Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IATA: herstel luchtvaart houdt vaart ondanks problemen

IATA: herstel luchtvaart houdt vaart ondanks problemen

GENÈVE (ANP) - Het herstel van de passagiersluchtvaart houdt vaart, ondanks de huidige operationele problemen op veel luchthavens. De internationale brancheorganisatie IATA zag de vraag naar tickets in april op jaarbasis met bijna 80 procent toenemen. De organisatie merkt op dat de vergelijking met een jaar eerder mank gaat vanwege de beperkingen door de coronapandemie. Ook in april dit jaar waren er nog restricties, zoals in China. Daarnaast zorgde de oorlog in Oekraïne voor verstoringen en problemen, mede door de sluiting van het Russische luchtruim voor veel maatschappijen.

IATA-topman Willie Walsh merkt op dat er op dit moment twee zaken spelen die nadrukkelijk van invloed zullen zijn op het komende zomerseizoen. Zo is er onder consumenten een grote drang om te reizen na twee jaar van corona-ellende. Daarnaast is er op veel plekken sprake van operationele tekortkomingen die de luchtvaartsector beperken. Daarmee doelt hij onder andere op de problemen op luchthavens in Europa waar door personeelstekorten veel vluchten geannuleerd worden, zoals op Schiphol.

Volgens Walsh zijn regeringen te lang voorzichtig geweest met het afbouwen van de coronabeperkingen. Daardoor hebben ze volgens hem een hoop onzekerheid in de markt veroorzaakt. Op het moment dat de beperkingen werden opgeheven, was er nog maar weinig tijd over om zaken voor elkaar te krijgen. Hij noemt het dan ook "geen wonder" dat er op verschillende luchthavens problemen zijn ontstaan.

De groei in april was volgens IATA in bijna alle markten te zien. China was een negatieve uitschieter. De coronapandemie beperkte de reizen van en naar het Aziatische land. Ook binnenlandse vluchten werden veel minder uitgevoerd.

Meer uit Financieel

Informatie over houdbaarheidsdatum moet eten uit de kliko houden

VEGHEL (ANP) - Voedselproducenten en supermarktketens zetten binnenkort extra informatie over de houdbaarheidsdatum op verpakkingen om verspilling tegen te gaan. Door duidelijker te maken dat voedsel vaak nog prima te eten is na de houdbaarheidsdatum, hopen bedrijven als Albert Heijn, Unilever, Jumbo, Dirk en FrieslandCampina dat consumenten minder vaak voedsel weggooien.

29 minuten geleden
Franse defensiebeurs mag Israëlische bedrijven niet weren

PARIJS (ANP/AFP) - Een Franse defensiebeurs heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door Israëlische deelnemers te weren, oordeelt een rechtbank in Parijs. De vakbeurs moet het verbod voor Israëlische bedrijven om mee te mogen doen aan de vakbeurs van de rechter opheffen, laat de advocaat van de Israëlisch-Franse kamer van koophandel weten aan persbureau AFP.

1 uur geleden
Wall Street opent voorzichtig na tegenvallende winkelverkopen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten begonnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers reageerden op de Amerikaanse winkelverkopen, die in mei met 0,1 procent zijn toegenomen. Dat was minder dan verwacht. Het cijfer geeft meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Vorige week bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

1 uur geleden
Duitsland werkt aan snellere visumprocedures werkers buitenland

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is bezig de visumprocedures voor werknemers uit het buitenland te versnellen om zo nijpende personeelstekorten tegen te gaan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock wordt hier extra spoed achter gezet, onder meer door digitalisering. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van haar politieke partij, de Groenen.

2 uur geleden
Duitsland is na 9 jaar weer 's werelds grootste hopproducent

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitsland is na negen jaar weer 's werelds grootste producent van hop, het belangrijke ingrediënt voor de bereiding van bier. Dat heeft de Duitse branchevereniging van hoptelers dinsdag bekendgemaakt. De hoeveelheid grond die wordt gebruikt in Duitsland voor de teelt van hop is weer groter dan het hopareaal in de VS.

2 uur geleden
Hoge inflatie gecompenseerd in veel cao's, FNV nog niet tevreden

UTRECHT (ANP) - In veel cao's hebben werknemers de gestegen inflatie inmiddels gecompenseerd gekregen, maar vakbond FNV is nog niet tevreden. " Er is echt nog wel compensatie nodig in het weer op peil brengen van de lonen voordat de inflatie hoog werd. We nemen er pas genoegen mee als alle lonen gecompenseerd zijn", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha tijdens de tussenevaluatie van dit cao-seizoen in het vakbondshuis in Utrecht.

4 uur geleden
Nieuwe invallen Europese Commissie in kartelonderzoek autobanden

BRUSSEL (ANP) - Inspecteurs van de Europese Commissie hebben dinsdag nieuwe invallen gedaan in een kartelonderzoek naar mogelijke prijsafspraken door producenten van autobanden. Het gaat nu om invallen bij een consultancybureau in twee lidstaten. Begin dit jaar waren er al doorzoekingen bij bedrijven die actief zijn in de bandenindustrie.

4 uur geleden