
IEA: EU moet gas besparen om lege opslagen te voorkomen
PARIJS (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Europese Unie moet meer gas gaan besparen om te voorkomen dat gasopslagen leeg raken en er tekorten in de winter optreden. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport. De EU-lidstaten zijn al bezig met besparingen, waardoor volgens het IEA dit jaar al een recorddaling van het verbruik met 10 procent te zien is.
Voor volgend jaar rekent het IEA op een verdere daling van het gasverbruik in Europa met 4 procent. Met name in de industrie wordt minder gas verstookt omdat fabrieken zijn stilgelegd, maar ook in de energiesector omdat meer steenkool en olie worden gebruikt voor energieproductie. Vanwege de westerse steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland heeft Moskou de gasleveringen aan Europa grotendeels stilgelegd. Daardoor zijn de energieprijzen hard gestegen, wat tot veel financiële pijn leidt bij huishoudens en bedrijven.
"De Russische invasie van Oekraïne en de scherpe verlaging van de gasleveringen aan Europa veroorzaken aanzienlijke schade aan consumenten, bedrijven en economieën, niet alleen in Europa, maar ook in opkomende landen", zegt IEA-energie- en veiligheidsdirecteur Keisuke Sadamori in het rapport.
Verstoringen
Het agentschap stelt dat zonder verdere besparingen en bij een volledige stop van Russische leveringen de Europese opslagniveaus in februari kunnen dalen naar slechts 5 procent. Als er dan aan het einde van de winter een strenge koudeperiode intreedt kunnen die lage niveaus leiden tot verstoringen. Overigens kunnen grotere importen van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) wel helpen om voorraden beter te vullen, aldus het IEA.
"Gasbesparende maatregelen zijn daarom cruciaal om uitstroom uit voorraden te minimaliseren en voorraden op peil te houden tot het einde van het verwarmingsseizoen. De vooruitzichten voor de gasmarkt blijven troebel, met name door het roekeloze en onvoorspelbare gedrag van Rusland, dat zijn reputatie als betrouwbare leverancier heeft verbrijzeld", schrijft het IEA. Het agentschap verwacht dat ook in 2023 de gasmarkt erg krap zal zijn.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
16 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
17 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
20 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
27 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden