Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IC-voorzitter Gommers zeer kritisch over coronabeleid

IC-voorzitter Gommers zeer kritisch over coronabeleid

CORONAVIRUSDEN HAAG (ANP) - Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en lid van het Outbreak Management Team (OMT), is zeer kritisch over de corona-aanpak. "We hebben heel hard gewerkt, ons best gedaan. Maar het testbeleid had beter gemoeten, we keken met te smalle blik naar de crisis, ook binnen het OMT. De landelijke patiëntenspreiding werkt knudde", zegt hij in een interview met het AD.

Het OMT-lid stelt dat er ook sneller moet worden ingegrepen als het virus oplaait. "Ik ben een ongeduldige intensivist natuurlijk, maar ik snap er niks van: eerst is er kabinetsberaad op vrijdag, op zondag in het Catshuis is er weer overleg en dan moet het tot dinsdag duren tot er een besluit valt dat weer later ingaat. Het virus houdt daar geen rekening mee. Als ik zolang twijfel op een IC dan is een patiënt al overleden."

De NVIC-voorzitter vindt dat het landelijke spreidingscentrum ziekenhuizen soms in de weg zit. "Kijk: wij intensivisten kennen elkaar, de lijntjes zijn kort. Normaal gesproken werkt het zo: als ik een probleem heb in Rotterdam bel ik collega Armand Girbes van het AMC en regelen we het. Sinds het voorjaar zit de landelijke club, de LCPS, ertussen en gaat het soms veel stroperiger. Laatst nog moesten we op vrijdagavond zelf gaan bellen om twintig patiënten geplaatst te krijgen. Waardeloos."

Gommers zegt dat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid anders zouden moeten omgaan met de persconferenties die ze houden over het coronavirus." Tijdens de persconferenties komen telkens alleen maatregelen, maar er komt geen echt verhaal. Ik gun de ministers dat ze meer doen wat ik doe. Het is nu allemaal weinig transparant. Er is een routekaart voor lockdown-maatregelen, maar hoe we afschalen is niet duidelijk. Ik weet niet waarom dat ontbreekt, misschien vrezen ze dat ze met meer uitleg ook meer munitie aan de oppositie geven?"

Gommers onthult dat hij een paar keer heeft overwogen uit het OMT te stappen. "Sommige leden voelden zich te weinig gehoord. Neem die mondkapjes. Wij zeiden al snel: ‘doe dat nou’, maar anderen twijfelden dan weer. Bij sneltests zie je vergelijkbare discussies: de microbiologen en virologen willen precisie, dat snap ik. Een test moet perfect zijn voor hen. Meer praktische artsen zoals ik zeggen dan: zet ze in zodra het kan, alles kan helpen. Aan het begin ging ik dan ruzie zitten maken, maar dat was de oude Diederik. Nu probeer ik het diplomatieker mijn kant op te krijgen."

Meer uit Binnenland

Geen popconcerten meer in de Kuip vanaf 2026 om geluidsoverlast

ROTTERDAM (ANP) - In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

2 uur geleden
Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 Purmerend

PURMEREND (ANP) - Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

2 uur geleden
Ministerie roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Iran moeten dat land zo spoedig mogelijk verlaten als dat veilig kan, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Het is een toevoeging aan een reisadvies ten aanzien van het land, dat al rood kleurde.

3 uur geleden
Ook bussen streekvervoerders staan zaterdag kort stil om geweld

DEN HAAG (ANP) - Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten. Eerder was al bekend dat alle treinen en stadsvervoerders om 22.30 uur stil zouden staan. Nu doen ook de bussen van Arriva, Keolis, Qbuzz, Transdev en EBS mee. Daarmee doet "zo goed als al het openbaar vervoer" zaterdag mee met de actie, aldus de woordvoerder.

3 uur geleden
Nog een verdachte aangehouden voor explosies in Schoonoord

SCHOONOORD (ANP) - Een 28-jarige man uit Rotterdam is aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij in ieder geval een van de twee explosies bij een woning in Schoonoord, meldt de politie woensdag. Drie andere verdachten in de zaak werden eerder al aangehouden.

3 uur geleden
Verzakte bouwkraan in Leusden weer gestabiliseerd

LEUSDEN (ANP) - De bouwkraan die woensdagochtend in Leusden verzakte en op woningen dreigde te vallen, is weer gestabiliseerd. Daarmee is het gevaar voor de woningen in de straat Waarden geweken, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Wel komt er nog water en gas uit leidingen die bij het verzakken zijn geraakt.

6 uur geleden
Vorig jaar honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva

HEERENVEEN (ANP) - Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

7 uur geleden