Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IEA: aantal banen door energietransitie in 2030 verdubbeld

IEA: aantal banen door energietransitie in 2030 verdubbeld

PARIJS (ANP) - De wereldwijde transitie naar groene energie kan in 2030 meer dan twee keer zoveel banen opleveren als nu. Bovendien zal de duurzame energiemarkt tegen die tijd in waarde zijn verdrievoudigd. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn laatste rapport. Wel voorziet de organisatie risico’s als de ontwikkeling van nieuwe technieken en het winnen van grondstoffen in handen van slechts een klein aantal landen blijft.

In het rapport gaat het IEA in op de wereldwijde productie van schone energie, zoals die uit zonnepanelen en windturbines. Daarbij heeft het agentschap ook gekeken naar de verwachte ontwikkeling van de technologieën achter die productie, met het oog op de transitie naar schone energie in de komende jaren.

Uit die analyse komt naar voren dat de wereldmarkt voor schone energietechniek tegen 2030 ongeveer 650 miljard dollar waard zal zijn, omgerekend zo’n 604 miljard euro. Dat is een verdrievoudiging van de marktwaarde op dit moment. Het IEA benadrukt dat die waarde alleen wordt bereikt als landen al hun energie- en klimaattoezeggingen nakomen.

Banen

Het aantal banen dat als gevolg van de transitie wordt gecreëerd, zal dan in 2030 uitkomen op bijna 14 miljoen, een ruime verdubbeling ten opzichte van de huidige 6 miljoen. Dat aantal kan flink toenemen als de transitie ook na 2030 verder wordt doorgezet.

Het IEA ziet "hoge geografische concentraties" als het gaat om de productie van grondstoffen en duurzame energietechniek. Zo is de productie van onder meer zonnepanelen, windturbines en warmtepompen momenteel voor ten minste 70 procent in handen van een kleine groep landen, met name van China.

Grondstoffen

Dat geldt ook voor de winning van grondstoffen die nodig is om de techniek te produceren. Zo delft de Democratische Republiek Congo 70 procent van de wereldwijde vraag naar kobalt, Australië, Chili en China zijn goed voor ruim 90 procent van alle lithiumproductie, bestemd voor batterijen.

Uitvoerend directeur Fatih Birol waarschuwt voor die concentratie. "Zoals we hebben gezien met de afhankelijkheid van Europa van Russisch gas, loop je het risico een hoge prijs te betalen als er verstoringen zijn als je te veel afhankelijk bent van één bedrijf, één land of één handelsroute."

Maar hij merkt wel dat landen wereldwijd er alles aan doen om een positie te verwerven op de wereldwijde schone energiemarkt. En daarbij samenwerken. "Het is echter belangrijk dat deze concurrentie eerlijk is, en dat er een gezonde mate van internationale samenwerking is."

Meer uit Financieel

Wall Street sluit lager door toenemende spanningen Midden-Oosten

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag opnieuw onder druk van spanningen in het Midden-Oosten. Beleggers vrezen onder andere meer betrokkenheid van de Verenigde Staten in het conflict tussen Israël en Iran. Volgens het Witte Huis heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag met zijn veiligheidsadviseurs overlegd over de situatie.

1 uur geleden
Unilever draagt Ter Kulve voor als topman afgesplitste ijsdivisie

LONDEN (ANP/RTR) - Unilever heeft Peter ter Kulve voorgedragen als topman van The Magnum Ice Cream Company (TMICC). Dit bedrijf komt voort uit de afgesplitste ijsjesdivisie van het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern waar de Nederlander nu nog president van is.

3 uur geleden
Musks X klaagt staat New York aan om wet op contenttoezicht

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het socialemediabedrijf X van Elon Musk heeft een rechtszaak aangespannen tegen de staat New York. Aanleiding is een staatswet die volgens het concern in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Volgens die wet zijn socialemediabedrijven verplicht om gevoelige informatie vrij te geven over hoe ze toezicht houden op uitingen van haat, extremisme, desinformatie en andere content.

5 uur geleden
Europese beurzen eindigen dag na opleving weer met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met verlies gesloten. Maandag hadden mediaberichten dat Iran via bemiddelende landen een wapenstilstand met Israël zou willen sluiten, nog voor enige opluchting gezorgd op de beurzen. De Amerikaanse president Donald Trump riep inwoners van Teheran later echter op de Iraanse hoofdstad onmiddellijk te verlaten. Die oproep leidde weer tot terughoudendheid.

6 uur geleden
Kamer wil dat Heinen voorbereiding privatisering Volksbank stopt

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de voorbereiding van de Volksbank op een mogelijke privatisering wordt gestaakt. Partijen vallen vooral over de grote reorganisatie bij de bank, die regiokantoren wil sluiten en honderden banen wil schrappen.

6 uur geleden
Lodewijk Asscher tijdelijk voorzitter van raad van toezicht FNV

AMSTERDAM (ANP) - Lodewijk Asscher gaat tijdelijk de raad van toezicht van vakbond FNV voorzitten. De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft de oud-minister en voormalig PvdA-leider dinsdag benoemd. Ook oud-senator namens de PvdA Han Noten treedt toe tot de raad.

7 uur geleden
Strafzaak tegen oud-topman vermogenstak Deutsche Bank gestaakt

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Duitse aanklagers hebben een strafrechtelijk onderzoek gestaakt naar de voormalige topman van DWS, de vermogensbeheerder van Deutsche Bank. Het onderzoek draaide om beschuldigingen van greenwashing bij de investeringstak van Deutsche Bank. Daarbij worden investeringen die niet groen of duurzaam zijn, toch zo gepresenteerd.

7 uur geleden