Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ideeën Rutte over nieuwe bestuursstijl maken weinig indruk

Ideeën Rutte over nieuwe bestuursstijl maken weinig indruk

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe bestuursstijl die Mark Rutte als VVD-leider in Nieuwsuur aankondigde, maakt niet echt indruk op andere partijen. D66-leider Sigrid Kaag toonde zich nog het meest positief. De ideeën zijn "een begin en dat vind ik heel belangrijk", zei ze dinsdag. Linkse oppositiepartijen vinden het niet voldoende.

Er was met spanning uitgekeken naar de denkbeelden van Rutte. Hij had eerder gezegd "radicale ideeën" te hebben over de nieuwe relatie tussen kabinet en parlement. Kaag vond de geopperde gedachten niet heel radicaal. "Soms is de trailer spannender dan de film."

Ze is blij dat de grootse partij in de Tweede Kamer nu een aantal belangrijke thema's omarmt waarvoor haar en andere partijen al langer pleiten. Het gaat volgens Kaag om zaken als het dualisme en het herstel van de rechtstaat. Rutte wordt door veel partijen gezien als de verpersoonlijking van de oude bestuursstijl waarbij coalitiepartijen zaken volledig dichttimmerden en de rest van de Kamer feitelijk buitenspel kwam te staan.

Maatwerk

Rutte kwam in Nieuwsuur met een paar voorstellen. Hij wil onder meer bij overleg met de maatschappelijke organisaties over het oplossen van grote problemen, eerst daarover een debat met de Kamer. Verder moeten uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst meer maatwerk leveren. Ook kan Rutte zich vinden in een regeerakkoord op hoofdlijnen en zeer beperkt coalitieoverleg zodat meer debat in de Kamer mogelijk wordt.

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt de plannen van Rutte "niet voldoende voor wat Nederland nodig heeft". Om het vertrouwen tussen de burger en de overheid te herstellen, "moeten we breken met het economisme van de afgelopen tien jaar. En we moeten een inhoudelijk debat voeren over hoe we dat veranderen. Nederland is geen BV, Nederland is een democratie." In tegenstelling tot veel andere partijen heeft GroenLinks samenwerking met Rutte in een nieuw kabinet nog niet uitgesloten.

"Het was onder de maat", zegt PvdA-leider Lilianne Ploumen. Rutte kwam volgens haar niet met oplossingen waarmee het vertrouwen van de burger in de overheid wordt hersteld. Ploumen denkt dan bijvoorbeeld aan de publieke financiering van de kinderopvang zodat mensen hiervoor geen toeslag meer hoeven aan te vragen. Op de vraag of de PvdA kan samenwerken in een nieuwe coalitie met Rutte wil ze niet ingaan. "Bij die vraag zijn we nog lang niet."

Diskwalificatie

Fractieleider Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) is evenmin onder de indruk. "Ik heb wel enige ervaring met radicale ideeën en bij de heer Rutte kon ik er niet één bespeuren", zegt zij. Ouwehand zegde eerder al het vertrouwen in Rutte op, en blijft erbij dat hij geen premier meer zou moeten zijn. "Ik denk dat je als volksvertegenwoordiger een ondergrens moet stellen en dat is dat degene die ons land leidt de rechtstaat respecteert en het fatsoen heeft om niet te liegen tegen de Kamer." Zij vindt dat Rutte "zichzelf echt wel gediskwalificeerd" heeft.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink. Er zal dan een nieuwe informateur worden aangesteld die verder gaat met de vorming van een nieuw kabinet. Naar verluidt zal Mariëtte Hamer van PvdA-huize deze taak op zich nemen. Hamer is voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Meer uit Politiek

BIJ1 in gebreke met verantwoording, moet subsidie terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.

19 uur geleden
B-rijbewijs per juli onvoldoende voor grote elektrische bestelbus

DEN HAAG (ANP) - Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan. Vanuit het bedrijfsleven wordt verbolgen gereageerd.

19 uur geleden
Omtzigt en Wilders: lucht geklaard na gesprek bij Plasterk

DEN HAAG (ANP) - De lucht is geklaard tussen PVV-leider Geert Wilders en Pieter Omtzigt (NSC), zeiden beiden na afloop van het gesprek onder leiding van verkenner Ronald Plasterk. Op welke punten de lucht is geklaard, laten ze in het midden. "Dat wil niet zeggen dat alles is opgelost, want we hebben morgen nog een tweede gesprek", zei Wilders.

20 uur geleden
PVV verdwijnt uit de gemeenteraad van Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - De PVV verdwijnt per direct uit de gemeenteraad van Maastricht. Ondanks het feit dat PVV-er Geert Wilders landelijk tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een monsterzege behaalde, stopt de PVV in de Maastrichtse raad. Dit omdat het enige PVV-raadslid, René Betsch, is overgestapt naar de lokale partij PVM (Partij Veilig Maastricht).

21 uur geleden
Minister kan niets doen voor mislopen uitwonende beurs

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf kan zelf niets betekenen voor studenten die geen uitwonende beurs krijgen omdat ze illegaal huren, schrijft hij woensdag in een brief aan de Eerste Kamer. De studenten willen zich wel inschrijven, maar mogen dit niet van hun huisbaas.

21 uur geleden
Nieuwe verhoudingen Kamer zichtbaar: PVV krijgt veel op agenda

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer zijn bij de eerste planningsvergadering van het parlement meteen zichtbaar geworden. Zeven debatten over de zorg die de PVV aanvroeg, kregen stuk voor stuk een meerderheid. In de oude Kamer werden door PVV-Kamerlid Fleur Agema aangevraagde debatten meestal niet gesteund.

22 uur geleden
Nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe Tweede Kamer met 150 Kamerleden is woensdag geïnstalleerd. De Kamer heeft 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV zitten. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers legden de nieuwelingen woensdagmiddag stuk voor stuk de eed of belofte af.

23 uur geleden