Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IBM omlaag op Wall Street om tegenslag in kwartaalcijfers

IBM omlaag op Wall Street om tegenslag in kwartaalcijfers

NEW YORK (ANP) - Technologieconcern IBM was donderdag een grote verliezer bij de opening van de beurzen in New York. Beleggers schrokken van het nieuws van de daling van het aantal orders voor IBM's onderdeel dat IT-systemen voor andere bedrijven beheert. Die tegenslag deed een stevige omzetstijging bij activiteiten voor cloudsoftware afgelopen kwartaal bijna helemaal teniet. Wall Street verwerkt sowieso weer veel kwartaalcijfers van grote bedrijven. Ook fabrikant van elektrische auto's Tesla heeft een kijkje in de boeken gegeven.

IBM verloor in de eerste handelsminuten ruim 6 procent. Het bedrijf is van plan zijn diensten voor het beheer van relatief oude IT-systemen volgende maand af te splitsen om zich volledig op de cloud te richten. Uit onzekerheid over die verandering wachtten klanten af met het plaatsen van nieuwe opdrachten, verklaart het bedrijf.

Tesla heeft in het voorbije kwartaal een recordwinst geboekt. Het Amerikaanse concern leverde nog nooit zoveel auto's af als in de maanden juli, augustus en september, ondanks de wereldwijde chiptekorten. Het nettoresultaat viel mede daardoor bijna vijf keer hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel noteerde kort na de openingsbel 1,1 procent in de plus.

Uitkeringsaanvragen

De belangrijkste graadmeters op de Amerikaanse beurzen gingen omlaag. De Dow-Jonesindex noteerde 0,3 procent lager op 35.511 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,2 procent tot 4527 punten. Techbeurs Nasdaq steeg een fractie tot 15.127 punten.

De markt reageerde ook op nieuwe cijfers uit de Amerikaanse uitkeringsaanvragen. Te midden van de vele kwartaalcijfers van bedrijven speelden eerdere zorgen over de hoge inflatie ook weer wat op. Daarnaast wordt het sentiment gedrukt door de zorgen over het Chinese vastgoedconcern Evergrande.

AT&T

AT&T, het moederbedrijf van onder meer videostreamingdienst HBO Max en betaalzender HBO, ging na cijfers 0,9 procent omlaag. American Airlines (plus 1,5 procent) zag zijn verliezen op zijn beurt wat lager uitvallen dan alom verwacht. Maar de luchtvaartmaatschappij waarschuwde ook voor oplopende kosten. Beleggers verwerkten verder onder meer de kwartaalberichten van casinobedrijf Las Vegas Sands (min 2 procent), verfconcern PPG (min 0,7 procent) en spoorwegbedrijf CSX (plus 3,3 procent)

De euro was 1,1644 dollar waard, evenveel als een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 82,77 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 84,94 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Mijnbouwer BHP wil concurrent Anglo American overnemen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld BHP heeft een overnamevoorstel gedaan aan zijn rivaal Anglo American. Het bod waardeert Anglo American op 31,1 miljard pond (ruim 36 miljard euro). Anglo American bevestigde eerder al een ongevraagd overnamevoorstel te hebben ontvangen van BHP en het bod te bestuderen.

14 minuten geleden
HelloFresh groeit met bezorging kant- en klaarmaaltijden

BERLIJN (ANP) - HelloFresh heeft in het afgelopen kwartaal flinke groei behaald met de bezorging van kant- en klaarmaaltijden. Daarmee ving het Duitse bedrijf krimp bij de leveringen van boxen met ingrediënten om maaltijden zelf te maken op. HelloFresh is het aanbod van die kant- en klaarmaaltijden aan het uitbreiden naar steeds meer markten. In Nederland zijn sinds afgelopen zomer die maaltijden te bestellen.

31 minuten geleden
Aandacht voor cijfers Unilever, Besi en Adyen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag uit naar de resultaten van levensmiddelenconcern Unilever, chiptoeleverancier Besi en betaalbedrijf Adyen. Unilever, bekend van merken als Axe, Dove en Calvé, zag de omzet in het eerste kwartaal licht stijgen tot 15 miljard euro. Exclusief overnames en afgestoten activiteiten bedroeg steeg de omzet met 4,4 procent. Het aantal verkochte producten nam toe met 2,2 procent. Het concern bevestigde daarnaast de groeiverwachting voor dit jaar.

54 minuten geleden
Unilever voert verkoop Dove-shampoo en Knorr-blokjes op

LONDEN (ANP) - Unilever weet weer meer voedingsmiddelen en verzorgingsproducten te verkopen. Na een periode waarin het bedrijf achter merken als Knorr, Dove en Calvé de omzet vooral dankzij duurdere producten zag stijgen, neemt nu het volume voor het tweede kwartaal op rij toe.

1 uur geleden
Hinder vliegverkeer door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/RTR) - Het luchtverkeer in grote delen van Europa dreigt donderdag grote hinder te ondervinden door een staking van Franse luchtverkeersleiders. De staking heeft niet alleen gevolgen voor vluchten naar Frankrijk, maar ook voor vluchten door het luchtruim van het land.

1 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen verdient meer bij bestaande klanten

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen heeft in de eerste drie maanden van dit jaar geprofiteerd van de forse uitbreiding van een klant. Mede dankzij die groei van dit niet bij naam genoemde bedrijf had de Amsterdamse fintechonderneming bijna de helft meer werk. Ook maakten andere al bestaande klanten meer gebruik van de diensten van Adyen.

1 uur geleden
Daling bij nieuwe orders voor chiptoeleverancier Besi

DUIVEN (ANP) - Besi heeft in het eerste kwartaal de instroom van orders zien dalen. Het bedrijf uit Duiven levert bijvoorbeeld technologie voor het plaatsen van chips op printplaten en verpakkingen voor de zeer kwetsbare chips. In verschillende eindmarkten voor halfgeleiders zoals smartphones en de autosector is er zwakte, nu de investeringshausse in de chipindustrie van eerdere jaren minder is geworden.

1 uur geleden