
IATA: herstel luchtvaart iets trager door Oekraïne-crisis
GENÈVE (ANP) - Het herstel van de luchtvaartsector loopt op de korte termijn vertraging op als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland. Dat zegt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Zo is het voor veel maatschappijen voorlopig niet mogelijk om van en naar Rusland te vliegen. Ook het Russische luchtruim is voor maatschappijen uit diverse landen verboden terrein. Een aantal maatschappijen zag zich daarop genoodzaakt vluchten te annuleren.
De luchtvaartsector is nog herstellende van de coronacrisis. Door het virus en de reisbeperkingen werd de luchtvaart gedurende twee jaar keihard geraakt. Meerdere maatschappijen werden met leningen en garanties van overheden in de lucht gehouden. De laatste maanden was er echter sprake van duidelijk herstel.
Volgen IATA zullen de passagiersaantallen pas tegen 2024 weer op het niveau van voor de crisis zitten. Vorig jaar lag het aantal reizigers op nog geen 50 procent van voor de crisis. Maar met de vaccinatieprogramma's op stoom en de coronamaatregelen die op steeds meer plekken worden geschrapt neemt de vraag naar vliegtickets toe. Dit jaar zal de passagiersstroom op 83 procent van voor de crisis uitkomen. Een jaar later zal dit 94 procent zijn. In 2024 zullen er met een verwachte 4 miljard reizigers weer meer mensen vliegen dan voor de crisis.
Volgens IATA-topman Willie Walsh is er genoeg reden positief te zijn over het herstel. "Er is nog een lange weg te gaan om een normale situatie te bereiken, maar de prognose voor de ontwikkeling van het aantal passagiers geeft goede redenen om optimistisch te zijn." De IATA roept overheden andermaal op de nog geldende reisbeperkingen, zoals testen en quarantaineplicht ,weg te nemen voor mensen die gevaccineerd zijn. Ook omdat reizigers in de ogen van IATA geen groter risico vormen voor de verspreiding van corona dan de lokale bevolking van landen zelf.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Autodealers moeten in sommige gevallen afspraken met Citroën-eigenaren verzetten vanwege een tekort aan onderdelen voor het vervangen van defecte airbags. Het is nog onduidelijk wanneer er weer voldoende airbags beschikbaar zijn.
9 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Een groep Nederlandse banken belooft het invorderen van betaalachterstanden te pauzeren bij klanten die bij de gemeente om schuldhulpverlening hebben gevraagd. Onder andere ING, ABN AMRO, Rabobank en ASN Bank hebben daarover afspraken gemaakt met de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening NVVK. Het tijdelijk stopzetten van de incasso moet het oplossen van problematische schulden makkelijker maken.
18 minuten geledenLUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag afwachtend begonnen aan de tweede helft van het jaar. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in de gaten. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
4 uur geleden