
IDFA gaat gedragsregels aanpassen na incident met Frits Barend
AMSTERDAM (ANP) - Het IDFA gaat de gedragsregels voor gasten, bezoekers en personeel aanpassen en beter en duidelijker onder de aandacht brengen. Dat heeft het documentairefestival dinsdag laten weten in een korte schriftelijke verklaring. De maatregel komt voort uit het externe onderzoek naar een incident op de openingsavond waarbij journalist Frits Barend betrokken was. In de gedragscode staat onder meer dat bezoekers en personeel niet mogen pesten, discrimineren of seksueel ongepast gedrag vertonen. Het festival was dinsdag niet bereikbaar voor een toelichting.
"Dit voorval dat plaatsvond in een volle zaal met genodigden heeft vragen opgeroepen over sociale veiligheid en de organisatorische aanpak van ongewenst gedrag", meldt het festival. Voor het onderzoek werden twaalf getuigen gehoord. Ook zijn er zes video's van het incident geanalyseerd. "De evaluatie heeft duidelijk gemaakt dat er consensus is over het feit dat er een verbale en fysieke interactie plaatsvond, maar dat er sterk uiteenlopende percepties zijn van de ernst van het incident", meldt het IDFA. "Ook beide direct betrokkenen hebben hun eigen perspectieven en emoties."
Omdat uit de evaluatie volgens het festival geen duidelijke dader naar voren kwam, neemt het IDFA geen verdere maatregelen. Wel wordt dus gekeken hoe de gedragsregels beter duidelijk gemaakt kunnen worden.
Het IDFA heeft de conclusies van het onderzoek gedeeld met zowel Frits Barend als de pro-Palestijnse demonstrant die bij het incident betrokken was. Beide partijen in deze kwestie zijn door het festival uitgenodigd voor een gesprek over de analyse en de besluiten die zijn genomen. Barend beklaagde zich omdat hij niet het hele rapport te zien krijgt. Het festival zegt dat dit om privacyredenen niet kan.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse kinderen staan wat welzijn betreft op de eerste plaats van een ranglijst die UNICEF heeft opgesteld. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties vergeleek 43 landen met elkaar. Hoewel geen enkel land beter scoorde dan Nederland, plaatst UNICEF wel kritische kanttekeningen. Onder meer door de coronapandemie was op diverse punten een verslechtering te zien.
50 minuten geledenBASEL (ANP) - Claude is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zwitserse Basel. De Nederlandse inzending wist met het lied C'est La Vie genoeg punten te krijgen van het internationale publiek om in de halve finale een plek bij de beste tien landen te bemachtigen. De finale van het songfestival is zaterdagavond.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Holiday Inn hotel in Voorburg zou tijdens de NAVO-top 125 kamers beschikbaar hebben voor medewerkers van veiligheidsdiensten. Maar toen het pand waarin het hotel zit een andere eigenaar kreeg, veranderde de zaak. Dat komt het hotel op een boete te staan, oordeelde de rechter dinsdag.
4 uur geledenBASEL (ANP) - Claude is dinsdag tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Basel getrakteerd op een luid applaus van het publiek. Fans in de zaal reageerden enthousiast nadat de Nederlander was uitgezongen. Ook in het perscentrum kon Claude rekenen op applaus.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "twijfelachtig" of het kabinet zijn eigen doelen om drinkwater te besparen haalt. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar de plannen op dit gebied. Maatregelen om minder drinkwater te gebruiken, komen traag op gang.
5 uur geledenALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Alphen aan den Rijn is uitgesteld. Dat heeft de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Wouter Kolff dinsdag besloten vanwege "de opgelopen politiek-bestuurlijke spanningen in de gemeente en het delen van vertrouwelijke informatie met de media". Hij gaat na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar opnieuw in gesprek met de gemeenteraad om te kijken of de procedure kan worden opgestart.
5 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Een oud-medewerker van het ministerie van Defensie is maandag opgepakt op Schiphol omdat hij verdacht wordt van ambtelijke corruptie, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. De 58-jarige Rotterdammer zou zich in 2023 mogelijk hebben laten omkopen rond de gunning van aankoopcontracten, toen hij nog werkte voor het ministerie.
6 uur geleden