Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Idema van or Tata Steel heeft spijt van uitspraken over activisten

Idema van or Tata Steel heeft spijt van uitspraken over activisten

IJMUIDEN (ANP) - Vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel heeft spijt van de uitspraken die hij heeft gedaan over de aan Extinction Rebellion verwante actiegroep Kappen met Kolen. In een verklaring stelt hij zijn opmerking zeer te betreuren.

Tientallen leden van Kappen met Kolen willen maandag een 'die-in' houden bij de toegangspoort van Tata door als 'lijken' op de grond te gaan liggen. Het Noordhollands Dagblad meldde zaterdag in het bezit te zijn van screenshots van conversaties in een WhatsAppgroep van een deel-ondernemingsraad van Tata. Idema zegt volgens de krant: "Gelijk de oven in dan gaat het niet stinken." Een ander lid van de ondernemingsraad voeg toe: "Arbeit macht Frei wou ik erbij zetten als hint." Een ander or-lid schrijft: "Hebben wij die kist nog ergens liggen die we hebben gebruikt met de stakingen? Kunnen we ze gelijk wegdragen", met toevoeging van smiley's en een plaatje van een lijkkist.

Idema schrijft nu in zijn verklaring: "De reactie kwam voort uit teleurstelling en emotie op het feit dat ik er moeite mee heb dat we elkaar het leven zuur maken. Als één van de grondleggers van het Groen Staal-plan van Tata voel ik me teleurgesteld over het feit dat ik niet bij machte ben om onder andere Extinction Rebellion en andere zeer kritische dan wel milieu-actiegroepen niet kan overtuigen dat we hetzelfde willen als waar jullie voor strijden. Namelijk een CO2-vrij Tata Steel en zsm kappen met kolen."

Veel respect

Hij zegt dat hij die teleurstelling niet had mogen verwoorden "zoals ik het heb gedaan en zegt "als persoon" veel respect te hebben voor de idealen van Extinction Rebellion. "Waar ER voor staat en met name de geweldloze wijze waarop dat door mensen vanuit alle lagen van de bevolking gedragen. Ik wil aan iedereen die zich door deze opmerking aangevallen dan wel in een kwaad daglicht is gezet mijn oprechte excuses aanbieden en dit delen met de leden van Extinction Rebellion die maandag actie gaan voeren bij Tata."

Cinta Groos, de voorzitter van de centrale ondernemingsraad zegt met Idema te hebben gesproken. "Wat goed is dat hij die verklaring heeft opgesteld. Maar die laat ook zien waar zijn opmerkingen vandaan zijn gekomen. Dat is geen rechtvaardiging, want wat hij heeft gezegd is onacceptabel en respectloos. Maar wat je wel kunt zien is de context waar medewerkers van Tata Steel mee te maken krijgen. Ik kan me voorstellen dat bepaalde emoties oplopen, dat zie je binnen Tata Steel in het algemeen. Mensen worden beschuldigd moordenaars te zijn, omdat wij met het bedrijf bepaalde stoffen uitstoten. Mensen worden daar persoonlijk op aangesproken: 'werk jij nog voor dat kankerbedrijf'." Ook zij wijst erop dat Tata met het zogeheten Groen Staal-plan juist de richting opgaat "ook te kappen met kolen. We zijn juist bezig op die weg, maar dat wordt niet erkend. Daarom steekt het nog extra hard."

Stevige gesprekken

Een woordvoerder van Tata Steel zegt zondag dat nog niet besloten is of en eventueel welke maatregelen genomen worden tegen betrokkenen. Er zijn inmiddels "stevige gesprekken" gevoerd, maar consequenties zijn nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder. Ook zondag zullen er gesprekken zijn. "We gaan eerst alle feiten stevig bespreken en daarna bekijken we verder of en welke maatregelen er volgen". Zaterdag liet het bedrijf al weten dat de directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel "met afschuw" kennis hadden genomen van de uitspraken.

Meer uit Binnenland

NS verkoopt Duitse dochteronderneming Abellio

UTRECHT (ANP) - NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag bekend. Daarmee zijn de laatste activiteiten van NS in het buitenland beëindigd. Het bedrijf wil zich volledig gaan richten op de Nederlandse reiziger, zowel voor binnenlands als internationaal treinverkeer.

11 minuten geleden
Rechter moet beslissen over mondkapjes-ton Sywert van Lienden

AMSTERDAM (ANP) - Waar moet het geld vandaan komen, zodat Sywert van Lienden een advocaat kan betalen in de mondkapjes-affaire? Die vraag wordt uiterlijk 7 mei door de rechter beantwoord. Van Lienden had een kort geding aangespannen tegen de Stichting Hulptroepen Alliantie, die beslag heeft gelegd op een bedrag dat volgens hem bedoeld is voor rechtsbijstand.

14 minuten geleden
Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

ZOETERMEER (ANP) - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst te wijten aan koranvernielingen in Nederland en andere Europese landen en aan het "conflict tussen Israël en Hamas".

42 minuten geleden
AIVD: dreigingsbeeld voor Nederland in 2023 in veel opzichten slechter

ZOETERMEER (ANP) - Het grimmige dreigingsbeeld voor Nederland is het afgelopen jaar "in veel opzichten slechter geworden", dat stelt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dinsdag in het jaarverslag over 2023. Het wereldwijde jihadisme vormde ook vorig jaar nog altijd de voornaamste dreiging voor Nederland, volgens de dienst.

44 minuten geleden
OM eist 22 jaar cel en tbs in hoger beroep zaak kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep opnieuw 22 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Kenzo K. (31) uit Almelo, die terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog. Dit zei de aanklaagster dinsdag bij aanvang van haar requisitoir.

1 uur geleden
COC Nederland noemt toename lhbti-discriminatie schrikbarend

AMSTERDAM (ANP) - COC Nederland noemt het 'schrikbarend' dat het aantal meldingen van lhbti-discriminatie het afgelopen jaar met bijna een kwart is gestegen. "De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden", reageert voorzitter Astrid Oosenburg van de belangenorganisatie op een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de politie en antidiscriminatiebureaus.

2 uur geleden
Arnhem lost schulden af van tientallen gezinnen in 'armste wijk'

ARNHEM (ANP) - De gemeente Arnhem heeft een fonds opgezet om de schulden van tientallen gezinnen in de buurt Immerloo II af te lossen. Het gaat om een experiment, om te onderzoeken of de sociale problematiek die vaak bij schulden komt kijken zo kan worden opgelost. Het fonds bestaat momenteel uit 425.000 euro, ingebracht door drie lokale stichtingen.

3 uur geleden