Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA: Kiev en Moskou staan open voor veiligheidszone Zaporizja

IAEA: Kiev en Moskou staan open voor veiligheidszone Zaporizja

WENEN (ANP/RTR) - Oekraïne en Rusland hebben interesse getoond in een voorstel van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) om een nucleaire veiligheidszone rond de kerncentrale van Zaporizja in het zuiden van Oekraïne in te stellen, zegt IAEA-chef Rafael Grossi maandag.

"Ik heb signalen gezien dat ze geïnteresseerd zijn in deze overeenkomst", zei hij tijdens een persconferentie. "Wat ik zie is twee partijen die met ons in contact staan en vragen stellen, veel vragen."

Volgens Grossi houdt de veiligheidszone niet in dat alle militaire middelen moeten worden verwijderd en het militaire personeel het complex moet verlaten, maar omvat het wel een wapenstilstand. "Het is een toezegging dat er geen gerichte militaire actie plaatsvindt op de kerncentrale of het gebied rondom de centrale die invloed kan hebben op de werkzaamheden. Dat is wat we verwachten", aldus de IAEA-chef.

Rapport

De Russische troepen namen het complex met zes reactoren al vrij snel na de invasie in. Verscheidene gebouwen zijn de laatste tijd beschadigd geraakt door beschietingen. De strijdende partijen beschuldigen elkaar daarvan.

Vorige week publiceerde het IAEA een rapport waarin het sprak van een onhoudbare situatie. Het rapport volgde op een bezoek van Grossi aan de atoomcentrale. In het rapport pleitte het IAEA voor de onmiddellijke instelling van een nucleaire veiligheidszone en bewaking om ongelukken te voorkomen. De VN-organisatie liet weten klaar te zijn om meteen met besprekingen te beginnen die daartoe moeten leiden.

Meer uit Buitenland

Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

1 uur geleden
Prognose voor neergeschoten premier Slowakije is positief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De prognose voor de gezondheid van de Slowaakse premier Robert Fico is goed. Dat zei de Slowaakse minister van Gezondheid Zuzana Dolinková zaterdag. De minister meldt dat de toestand van Fico stabiel, maar nog altijd ernstig is.

1 uur geleden
Tientallen doden in Afghanistan door extreem weer

KABUL (ANP/DPA/AFP) - Zeker vijftig mensen zijn in de Afghaanse provincie Ghor omgekomen door noodweer. Dat melden de regionale autoriteiten, die zeggen dat huizen, winkels, landbouwgrond en bruggen zijn verwoest. Ook zijn wegen in het gebied onbegaanbaar.

1 uur geleden
Acteur Dabney Coleman (92) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Dabney Coleman is op 92-jarige leeftijd overleden, heeft zijn dochter Quincy vrijdag bekendgemaakt.

2 uur geleden
Verdachte neerschieten Slowaakse premier aangekomen bij rechtbank

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico is zaterdagochtend aangekomen bij de rechtbank. Om 11.00 uur moet de 71-jarige man voor de rechter verschijnen. Die moet beslissen of de man langer blijft vastzitten.

3 uur geleden
Water in Belgische Voeren iets gezakt, bewoners kunnen naar huis

VOEREN (ANP/BELGA) - In de Belgische gemeente Voeren, niet ver van Maastricht, is het waterpeil na de overstromingen in de nacht van vrijdag op zaterdag weer iets gezakt. Inwoners die werden geëvacueerd konden zaterdagochtend weer terug naar hun woning. "Het waterpeil van de Berwijn en de Voer is gezakt. In de meeste straten is het water grotendeels weggetrokken", zei de gemeente op Facebook. Wel moeten mensen nog voorzichtig blijven.

5 uur geleden
Luchthaven van München korte tijd dicht om klimaatactivisten

MÜNCHEN (ANP/RTR/DPA) - Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zaterdagochtend korte tijd stilgelegd omdat klimaatactivisten het binnenterrein van het vliegveld hadden betreden en zichzelf hadden vastgelijmd op start- en landingsbanen. Een van de banen werd al snel weer vrijgegeven. Even na 08.00 uur meldde de politie dat alle activisten waren verwijderd en dat het vliegverkeer grotendeels is hervat. Een woordvoerder van de luchthaven waarschuwt nog wel voor vertragingen.

6 uur geleden