger liggen dan het verbruik, aldus het IEA. Hoewel de organisatie de vooruitzichten voor China licht heeft bijgesteld na de versoepeling van de coronabeperkingen, verwacht het pas in het tweede kwartaal weer een jaarlijkse groei van de olievraag in China. "Aangezien China een uitdagende winter tegemoet gaat, zal het heropeningspad ongetwijfeld hobbelig en langgerekt zijn", waarschuwde het IEA.

De olieprijzen kennen een moeizame start van het jaar. Dat komt doordat de versoepeling van de coronabeperkingen in China een nieuwe golf van virusinfecties heeft veroorzaakt in het land. De pogingen om de economie weer op gang te brengen worden daardoor vertraagd. Wanneer de Chinese economie weer op volle kracht draait zal ook de vraag naar olie vanuit het land flink toenemen.

Voorraden

De olievoorraden nemen ook toe doordat Rusland ondanks de westerse sancties zijn productie en export van olie op peil weet te houden. De olieproductie van het land bleef in december stabiel op zo'n 11 miljoen vaten per dag, ondanks het verbod van de Europese Unie op de import van Russische ruwe aardolie. Het IEA verwacht wel dat de Russische olieproductie later dit kwartaal zal afnemen. Het trage herstel van de olievraag in de eerste helft van 2023 wijst er volgens de organisatie echter op dat de voorraden blijven groeien.

Het agentschap voorspelt dat de wereldwijde oliemarkten in de tweede jaarhelft wel krapper zullen worden, naarmate de Chinese consumptie toeneemt en de sancties tegen Moskou een groter effect hebben. De Russische productie zou volgens het IEA eind maart met 1,5 miljoen vaten per dag kunnen dalen.

De wereldwijde olieconsumptie blijft volgens het IEA op schema om dit jaar met 1,9 miljoen vaten per dag te groeien tot een recordgemiddelde van 101,7 miljoen vaten per dag. Ongeveer de helft van de groei komt uit China.

Meer uit Financieel

Iets minder faillissementen in mei, maar trend blijft stijgend

DEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in mei iets afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand achttien bedrijven minder failliet verklaard dan in april. Dat is een daling van 5 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS echter al ruim twee jaar stijgend. In de eerste vijf maanden van 2024 zijn ruim 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

32 minuten geleden
Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

AMERSFOORT (ANP) - Amsterdam en Rotterdam zijn volgens advies- en ingenieursorganisatie Arcadis de duurzaamste steden ter wereld. De Nederlandse steden staan op de eerste en tweede plek in de top-100 die het bureau voor de zesde keer samenstelde. Ook andere, voornamelijk Europese steden als Kopenhagen, Frankfurt, München en Oslo doen het goed op het gebied van duurzaamheid.

6 uur geleden
Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

AMERSFOORT (ANP) - Amsterdam en Rotterdam zijn volgens advies- en ingenieursorganisatie Arcadis de duurzaamste steden ter wereld. De Nederlandse steden staan op de eerste en tweede plek in de top-100 die het bureau voor de zesde keer samenstelde. Ook andere, voornamelijk Europese steden als Kopenhagen, Frankfurt, München en Oslo doen het goed op het gebied van duurzaamheid.

7 uur geleden
Fusiegesprekken Paramount en Skydance geklapt, schrijft NYT

LOS ANGELES (ANP) - Gesprekken tussen Hollywoodstudio's Paramount en Skydance Media over een fusie zijn geklapt. Dat schrijft The New York Times op basis van twee ingewijden. Vorige week kwamen nog berichten naar buiten dat Skydance een verbeterd bod had gedaan op Paramount. Maar volgens de Amerikaanse krant konden de twee bedrijven het daarna niet eens worden over de voorwaarden van een deal.

9 uur geleden
Apple stijgt naar recordhoogte op Wall Street na AI-presentatie

NEW YORK (ANP) - De aandelen van Apple tikten dinsdag de hoogste prijs ooit aan op de beurzen van New York. Het techbedrijf heeft maandag langverwachte nieuwe mogelijkheden op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) gepresenteerd. Bij het slot van de beurzen op Wall Street noteerde Apple 7,3 procent hoger.

9 uur geleden
Amerikaanse kantoorverhuurder WeWork maakt doorstart

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse kantoorverhuurder WeWork heeft een faillissement afgewend. Het bedrijf, dat ook enkele locaties heeft in Amsterdam, had eerder al een akkoord bereikt met schuldeisers over een herstructurering. WeWork meldt dinsdag dat een nieuwe raad van bestuur wordt aangesteld, evenals een nieuwe topman.

10 uur geleden
Softwarebedrijf AFAS komt met vierdaagse werkweek bij gelijk loon

LEUSDEN (ANP) - Softwarebedrijf AFAS gaat een vierdaagse werkweek invoeren voor al zijn medewerkers. De arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde, meldt het bedrijf. Voor klanten is de softwareleverancier nog wel beschikbaar op vrijdag. Naar eigen zeggen is AFAS het eerste grote bedrijf in Nederland dat de vierdaagse werkweek op deze manier invoert.

11 uur geleden