Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA: Iran schendt kernakkoord opnieuw met productie uranium

IAEA: Iran schendt kernakkoord opnieuw met productie uranium

WENEN (ANP) - Iran is begonnen met de productie van uranium om zijn onderzoeksreactor in Teheran van stroom te voorzien. Het is volgens het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) een nieuwe schending van het nucleaire akkoord dat in 2015 ondertekend werd.

Iran houdt zich al geruime tijd niet meer aan de bepalingen van het akkoord. Daarin stond dat het land slechts zeer beperkt uranium mocht verrijken, tot een niveau ver onder wat nodig was om een atoombom te maken. In januari gaf Iran zelf al toe geen rekening te houden met die aanbeveling en wilde het zelf uranium verrijken tot 20 procent. Voor een kernwapen is een verrijking met 90 procent noodzakelijk.

De nucleaire deal uit 2015 dreigt nu geheel uiteen te vallen. In 2018 trok toenmalig Amerikaans president Donald Trump zijn land terug uit het akkoord en scherpte de handelssancties tegen Iran aan. Als reactie daarop ontdeed Teheran zich in 2019 van de meeste verplichtingen van het akkoord, "omdat andere landen de regels ook flagrant geschonden hadden".

Huidig Amerikaans president Joe Biden heeft zijn hoop uitgesproken om de gesprekken met Iran te hervatten, maar zal niet de eerste stap zetten om de sancties op te heffen, zoals Iraanse leiders gevraagd hebben.

Het Iraanse parlement heeft al goedkeuring gegeven om IAEA-inspecteurs vanaf 21 februari de toegang tot Iran te ontzeggen, waardoor er geen controle meer is op de kernactiviteit van het land. "Als ze willen dat Iran terugkeert naar zijn verplichtingen, moeten de VS de sancties volledig opheffen", zegt de Iraanse hoogste leider Ali Khamenei.

Meer uit Buitenland

Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

29 minuten geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

1 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

6 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

8 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

8 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

8 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

8 uur geleden