Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA-team gearriveerd in stad bij kerncentrale Zaporizja

IAEA-team gearriveerd in stad bij kerncentrale Zaporizja

KIEV (ANP/RTR/AFP) - Een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is gearriveerd in Zaporizja, niet ver van de gelijknamige kerncentrale in het zuidoosten van Oekraïne. Het konvooi met het veertienkoppige team onder leiding van het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, verliet de hoofdstad Kiev in de loop van de ochtend.

"We zijn nu na bijna zes maanden aan pogingen eindelijk onderweg", zei Grossi. "Ik ben me zeer bewust van de relevantie van dit moment maar we zijn er klaar voor. Het IAEA is er klaar voor. We zullen rapporteren na de missie. We zullen er een paar dagen doorbrengen", aldus Grossi.

De inspecteurs komen naar verwachting donderdagochtend aan bij de centrale in Enerhodar, meldde het Russische persbureau TASS op gezag van de door Rusland geïnstalleerde autoriteiten in de regio. De verwachting is dat de inspectie een of twee dagen duurt en zes tot acht IAEA-experts na het bezoek achterblijven.

De kerncentrale wordt bezet door Russische troepen. Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar er al weken van de centrale te beschieten en zo de veiligheid in gevaar te brengen. Ook woensdag werden beschietingen gemeld. Het IAEA-team moet nog een gevaarlijk stuk langs de Dnipro-rivier afleggen om bij het complex te komen.

De IAEA-deskundigen gaan de schade en het nucleaire materiaal in kaart brengen en de veiligheidssystemen en omstandigheden voor het personeel onder de loep nemen.

Meer uit Buitenland

Malawi wil duizenden mensen naar Israël sturen voor boerderijwerk

LILONGWE (ANP/RTR) - De regering van Malawi heeft plannen aangekondigd om duizenden mensen naar Israël te sturen om daar op boerderijen te werken. "We denken in eerste instantie aan ongeveer 5000 mensen, daar mikken we nu op", zegt minister van Informatie Moses Kunkuyu tegen de BBC.

1 uur geleden
Finland sluit laatste grensovergang met Rusland

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland sluit in de nacht van woensdag op donderdag ook zijn laatste grensovergang met Rusland voor reizigers. Deze blijft vervolgens twee weken dicht. De regering gaf eerder al opdracht tot de sluiting van de andere grensovergangen na een toestroom van immigranten uit derde landen vanuit Rusland.

1 uur geleden
Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen.

2 uur geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

3 uur geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

3 uur geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

4 uur geleden
Weduwe van seriemoordenaar Fourniret voor de rechter in Frankrijk

NANTERRE (ANP/AFP/BELGA) - In Frankrijk is een nieuw proces begonnen tegen Monique Olivier, de weduwe van de overleden seriemoordenaar Michel Fourniret. Ze wordt vervolgd voor haar betrokkenheid bij drie zaken die tientallen jaren geleden speelden.

4 uur geleden