Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA komt begin volgende week met rapport kerncentrale Zaporizja

IAEA komt begin volgende week met rapport kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP/RTR) - Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) komt "begin volgende week" met een gedetailleerd rapport over de veiligheid van de grote kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Dat zei IAEA-chef Rafael Grossi vrijdag in een persconferentie. Daarin uitte hij zijn bezorgdheid over de situatie in en rondom het nucleaire complex. Die bezorgdheid is ingegeven door wat Grossi een "algemeen bekend feit" noemde: er wordt flink gevochten in de regio waar de centrale staat. Om diezelfde reden maakt hij zich zorgen over de veiligheid van het personeel in de centrale. Dinsdag praat Grossi de Veiligheidsraad van de VN bij.

Grossi bezocht donderdagmiddag met een delegatie deskundigen het complex in Enerhodar, in het zuiden van Oekraïne. Grossi en het grootste deel van zijn team zijn inmiddels terug in Wenen, waar het IAEA gevestigd is. Zes deskundigen van het IAEA zijn achterbleven. Twee van hen blijven op permanente basis in de kerncentrale aanwezig, bevestigde Grossi.

De kerncentrale, de grootste van Europa, is de afgelopen tijd regelmatig onder vuur genomen. Rusland, dat de centrale heeft bezet, en Oekraïne beschuldigen elkaar van de aanvallen. Des te opmerkelijker was het dat het Oekraïense leger vrijdag zei aanvallen te hebben uitgevoerd op Russische posities in de regio rond Enerhodar, in de buurt van de kerncentrale waar VN-experts aan het werk zijn.

Vlak voordat de IAEA-missie donderdag arriveerde werd een van de zes reactoren van het nucleaire complex automatisch stilgelegd doordat een projectiel een noodaggregaat had geraakt. De technici van het Oekraïense energiebedrijf Energoatom slaagden er vrijdagmiddag in de installatie weer op te starten, zodat er nu weer twee operationeel zijn. Enkele andere werken niet door reparatiewerkzaamheden en onderhoud.

Meer uit Buitenland

99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

41 minuten geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

6 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

6 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

7 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

7 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

8 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

9 uur geleden