Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA-topman: situatie in kerncentrale Zaporizja verslechtert

IAEA-topman: situatie in kerncentrale Zaporizja verslechtert

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De situatie in de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja "verslechtert verder", waarschuwt directeur-generaal Rafael Grossi van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). "We kunnen het ons niet veroorloven te wachten tot er iets rampzaligs gebeurt", zei Grossi na een vergadering over Zaporizja met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron. "Zolang de bombardementen doorgaan, zijn de risico's enorm." Grossi is in New York vanwege de Algemene Vergadering van de VN daar.

Woensdag werd de kerncentrale opnieuw beschoten, meldt het IAEA, zoals de afgelopen weken al vaker gebeurd is. Daarvan beschuldigen Kiev en Moskou elkaar over en weer. Bij de meest recente beschietingen raakten de kabels beschadigd die een van de zes reactoren van elektriciteit voorzien, waardoor die reactor zo'n veertig minuten op door dieselgeneratoren opgewekte energie moest vertrouwen. De schade aan de kabels is inmiddels hersteld. Hoewel het stralingsniveau in de buurt van de kerncentrale volgens Oekraïense autoriteiten nog binnen de norm ligt, zei Grossi "ernstig bezorgd" te zijn over de situatie.

De IAEA-topman zei dat hij de situatie in Zaporizja besproken heeft met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die hij woensdagochtend in de marge van de Algemene Vergadering van de VN ontmoette, zonder in details te treden over het besprokene. Grossi zei "spoedig" naar Oekraïne te willen reizen om ter plekke de veiligheidssituatie omtrent de centrale te bespreken.

De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, is sinds begin maart in handen van Rusland.

Meer uit Buitenland

Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

4 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

5 uur geleden
Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

7 uur geleden
Oekraïne onderschept truck met tientallen die land ontvluchtten

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense grenswacht heeft een vrachtwagen onderschept met tientallen mannen die het land probeerden te ontvluchten. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten omdat ze kunnen worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen.

7 uur geleden
Koning Filip praat met hulpverleners explosie in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Koning Filip heeft vrijdag de plek van de explosie in Antwerpen bezocht. Volgens persbureau Belga sprak de Belgische vorst met hulpverleners over hun zoektocht naar slachtoffers.

7 uur geleden
Rusland: veiligheidsdeal van Oekraïne en VS slechts stukje papier

MOSKOU (ANP/AFP) - De veiligheidsdeal tussen Oekraïne en de Verenigde Staten bestaat slechts uit "stukjes papier". Dat zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

8 uur geleden
Griekenland wil aantal cruiseschepen bij eilanden beperken

ATHENE (ANP/BLOOMBERG) - Griekenland wil het aantal cruiseschepen dat de populaire toeristeneilanden in de Egeïsche en Ionische Zee aandoet beperken. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis is het tijd om de gevolgen van "overtoerisme" aan te pakken.

8 uur geleden