Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ideeën Rutte over nieuwe bestuursstijl maken weinig indruk

Ideeën Rutte over nieuwe bestuursstijl maken weinig indruk

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe bestuursstijl die Mark Rutte als VVD-leider in Nieuwsuur aankondigde, maakt niet echt indruk op andere partijen. D66-leider Sigrid Kaag toonde zich nog het meest positief. De ideeën zijn "een begin en dat vind ik heel belangrijk", zei ze dinsdag. Linkse oppositiepartijen vinden het niet voldoende.

Er was met spanning uitgekeken naar de denkbeelden van Rutte. Hij had eerder gezegd "radicale ideeën" te hebben over de nieuwe relatie tussen kabinet en parlement. Kaag vond de geopperde gedachten niet heel radicaal. "Soms is de trailer spannender dan de film."

Ze is blij dat de grootse partij in de Tweede Kamer nu een aantal belangrijke thema's omarmt waarvoor haar en andere partijen al langer pleiten. Het gaat volgens Kaag om zaken als het dualisme en het herstel van de rechtstaat. Rutte wordt door veel partijen gezien als de verpersoonlijking van de oude bestuursstijl waarbij coalitiepartijen zaken volledig dichttimmerden en de rest van de Kamer feitelijk buitenspel kwam te staan.

Maatwerk

Rutte kwam in Nieuwsuur met een paar voorstellen. Hij wil onder meer bij overleg met de maatschappelijke organisaties over het oplossen van grote problemen, eerst daarover een debat met de Kamer. Verder moeten uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst meer maatwerk leveren. Ook kan Rutte zich vinden in een regeerakkoord op hoofdlijnen en zeer beperkt coalitieoverleg zodat meer debat in de Kamer mogelijk wordt.

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt de plannen van Rutte "niet voldoende voor wat Nederland nodig heeft". Om het vertrouwen tussen de burger en de overheid te herstellen, "moeten we breken met het economisme van de afgelopen tien jaar. En we moeten een inhoudelijk debat voeren over hoe we dat veranderen. Nederland is geen BV, Nederland is een democratie." In tegenstelling tot veel andere partijen heeft GroenLinks samenwerking met Rutte in een nieuw kabinet nog niet uitgesloten.

"Het was onder de maat", zegt PvdA-leider Lilianne Ploumen. Rutte kwam volgens haar niet met oplossingen waarmee het vertrouwen van de burger in de overheid wordt hersteld. Ploumen denkt dan bijvoorbeeld aan de publieke financiering van de kinderopvang zodat mensen hiervoor geen toeslag meer hoeven aan te vragen. Op de vraag of de PvdA kan samenwerken in een nieuwe coalitie met Rutte wil ze niet ingaan. "Bij die vraag zijn we nog lang niet."

Diskwalificatie

Fractieleider Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) is evenmin onder de indruk. "Ik heb wel enige ervaring met radicale ideeën en bij de heer Rutte kon ik er niet één bespeuren", zegt zij. Ouwehand zegde eerder al het vertrouwen in Rutte op, en blijft erbij dat hij geen premier meer zou moeten zijn. "Ik denk dat je als volksvertegenwoordiger een ondergrens moet stellen en dat is dat degene die ons land leidt de rechtstaat respecteert en het fatsoen heeft om niet te liegen tegen de Kamer." Zij vindt dat Rutte "zichzelf echt wel gediskwalificeerd" heeft.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink. Er zal dan een nieuwe informateur worden aangesteld die verder gaat met de vorming van een nieuw kabinet. Naar verluidt zal Mariëtte Hamer van PvdA-huize deze taak op zich nemen. Hamer is voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Meer uit Politiek

Kabinet investeert ruim 700 miljoen euro in leefbaarheid wijken

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt ruim 700 miljoen euro uit om de leefbaarheid in twintig stadswijken te verbeteren. Van dat geld gaat 600 miljoen euro naar betere woningen en 20 miljoen naar de aanpak van schulden en armoede. Eerder werd al ruim 80 miljoen euro toegezegd om jeugdcriminaliteit te voorkomen.

58 minuten geleden
Remkes gaat gesprekken tussen boeren en politiek leiden

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo'n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.

1 dag geleden
BIJ1-leden kiezen Rebekka Timmer als voorzitter

DEN HAAG (ANP) - Leden van BIJ1 hebben Rebekka Timmer gekozen tot partijvoorzitter. Ondanks een negatief advies van de selectiecommissie was Timmer de enige overgebleven kandidaat voor het voorzitterschap. Ze zat al eens eerder in het bestuur en is medewerker van de Tweede Kamerfractie. Timmer kreeg 74 procent van de stemmen, zegt een woordvoerder van de partij.

1 dag geleden
Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog. Hij was getrouwd met partijgenote Eegje Schoo, die later ook minister werd.

2 dagen geleden
CDA door het stof tegenover boerenleden in 'waardeloze situatie'

NIJKERK (ANP) - CDA-Kamerlid Derk Boswijk is in een zwaar gesprek met boerenleden en provinciale bestuurders van zijn partij door het stof gegaan. "Het spijt me dat jullie in zo'n waardeloze situatie zitten met zoveel onzekerheid", zei hij tegen CDA-leden op de Dag van de Christendemocratie. Partijleider Wopke Hoekstra sloot zich daarbij aan en noemde het "waardeloos ook voor veel van jullie thuis aan de keukentafel".

2 dagen geleden
Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Kamerlid Romke de Jong

OPSTERLAND (ANP) - Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. Dat bevestigt het Kamerlid en zijn vader Eeuwe de Jong, bestuurder van De Jong's IJs, na berichtgeving van het Dagblad van het Noorden.

2 dagen geleden
Locatie nieuwe kerncentrales in najaar bekend

DEN HAAG (ANP) - In het najaar maakt het kabinet de voorkeurslocatie bekend van twee nieuwe kerncentrales. Volgend najaar moet dan definitief worden beslist over financiering, rol en kosten van de overheid en het gunningsproces, heeft minister Rob Jetten (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer laten weten.

2 dagen geleden