Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA komt begin volgende week met rapport kerncentrale Zaporizja

IAEA komt begin volgende week met rapport kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP/RTR) - Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) komt "begin volgende week" met een gedetailleerd rapport over de veiligheid van de grote kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Dat zei IAEA-chef Rafael Grossi vrijdag in een persconferentie. Daarin uitte hij zijn bezorgdheid over de situatie in en rondom het nucleaire complex. Die bezorgdheid is ingegeven door wat Grossi een "algemeen bekend feit" noemde: er wordt flink gevochten in de regio waar de centrale staat. Om diezelfde reden maakt hij zich zorgen over de veiligheid van het personeel in de centrale. Dinsdag praat Grossi de Veiligheidsraad van de VN bij.

Grossi bezocht donderdagmiddag met een delegatie deskundigen het complex in Enerhodar, in het zuiden van Oekraïne. Grossi en het grootste deel van zijn team zijn inmiddels terug in Wenen, waar het IAEA gevestigd is. Zes deskundigen van het IAEA zijn achterbleven. Twee van hen blijven op permanente basis in de kerncentrale aanwezig, bevestigde Grossi.

De kerncentrale, de grootste van Europa, is de afgelopen tijd regelmatig onder vuur genomen. Rusland, dat de centrale heeft bezet, en Oekraïne beschuldigen elkaar van de aanvallen. Des te opmerkelijker was het dat het Oekraïense leger vrijdag zei aanvallen te hebben uitgevoerd op Russische posities in de regio rond Enerhodar, in de buurt van de kerncentrale waar VN-experts aan het werk zijn.

Vlak voordat de IAEA-missie donderdag arriveerde werd een van de zes reactoren van het nucleaire complex automatisch stilgelegd doordat een projectiel een noodaggregaat had geraakt. De technici van het Oekraïense energiebedrijf Energoatom slaagden er vrijdagmiddag in de installatie weer op te starten, zodat er nu weer twee operationeel zijn. Enkele andere werken niet door reparatiewerkzaamheden en onderhoud.

Meer uit Buitenland

Onderzoek: 1 op 8 kinderen slachtoffer online seksueel misbruik

EDINBURGH (ANP/AFP) - Het afgelopen jaar waren waarschijnlijk 302 miljoen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting en seksueel misbruik online. Dat stelt het Childlight Global Child Safety Institute van de Schotse Universiteit van Edinburgh, dat maandag voor het eerst een wereldwijde schatting van de omvang van het probleem publiceerde.

57 minuten geleden
Ook jonge kinderen onder dodelijke slachtoffers tornado in Texas

DALLAS/FORT WORTH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Onder de zeven dodelijke slachtoffers van een tornado die in de nacht van zaterdag op zondag door het noorden van de Amerikaanse staat Texas raasde zijn ook twee jonge kinderen, melden lokale autoriteiten. In totaal is het dodental van de meerdere stormen en de tornado's die de staten Texas, Oklahoma en Arkansas dit weekend teisterden opgelopen naar veertien.

1 uur geleden
Hamas: Palestijnen moeten 'opstaan en marcheren' na 'bloedbad'

RAFAH (ANP/AFP) - Hamas heeft Palestijnen zondag opgeroepen "op te staan en te marcheren" in reactie op "het bloedbad" dat het Israëlische leger volgens de Palestijnse beweging heeft aangericht met zijn luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook. Door de aanvallen vlogen er tenten in brand. Daarbij kwamen volgens Palestijnse gezondheids- en civiele hulpdiensten minstens 35 mensen om het leven.

2 uur geleden
Tientallen doden door Israëlische luchtaanval op tentenkamp Rafah

RAFAH (ANP/RTR/AFP) - Zeker dertig Palestijnen zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen op een vluchtelingenkamp in Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook. Door de aanvallen vlogen hun tenten in brand. Dat melden Palestijnse gezondheids- en civiele hulpdiensten.

4 uur geleden
Minstens 20 Palestijnen gedood bij aanval Israël tentenkamp Rafah

RAFAH (ANP/RTR/AFP) - Minstens twintig Palestijnen zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen op een vluchtelingenkamp in Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook. Door de aanvallen vlogen hun tenten in brand, vertelde een civiele noodfunctionaris aan persbureau Reuters.

5 uur geleden
Litouwse president Nauseda herkozen

VILNIUS (ANP/RTR) - De zittende president van Litouwen, Gitanas Nauseda, heeft de laatste ronde van de presidentsverkiezingen van het Baltische land gewonnen. Met ongeveer 30 procent van de stemmen geteld, stond hij al op 82 procent. Daarop gaf zijn enige overgebleven tegenstander, de Litouwse premier Ingrida Simonyte, haar verlies toe.

5 uur geleden
Macron pleit voor 'Frans-Duitse impuls' in Europa

BERLIJN (ANP/DPA) - De Franse president Emmanuel Macron heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Duitsland gezegd dat een "Frans-Duitse impuls" nodig is om "imperialistische ambities in Europa en ongekende uitdagingen voor onze toekomst het hoofd te bieden". Dat zei Macron vlak na een ontmoeting met de Duitse president Frank-Walter Steinmeier in Berlijn.

6 uur geleden