Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IC-direct vaak vertraagd door werkzaamheden en hsl-problemen

IC-direct vaak vertraagd door werkzaamheden en hsl-problemen

UTRECHT (ANP) - De Intercity direct is momenteel vaak vertraagd door onder meer werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Een woordvoerder van de NS bevestigt vrijdagochtend berichtgeving van het AD hierover. Volgens de krant was vorige maand bijna de helft van de IC-directtreinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda zeker vijf minuten vertraagd.

De belangrijkste oorzaak van de vertragingen zijn volgens de woordvoerder op dit moment werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Op Rotterdam zijn daardoor bijvoorbeeld veel sporen niet beschikbaar, wat zorgt voor weinig uitwijkmogelijkheden.

'Punctualiteit kukelde achteruit'

Daarbij mag bij Rijpwetering (Zuid-Holland) momenteel maar 80 kilometer per uur worden gereden door een constructiefout in een viaduct. "Dat zorgt al voor 3 tot 5 minuten vertraging", aldus de zegsman. Verder speelt mee dat de nieuwe Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) kinderziektes heeft, zoals overigens te verwachten is bij nieuwe treinen, zegt hij. "Die kinderziektes moeten eruit, en je ziet al dat het steeds beter gaat."

Verder spelen werkzaamheden op de Betuweroute aan de Duitse kant mee. "Er wordt veel gewerkt aan het spoor. Toen de werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol begonnen, kukelde de punctualiteit achteruit", aldus de zegsman. Spoorbeheerder ProRail had volgens hem al wel eerder aangegeven dat er meer werkzaamheden zouden komen omdat meer wordt verlangd van het spoor.

'Constructiefouten'

Maar de werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol zijn binnenkort voorbij, vertelt de woordvoerder verder. Daarnaast gaat de snelheidsbeperking bij Rijpwetering eraf, waardoor daar weer 160 kilometer per uur mag worden gereden. Verder hoopt de NS dat de ICNG beter gaat presteren. "Dus er gloort hoop aan het einde van de tunnel."

Toch gaat het nooit lukken een punctualiteit van 93 of 94 procent te behalen op de hogesnelheidslijn, geeft de woordvoerder aan. "Dat gaat nooit lukken, wat je ook doet." Oorzaak daarvan ligt in de aanleg destijds van de hsl. "Daar zitten constructiefouten in. Dat zie je bijvoorbeeld aan de brug bij Rijpwetering." In 2018 riep de NS daarom al op tot aanpassing van de infrastructuur.

Meer uit Binnenland

Verdiepingen parkeergarage ziekenhuis Nieuwegein ingestort

NIEUWEGEIN (ANP) - Meerdere verdiepingen van de parkeergarage van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein zijn ingestort, meldt de Veiligheidsregio Utrecht zondagavond. Het is niet bekend of er mensen in de garage waren op het moment van instorten. Een woordvoerder van het ziekenhuis kon nog niet meer informatie geven over wat er precies is gebeurd en of er slachtoffers zijn.

20 minuten geleden
Demonstratie in Utrecht na rustig verloop ten einde

UTRECHT (ANP) - De demonstratie van Let Women Speak is zondagmiddag in Utrecht rustig verlopen. Zo'n honderd tegendemonstranten van Antifa kwamen ook naar de bijeenkomst in park Nieuweroord, maar dat heeft niet tot ongeregeldheden geleid. Er waren dan ook geen aanhoudingen, aldus een woordvoerder van de politie.

5 uur geleden
Medewerkers Detentiecentrum Rotterdam gewond bij grote vechtpartij

ROTTERDAM (ANP) - Op de afdeling vreemdelingendetentie in Detentiecentrum Rotterdam (DCR) is afgelopen donderdag een grote vechtpartij geweest, waarbij zeven personeelsleden gewond zijn geraakt. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt berichtgeving van De Telegraaf daarover. Twee van de gewonde medewerkers moesten naar het ziekenhuis. Ze zijn inmiddels weer thuis.

7 uur geleden
Activisten Antifa tegenover politie bij demo over transgenders

UTRECHT (ANP) - Tegendemonstranten van een bijeenkomst van de organisatie Let Women Speak staan zondagmiddag oog in oog met de politie, die hen de weg naar die samenkomst verhindert. Let Women Speak houdt een demonstratie met sprekers die onder meer kritiek uiten op de transgenderwet en vertellen over dat "mannen vrouwensport kapotmaken".

7 uur geleden
Vrouw in Goirle vermoedelijk door misdrijf om het leven gekomen

GOIRLE (ANP) - Een vrouw die vrijdag dood werd aangetroffen in een appartement in Goirle (Noord-Brabant) is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen, meldt de politie zondag. Een rechercheteam van ongeveer vijftien mensen is samengesteld om de zaak te onderzoeken.

8 uur geleden
Hulpverlener voor Nederlanders gearriveerd op Mallorca

DEN HAAG (ANP) - De hulpverlener die was vertrokken vanuit het ANWB-steunpunt in Barcelona, is inmiddels gearriveerd op Mallorca. Hij zal de Nederlanders die zijn getroffen door het instorten van de beachclub op het eiland gaan bijstaan, zo meldt een woordvoerder van de ANWB Alarmcentrale.

10 uur geleden
Roemenen stemmen in sporthal, Polen in kerk en Fransen op school

DEN HAAG (ANP) - Bij de Europese verkiezingen volgende maand mogen ook andere Europeanen die in Nederland wonen hun stem uitbrengen. Ze kunnen stemmen voor Nederlandse partijen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om mee te doen aan de verkiezingen in hun land van herkomst. Verspreid door het land worden daarvoor stembureaus neergezet.

12 uur geleden