Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA: situatie rond Zaporizja-centrale wordt 'steeds hachelijker'

IAEA: situatie rond Zaporizja-centrale wordt 'steeds hachelijker'

ENERHODAR (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De situatie in de Oekraïense stad Enerhodar, waar het personeel woont dat de kerncentrale van Zaporizja draaiende houdt, wordt steeds hachelijker, zegt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De stroom in Enerhodar is uitgevallen door aanhoudende beschietingen. Daardoor wordt het veilig functioneren van de kerncentrale volgens IAEA-chef Rafael Grossi bemoeilijkt, onder meer omdat veiligheidssystemen die als backup dienen niet meer werken. Ook water- en rioleringssystemen in Enerhodar werken niet meer.

Volgens het Oekraïense kernenergie-agentschap wordt personeel van de centrale bovendien vastgehouden en gemarteld door Russische troepen. Het zou gaan om zo'n 200 personeelsleden die worden vastgehouden. Twee van hen zouden zijn doodgeslagen.

"De IAEA heeft begrepen dat de uitbater van de kerncentrale geen vertrouwen meer heeft in het herstellen van stroomvoorziening buiten de centrale. Daarom overweegt hij de enige nog operationele kernreactor stil te leggen", zei Grossi in een verklaring. "Daarmee zou de veiligheid van de hele kerncentrale volledig afhankelijk zijn van noodgeneratoren die op diesel draaien."

Grossi roept op tot het onmiddellijk staken van de beschietingen in het hele gebied rond de centrale, zodat de noodzakelijke reparaties aan de stroomvoorziening kunnen worden uitgevoerd. De Russische afgevaardigde bij de IAEA zei zo'n staking van het geweld te steunen.

Meer uit Buitenland

Vietnam heeft voormalige politieminister als nieuwe president

HANOI (ANP/AFP/RTR) - Het parlement van Vietnam heeft als verwacht To Lam, tot voor kort minister van Openbare Veiligheid, gekozen als president. Lam was vorige week door de Communistische Partij voorgedragen als nieuwe president.

1 uur geleden
Hulp geleverd via door VS gebouwde pier bereikt Palestijnen niet

WASHINGTON (ANP) - Geen van de 569 ton humanitaire hulp die op een door de VS gebouwde pier in Gaza gearriveerd is, is tot dusver uitgedeeld aan mensen in nood. Dat zei dinsdag een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

4 uur geleden
Jenny Erpenbeck wint International Booker Prize

LONDEN (ANP) - De Nederlandse schrijfster Jente Posthuma heeft naast de International Booker Prize gegrepen. De prestigieuze Britse prijs voor boeken die zijn vertaald naar het Engels ging naar de Duitse auteur Jenny Erpenbeck en haar boek Kairos.

7 uur geleden
Team van Trump verwijdert video over oprichting 'reich'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een video verwijderd van zijn socialemedia-account waarin wordt gerept over de oprichting van een 'reich' na de komende verkiezingen. Het campagneteam van zijn politieke rivaal Joe Biden spreekt schande van het filmpje, dat volgens een woordvoerster van Trump door een onoplettende medewerker online is gezet.

8 uur geleden
Israël draait maatregelen tegen persbureau AP terug

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Israël komt terug op maatregelen tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). De autoriteiten maakten bekend dat afgepakte camera-apparatuur wordt teruggegeven.

9 uur geleden
Rusland oefent met gebruik tactische kernwapens dicht bij Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische strijdkrachten zijn naar eigen zeggen "niet ver van Oekraïne" begonnen met oefeningen voor het praktische gebruik van tactische kernwapens. Eerder deze maand werd in Moskou aangekondigd dat die oefeningen worden gehouden als gevolg van westerse provocaties en bedreigingen.

13 uur geleden
Einde strafzaak Trump in zicht, ex-president getuigt zelf niet

NEW YORK (ANP) - De advocaten van Donald Trump hebben volgens Amerikaanse media hun bewijsvoering gestaakt in de zwijggeldzaak tegen de oud-president. Het bleef tot het laatste moment spannend of ze Trump zelf nog zouden oproepen als getuige, maar dat gebeurde niet. Dat betekent dat het einde van de strafzaak in New York nu in zicht is.

14 uur geleden