Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA-topman: situatie in kerncentrale Zaporizja verslechtert

IAEA-topman: situatie in kerncentrale Zaporizja verslechtert

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De situatie in de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja "verslechtert verder", waarschuwt directeur-generaal Rafael Grossi van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). "We kunnen het ons niet veroorloven te wachten tot er iets rampzaligs gebeurt", zei Grossi na een vergadering over Zaporizja met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron. "Zolang de bombardementen doorgaan, zijn de risico's enorm." Grossi is in New York vanwege de Algemene Vergadering van de VN daar.

Woensdag werd de kerncentrale opnieuw beschoten, meldt het IAEA, zoals de afgelopen weken al vaker gebeurd is. Daarvan beschuldigen Kiev en Moskou elkaar over en weer. Bij de meest recente beschietingen raakten de kabels beschadigd die een van de zes reactoren van elektriciteit voorzien, waardoor die reactor zo'n veertig minuten op door dieselgeneratoren opgewekte energie moest vertrouwen. De schade aan de kabels is inmiddels hersteld. Hoewel het stralingsniveau in de buurt van de kerncentrale volgens Oekraïense autoriteiten nog binnen de norm ligt, zei Grossi "ernstig bezorgd" te zijn over de situatie.

De IAEA-topman zei dat hij de situatie in Zaporizja besproken heeft met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die hij woensdagochtend in de marge van de Algemene Vergadering van de VN ontmoette, zonder in details te treden over het besprokene. Grossi zei "spoedig" naar Oekraïne te willen reizen om ter plekke de veiligheidssituatie omtrent de centrale te bespreken.

De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, is sinds begin maart in handen van Rusland.

Meer uit Buitenland

Frankrijk wijst overlevering leden Italiaanse Rode Brigades af

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - Het hoogste Franse gerechtshof heeft een verzoek van de Italiaanse overheid om een groep van tien voormalige linkse militanten van de Brigate Rosse (Rode Brigades) over te leveren definitief afgewezen. Volgens het Hof van Cassatie zou de overlevering een te grote inbreuk zijn op hun mensenrechten.

1 uur geleden
Myanmar ontbindt partij Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi

NAYPYIDAW (ANP/AFP/RTR) - Het militaire regime van het Aziatische Myanmar ontbindt de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. De Nationale Liga voor Democratie (NLD) registreerde zich bewust niet voor de verkiezingen, omdat die volgens de partij sowieso niet eerlijk zouden verlopen. Daarmee voldoet de NLD niet aan de nieuwe, strenge kieswet die door het leger is opgesteld.

2 uur geleden
Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee jaar strafkamp veroordeeld voor kritiek op de strijdkrachten, meldt mensenrechtenbeweging OVD-Info. Hij zat in huisarrest maar zou zijn gevlucht.

4 uur geleden
Twee mensen doodgestoken bij islamitisch centrum in Lissabon

LISSABON (ANP/RTR/DPA) - In een islamitisch centrum in de Portugese hoofdstad Lissabon zijn twee vrouwen gedood bij een aanval van een Afghaanse vluchteling met een groot mes. De slachtoffers (24 en 49) zijn medewerkers van de instelling in de buurt van het stadion van voetbalclub Benfica. Meerdere personen raakten gewond.

4 uur geleden
Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico

CIUDAD JUÁREZ (ANP/AFP/RTR) - Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten.

6 uur geleden
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten.

6 uur geleden
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens

MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.

7 uur geleden