Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA: Kiev en Moskou staan open voor veiligheidszone Zaporizja

IAEA: Kiev en Moskou staan open voor veiligheidszone Zaporizja

WENEN (ANP/RTR) - Oekraïne en Rusland hebben interesse getoond in een voorstel van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) om een nucleaire veiligheidszone rond de kerncentrale van Zaporizja in het zuiden van Oekraïne in te stellen, zegt IAEA-chef Rafael Grossi maandag.

"Ik heb signalen gezien dat ze geïnteresseerd zijn in deze overeenkomst", zei hij tijdens een persconferentie. "Wat ik zie is twee partijen die met ons in contact staan en vragen stellen, veel vragen."

Volgens Grossi houdt de veiligheidszone niet in dat alle militaire middelen moeten worden verwijderd en het militaire personeel het complex moet verlaten, maar omvat het wel een wapenstilstand. "Het is een toezegging dat er geen gerichte militaire actie plaatsvindt op de kerncentrale of het gebied rondom de centrale die invloed kan hebben op de werkzaamheden. Dat is wat we verwachten", aldus de IAEA-chef.

Rapport

De Russische troepen namen het complex met zes reactoren al vrij snel na de invasie in. Verscheidene gebouwen zijn de laatste tijd beschadigd geraakt door beschietingen. De strijdende partijen beschuldigen elkaar daarvan.

Vorige week publiceerde het IAEA een rapport waarin het sprak van een onhoudbare situatie. Het rapport volgde op een bezoek van Grossi aan de atoomcentrale. In het rapport pleitte het IAEA voor de onmiddellijke instelling van een nucleaire veiligheidszone en bewaking om ongelukken te voorkomen. De VN-organisatie liet weten klaar te zijn om meteen met besprekingen te beginnen die daartoe moeten leiden.

Meer uit Buitenland

Sunday Times: nog een onderzoek in gokaffaire Conservatieve Partij

LONDON (ANP) - De Britse goktoezichthouder doet volgens The Sunday Times onderzoek naar nog een medewerker van de Britse Conservatieve Partij. Chief data officer Nick Mason zou geld hebben ingezet op de datum van de verkiezingen. Eerder deed campagnechef van de partij Tony Lee al een stap terug vanwege soortgelijke beschuldigingen.

37 minuten geleden
Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

TEL AVIV (ANP/DPA) - Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de gijzelaars die de Palestijnse beweging Hamas vasthoudt. Veel demonstranten riepen dat ze de gijzelaars "levend, levend...en niet in lijkenzakken" terug wilden zien. Ze riepen ook om nieuwe verkiezingen.

4 uur geleden
Macron en Jordaanse koning bijeen voor onmiddellijk bestand Gaza

PARIJS (ANP/AFP) - De Jordaanse koning Abdullah II en zijn vrouw lunchen maandag in Parijs met president Emmanuel Macron en diens echtgenote Brigitte. Het gespreksonderwerp is "de extreme urgentie van een staakt-het-vuren in Gaza". Volgens een verklaring van het Elysée-paleis is er geen tijd meer te verliezen om een bestand te bereiken en op grote schaal humanitaire hulp te leveren aan de Palestijnen.

5 uur geleden
Buitenlandchef EU wil onderzoek beschieting Rode Kruis bij Gaza

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell wil een onafhankelijk onderzoek naar de beschietingen bij het hoofdkwartier van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in het zuiden van de Gazastrook.

8 uur geleden
Nieuw-Caledonische leider moet in Frankrijk proces afwachten

NOUMÉA (ANP/AFP) - De Nieuw-Caledonische onafhankelijkheidsleider Christian Tein moet in een Franse gevangenis zijn proces afwachten. Dat zei zijn advocaat Pierre Ortent. Tein wordt samen met de woordvoerster van zijn onafhankelijkheidsbeweging CCAT, Brenda Wanabo, naar Frankrijk overgebracht.

8 uur geleden
Ten minste twee doden bij Russische aanval op Charkiv

CHARKIV (ANP/RTR) - Bij een Russische aanval met bommen op de Oekraïense stad Charkiv in de noordoostelijke grensregio met Rusland, zijn zaterdag minstens drie mensen gedood en een dertigtal mensen gewond geraakt, meldden lokale autoriteiten.

10 uur geleden
Toeristen mogen Italiaanse eiland Capri niet op om watertekort

CAPRI (ANP/DPA) - Toeristen mogen sinds zaterdagochtend niet meer naar het Italiaanse eiland Capri, omdat de watervoorziening is afgesneden. Er is een breuk in de waterleiding tussen het Italiaanse vasteland en het eiland.

12 uur geleden