Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IEA: geen acuut tekort aan olie door lagere productie Rusland

IEA: geen acuut tekort aan olie door lagere productie Rusland

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Er dreigt geen acuut tekort aan olie door een lagere olieproductie in Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne en de harde westerse sancties tegen Moskou. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse rapport. De wereldwijde olievraag neemt namelijk minder sterk toe en er komt meer olie op de markt van de OPEC-landen in het Midden-Oosten en uit de Verenigde Staten.

Volgens het IEA daalde de Russische dagelijkse olieproductie in april met bijna 1 miljoen vaten. Vanwege de oorlog nemen westerse landen steeds minder olie af van Rusland en Russische oliebedrijven verlagen daarom hun productie. Overigens verkocht Rusland wel meer olie aan China en India. Ook aan de Europese Unie wordt nog olie verkocht. Daardoor stromen de miljarden uit de olieverkoop nog altijd naar de Russische schatkist.

Het IEA denkt dat de Russische productie dit jaar nog verder zal dalen, met 3 miljoen vaten per dag vanaf juli, doordat de sancties steeds zwaarder beginnen te wegen op de leveringen uit het land. De EU werkt aan een volledige boycot van Russische olie. Voor de invasie van Oekraïne lag de dagelijkse productie van Rusland op circa 10 miljoen vaten.

De groei van de wereldwijde olievraag wordt gedrukt door de coronalockdowns in China, waardoor er minder olie in dat land nodig is. China is 's werelds grootste importeur van olie. Het IEA denkt dat de gemiddelde dagelijkse olievraag dit jaar zal uitkomen op 99,4 miljoen vaten. Dat is een stijging van 1,8 miljoen vaten per dag vergeleken met vorig jaar. De lidstaten van het IEA zijn daarnaast bezig de strategische olievoorraden aan te spreken om zo te helpen bij het verlagen van de brandstofprijzen aan de pomp.

Meer uit Financieel

Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

1 uur geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

1 uur geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

1 uur geleden
AEX in het rood, verzekeraar NN boekte kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag opnieuw met verlies gesloten. De zorgen over de rente en een recessie bleven boven de markt hangen. Verzekeraar NN Group ging licht omhoog en toonde daarmee verder herstel van de zware koersval van vorige week.

2 uur geleden
Festivaldirecteur: ruim 7 miljoen mensen bezochten Oktoberfest

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het jaarlijkse Oktoberfest in München trok dit jaar 7,2 miljoen bezoekers. Dat meldt de directeur van het festival Clemens Baumgärtner dinsdag. Het is voor het eerst sinds 1985 dat er zoveel mensen op het bierfestival afkwamen. Wel duurde het evenement dit jaar twee dagen langer dan gebruikelijk.

2 uur geleden
Russisch biermerk Baltika mag geen Carlsberg-bier meer maken

KOPENHAGEN (ANP) - Het Russische biermerk Baltika mag in Rusland geen producten van de Deense bierbrouwer Carlsberg meer produceren, distribueren en verkopen. Carlsberg heeft, als reactie op de overname van alle activiteiten van het bedrijf in Rusland door de Russische staat, de licenties daarvoor ingetrokken. Het gaat om zowel regionale als internationale merken, zoals naast Carlsberg ook Grimbergen en Tuborg.

3 uur geleden
Point Biopharma schiet omhoog op Wall Street na overnamenieuws

NEW YORK (ANP) - Het medische bedrijf Point Biopharma is dinsdag fors meer waard geworden op de beurs in New York. De grotere farmaceut Eli Lilly koopt de ontwikkelaar van nieuwe behandelingen van kanker voor 1,4 miljard dollar, maakten de twee bedrijven bekend.

4 uur geleden