Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IBM omlaag op Wall Street om tegenslag in kwartaalcijfers

IBM omlaag op Wall Street om tegenslag in kwartaalcijfers

NEW YORK (ANP) - Technologieconcern IBM was donderdag een grote verliezer bij de opening van de beurzen in New York. Beleggers schrokken van het nieuws van de daling van het aantal orders voor IBM's onderdeel dat IT-systemen voor andere bedrijven beheert. Die tegenslag deed een stevige omzetstijging bij activiteiten voor cloudsoftware afgelopen kwartaal bijna helemaal teniet. Wall Street verwerkt sowieso weer veel kwartaalcijfers van grote bedrijven. Ook fabrikant van elektrische auto's Tesla heeft een kijkje in de boeken gegeven.

IBM verloor in de eerste handelsminuten ruim 6 procent. Het bedrijf is van plan zijn diensten voor het beheer van relatief oude IT-systemen volgende maand af te splitsen om zich volledig op de cloud te richten. Uit onzekerheid over die verandering wachtten klanten af met het plaatsen van nieuwe opdrachten, verklaart het bedrijf.

Tesla heeft in het voorbije kwartaal een recordwinst geboekt. Het Amerikaanse concern leverde nog nooit zoveel auto's af als in de maanden juli, augustus en september, ondanks de wereldwijde chiptekorten. Het nettoresultaat viel mede daardoor bijna vijf keer hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel noteerde kort na de openingsbel 1,1 procent in de plus.

Uitkeringsaanvragen

De belangrijkste graadmeters op de Amerikaanse beurzen gingen omlaag. De Dow-Jonesindex noteerde 0,3 procent lager op 35.511 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,2 procent tot 4527 punten. Techbeurs Nasdaq steeg een fractie tot 15.127 punten.

De markt reageerde ook op nieuwe cijfers uit de Amerikaanse uitkeringsaanvragen. Te midden van de vele kwartaalcijfers van bedrijven speelden eerdere zorgen over de hoge inflatie ook weer wat op. Daarnaast wordt het sentiment gedrukt door de zorgen over het Chinese vastgoedconcern Evergrande.

AT&T

AT&T, het moederbedrijf van onder meer videostreamingdienst HBO Max en betaalzender HBO, ging na cijfers 0,9 procent omlaag. American Airlines (plus 1,5 procent) zag zijn verliezen op zijn beurt wat lager uitvallen dan alom verwacht. Maar de luchtvaartmaatschappij waarschuwde ook voor oplopende kosten. Beleggers verwerkten verder onder meer de kwartaalberichten van casinobedrijf Las Vegas Sands (min 2 procent), verfconcern PPG (min 0,7 procent) en spoorwegbedrijf CSX (plus 3,3 procent)

De euro was 1,1644 dollar waard, evenveel als een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 82,77 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 84,94 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Oud-topman Eurocommerce en gezin veroordeeld tot gevangenisstraf

ARNHEM (ANP) - Ger Visser, oud-topman van vastgoedbedrijf Eurocommerce, moet een gevangenisstraf uitzitten van vier jaar en drie maanden wegens valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. Zijn vrouw en zoon zijn eveneens veroordeeld tot een gevangenisstraf, in beide gevallen van achttien maanden.

1 uur geleden
Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diplomatieke bronnen in Brussel.

1 uur geleden
Credit Suisse grote winnaar op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Credit Suisse heeft de beursweek vrijdag afgesloten met een flinke koerswinst. De geplaagde Zwitserse bank profiteerde van uitspraken van zijn voorzitter Axel Lehmann, die aangaf het kostenbesparingsprogramma te willen versnellen. Persbureau Reuters meldde eerder ook dat Credit Suisse mogelijk meer banen gaat schrappen.

1 uur geleden
ACM: consument onvoldoende beschermd in kabinetsvoorstel Postwet

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is kritisch op plannen van het kabinet voor het aanpassen van de Postwet. Volgens de toezichthouder worden consumenten en bedrijven in het voorstel onvoldoende beschermd tegen onredelijke tarieven en voorwaarden, nu PostNL sinds het overnemen van rivaal Sandd monopolist is op het gebied van landelijke postbezorging.

2 uur geleden
Drie aanhoudingen om mogelijke miljoenenfraude met coronasteun

DEN HAAG (ANP) - De Arbeidsinspectie heeft drie mensen aangehouden die ervan worden verdacht mogelijk voor miljoenen te hebben gefraudeerd met coronasteun. Het gaat om ruim 2 miljoen euro aan voorschotten voor de zogeheten NOW-subsidie. De inspectie vermoedt dat ze bij het aanvragen van de steun een "onjuiste voorstelling" hebben gegeven van de financiën van hun bedrijf.

2 uur geleden
Farmareus Pfizer pompt 1,2 miljard euro in Belgische fabriek

PUURS (ANP/BELGA) - Farmareus Pfizer gaat meer dan 1,2 miljard euro in zijn fabriek in het Belgische Puurs investeren. De productiecapaciteit wordt uitgebreid, de koelopslag vergroot en het verpakkingsproces uitgebreid, gespreid over drie jaar. De uitbreiding levert 250 banen op, maakte het bedrijf bekend tijdens een bezoek aan de fabriek van premier Alexander De Croo en de Vlaams minister-president Jan Jambon.

3 uur geleden
Na acties alsnog cao-akkoord bij Rotterdamse olieraffinaderij BP

ROTTERDAM (ANP) - Verdere acties door personeel van een olieraffinaderij in Rotterdam lijken van de baan, nu vakbond CNV een cao-overeenkomst heeft bereikt met uitbater BP. Door dat akkoord krijgen de circa 700 medewerkers vanaf april volgend jaar onder meer een loonsverhoging. De leden van de bond moeten nog wel instemmen met de nieuwe cao.

3 uur geleden