
Ic's nemen 35 nieuwe Covid-patiënten op, laagste aantal in maand
ROTTERDAM (ANP) - Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen zijn 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal in een maand tijd, komt naar voren uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag naar buiten bracht.
Per saldo is het aantal coronapatiënten op de ic's met 28 afgenomen. In totaal liggen nu 813 mensen die ernstig ziek zijn door het virus op de ic's.
Het aantal coronapatiënten op de ic's schommelt de laatste dagen behoorlijk. Zondag was het totale aantal Covid-19-patiënten met intensieve zorg nog met 25 toegenomen, zaterdag noteerde het LCPS een afname van 21.
Verpleegafdelingen
In totaal liggen nu 2572 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat zijn er 40 meer dan zondag. De stijging komt voor rekening van de verpleegafdelingen. Daar kwamen het afgelopen etmaal 212 nieuwe coronapatiënten binnen. Per saldo nam hun aantal met 68 toe ten opzichte van de dag ervoor.
De instroom op de verpleegafdelingen was een fractie hoger dan zondag, toen het LCPS op die afdelingen 207 nieuwe opnames meldde. Vorige week kwam dit aantal enkele dagen rond de 300 uit. Door de hoge instroom van de afgelopen tijd slagen veel ziekenhuizen er niet meer in om alle ingrepen die eigenlijk medisch noodzakelijk zijn uit te voeren. Tegelijkertijd verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de piek bijna bereikt is en de druk op de ziekenhuizen binnenkort zal gaan afnemen. Naarmate de vaccinaties vorderen zullen de besmettingen en ziekenhuisopnames waarschijnlijk gaan afnemen, denkt het instituut.
Inmiddels wordt niet alleen "planbare zorg" uitgesteld, maar ook een deel van de zorg die binnen zes weken zou moeten plaatsvinden omdat anders gezondheidsschade bij de patiënt kan ontstaan. Het kan dan ook gaan om hartoperaties of kankerbehandelingen. Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bleek vorige week dat meer dan een derde van de ziekenhuizen (37 procent) er niet meer in slaagt al deze zorg volgens planning te leveren.
Meer uit Gezond
ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
6 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
6 dagen geleden