Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IATA: herstel luchtvaart houdt vaart ondanks problemen

IATA: herstel luchtvaart houdt vaart ondanks problemen

GENÈVE (ANP) - Het herstel van de passagiersluchtvaart houdt vaart, ondanks de huidige operationele problemen op veel luchthavens. De internationale brancheorganisatie IATA zag de vraag naar tickets in april op jaarbasis met bijna 80 procent toenemen. De organisatie merkt op dat de vergelijking met een jaar eerder mank gaat vanwege de beperkingen door de coronapandemie. Ook in april dit jaar waren er nog restricties, zoals in China. Daarnaast zorgde de oorlog in Oekraïne voor verstoringen en problemen, mede door de sluiting van het Russische luchtruim voor veel maatschappijen.

IATA-topman Willie Walsh merkt op dat er op dit moment twee zaken spelen die nadrukkelijk van invloed zullen zijn op het komende zomerseizoen. Zo is er onder consumenten een grote drang om te reizen na twee jaar van corona-ellende. Daarnaast is er op veel plekken sprake van operationele tekortkomingen die de luchtvaartsector beperken. Daarmee doelt hij onder andere op de problemen op luchthavens in Europa waar door personeelstekorten veel vluchten geannuleerd worden, zoals op Schiphol.

Volgens Walsh zijn regeringen te lang voorzichtig geweest met het afbouwen van de coronabeperkingen. Daardoor hebben ze volgens hem een hoop onzekerheid in de markt veroorzaakt. Op het moment dat de beperkingen werden opgeheven, was er nog maar weinig tijd over om zaken voor elkaar te krijgen. Hij noemt het dan ook "geen wonder" dat er op verschillende luchthavens problemen zijn ontstaan.

De groei in april was volgens IATA in bijna alle markten te zien. China was een negatieve uitschieter. De coronapandemie beperkte de reizen van en naar het Aziatische land. Ook binnenlandse vluchten werden veel minder uitgevoerd.

Meer uit Financieel

ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

1 uur geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

16 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

18 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

21 uur geleden
Nieuwe Waterweg tot zondag gestremd na kortsluiting tunnelwerk

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is dit weekend langer gestremd voor de scheepvaart doordat geplande werkzaamheden uitlopen. Bij het plaatsen van het eerste tunneldeel voor de nieuwe Maasdeltatunnel is namelijk iets niet goed gegaan. De vaarroute had zaterdag rond 10.00 uur weer vrij moeten zijn, maar Rijkswaterstaat meldt zaterdagmiddag dat schepen geen doorgang krijgen tot in ieder geval zondagochtend 07.00 uur.

23 uur geleden
Wegvallen logistieke problemen helpt autoverkoop aan flinke plus

BUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.

1 dag geleden
Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

1 dag geleden