Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IATA: herstel luchtvaart iets trager door Oekraïne-crisis

IATA: herstel luchtvaart iets trager door Oekraïne-crisis

GENÈVE (ANP) - Het herstel van de luchtvaartsector loopt op de korte termijn vertraging op als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland. Dat zegt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Zo is het voor veel maatschappijen voorlopig niet mogelijk om van en naar Rusland te vliegen. Ook het Russische luchtruim is voor maatschappijen uit diverse landen verboden terrein. Een aantal maatschappijen zag zich daarop genoodzaakt vluchten te annuleren.

De luchtvaartsector is nog herstellende van de coronacrisis. Door het virus en de reisbeperkingen werd de luchtvaart gedurende twee jaar keihard geraakt. Meerdere maatschappijen werden met leningen en garanties van overheden in de lucht gehouden. De laatste maanden was er echter sprake van duidelijk herstel.

Volgen IATA zullen de passagiersaantallen pas tegen 2024 weer op het niveau van voor de crisis zitten. Vorig jaar lag het aantal reizigers op nog geen 50 procent van voor de crisis. Maar met de vaccinatieprogramma's op stoom en de coronamaatregelen die op steeds meer plekken worden geschrapt neemt de vraag naar vliegtickets toe. Dit jaar zal de passagiersstroom op 83 procent van voor de crisis uitkomen. Een jaar later zal dit 94 procent zijn. In 2024 zullen er met een verwachte 4 miljard reizigers weer meer mensen vliegen dan voor de crisis.

Volgens IATA-topman Willie Walsh is er genoeg reden positief te zijn over het herstel. "Er is nog een lange weg te gaan om een normale situatie te bereiken, maar de prognose voor de ontwikkeling van het aantal passagiers geeft goede redenen om optimistisch te zijn." De IATA roept overheden andermaal op de nog geldende reisbeperkingen, zoals testen en quarantaineplicht ,weg te nemen voor mensen die gevaccineerd zijn. Ook omdat reizigers in de ogen van IATA geen groter risico vormen voor de verspreiding van corona dan de lokale bevolking van landen zelf.

Meer uit Financieel

Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

7 minuten geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

1 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

2 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

2 uur geleden
Amsterdamse beurs begint rustige ochtend met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.

3 uur geleden
Bio-sector wil verplichte etikettering voor gmo van voedsel

EDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.

3 uur geleden
Beleggers zonder veel richtinggevend nieuws richting openingsbel

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen is het voor beleggers dinsdag richting zoeken na een ochtend zonder al te veel groot nieuws over beursfondsen. Op de handelsvloeren in Azië en Australië was het sentiment negatief na een nieuw rentebesluit van de Australische centrale bank.

4 uur geleden