Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IEA: fossiele industrie moet meer doen tegen methaanuitstoot

IEA: fossiele industrie moet meer doen tegen methaanuitstoot

PARIJS (ANP) - De fossiele energiesector kan gemakkelijk meer doen om de eigen uitstoot van methaan te beperken. Grote hoeveelheden van het broeikasgas komen via lekkages bij olie-, gas- ,en mijnbouwbedrijven de atmosfeer in, schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Oplossingen als reparaties van lekkages zijn volgens de organisatie relatief goedkoop, maar toch kwam er vorig jaar nog 120 miljoen ton methaan vrij bij het oppompen en vervoeren van fossiele brandstoffen.

Met die uitstoot was de fossiele industrie goed voor bijna een derde van alle methaan die door menselijk handelen vrijkwam. Methaan is de belangrijkste component van aardgas, dus als ergens een gasleiding lekt komt er al veel van het broeikasgas vrij. Dat is slecht nieuws voor de strijd tegen klimaatverandering, want methaan is een heel krachtig broeikasgas. In een periode van twintig jaar werkt het gas de opwarming van de aarde tachtig keer zo snel in de hand als koolstofdioxide (CO2).

Volgens het IEA was in 2020 zo'n 70 procent van alle methaanuitstoot gemakkelijk en goedkoop te verhelpen. In bijna de helft (45 procent) van de gevallen zou zo'n oplossing zichzelf ook hebben terugverdiend, want met het tegengaan van lekkages verspillen olie- en gasbedrijven minder kostbare brandstof. Dat percentage ligt met de explosief gestegen gasprijzen op dit moment waarschijnlijk nog hoger.

Volgens het agentschap is er snel actie nodig binnen de olie- en gasindustrie en de mijnbouw. Om netto nul broeikasgassen uit te stoten in 2050 moeten energiebedrijven over negen jaar namelijk al 75 procent minder methaan uitstoten, zo schat het IEA in. Dat gaat niet lukken door alleen te hopen op een vermindering van het verbruik van fossiele brandstoffen, dus moeten de bedrijven volop inzetten op reparaties en technologie om lekkages tegen te gaan.

Meer uit Financieel

Stroomstoring kost Spaanse economie bijna 400 miljoen euro

VALENCIA (ANP/BLOOMBERG) - De grootste stroomstoring ooit in Spanje heeft de economie van dat land bijna 400 miljoen euro gekost. Dat meldt de Spaanse CaixaBank op basis van een eerste schatting.

39 minuten geleden
Advocaat Gillis: koper vakantieparken heeft nog niet betaald

DEN HAAG (ANP) - Peter Gillis heeft nog geen geld ontvangen voor de verkoop van zijn vakantieparken, liet zijn advocaat dinsdag weten. Ook heeft de koper nog niet de benodigde informatie aangeleverd, zoals wie de financiers zijn achter de overname. Hierom wordt vanaf dinsdag een dwangsom opgelegd van 100.000 euro per dag.

2 uur geleden
Topbestuurders bedrijven VS mee met Trump naar Saudi-Arabië

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Topbestuurders van grote Amerikaanse bedrijven gaan mee met het bezoek van president Donald Trump aan Saudi-Arabië volgende week. Het gaat onder anderen om de bestuursvoorzitters van vermogensbeheerder BlackRock, de bank Citigroup, investeringsbedrijf Blackstone, chipproducent Qualcomm en technologieconcern IBM.

2 uur geleden
Beursuitbater wil Europese defensiesector helpen bij ophalen geld

PARIJS (ANP) - Het bedrijf achter beurzen in onder andere Amsterdam, Parijs, Milaan en Brussel zegt de Europese defensiesector te willen helpen bij het ophalen van geld voor forse investeringen. Beursuitbater Euronext hoopt daarmee "de strategische autonomie" van Europa te steunen.

3 uur geleden
Luchtvaartmanagers doen dringende oproep tot verduurzaming sector

AMSTERDAM (ANP) - Een groep van ruim twintig leidinggevenden uit de luchtvaart roept de sector dringend op te verduurzamen. Onder anderen directeuren, piloten en technici maken zich zorgen dat de "luchtvaart haar eigen toekomst op het spel zet als de sector geen fundamentele transitie ondergaat".

4 uur geleden
Reuters: EU wil einde aan alle Russische gasdeals voor 2028

BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De Europese Unie wil nieuwe gasdeals met Rusland eind dit jaar verbieden en de al bestaande gasdeals met Moskou eind 2027 hebben opgeschort. Dat zou staan in een plan van de Europese Commissie, melden meerdere bronnen aan persbureau Reuters.

4 uur geleden
Philips zakt in AEX na verlaging winstmarge door heffingen

AMSTERDAM (ANP) - Philips behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs. Het zorgtechnologieconcern is somberder geworden over de winstgevendheid in 2025 door de Amerikaanse importheffingen. Die gaan het bedrijf dit jaar tussen de 250 miljoen en 300 miljoen euro extra kosten. Topman Roy Jakobs verklaarde "aanzienlijke" maatregelen te nemen om de pijn van de heffingen en tegenheffingen te verzachten, waaronder aanpassingen in de toeleveringsketen en kostenbesparingen. Het aandeel zakte 1,6 procent.

4 uur geleden