Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IATA: vraag luchtvracht onder druk door economische tegenwind

IATA: vraag luchtvracht onder druk door economische tegenwind

GENÈVE (ANP) - De wereldwijde vraag naar luchtvrachtvervoer is in oktober met 13,6 procent op jaarbasis gedaald als gevolg van de verslechterde economische vooruitzichten in veel grote economieën. Dat meldt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA. De daling van de vraag naar luchtvracht volgt op de uitzonderlijke sterke prestaties in oktober 2021.

Ten opzichte van september nam de vraag naar luchtvracht wel met 3,5 procent toe. Luchtvracht blijft daarmee blijk geven van veerkracht ondanks de economische tegenwind, zei Willie Walsh, directeur-generaal van IATA. "Dit geeft aan dat het einde van het jaar nog steeds voor een traditionele opleving zorgt, ondanks de economische onzekerheden."

Nu 2022 ten einde loopt lijkt het er volgens Walsh wel op dat de huidige economische onzekerheden zullen aanhouden in het nieuwe jaar. "Dat is iets wat we nauwlettend in de gaten moeten houden", waarschuwde de topman.

Capaciteit lager

De capaciteit lag in oktober 0,6 procent onder het niveau van een jaar geleden. Dat was de eerste krimp op jaarbasis sinds april 2022. Op maandbasis steeg de capaciteit wel met 2,4 procent ter voorbereiding op het piekseizoen vanwege de feestdagen aan het einde van het jaar. De internationale vrachtcapaciteit groeide met 2,4 procent ten opzichte van oktober 2021.

Europese luchtvaartmaatschappijen zagen hun luchtvrachtvolumes in oktober met 18,8 procent afnemen in vergelijking met dezelfde maand in 2021. Europa kende daarmee de grootste daling van alle regio's. In september namen de Europese vrachtvolumes al met 15,6 procent af. De capaciteit in Europa daalde in oktober met 5,2 procent op jaarbasis.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

5 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

5 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

5 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

6 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

7 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

9 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

10 uur geleden