Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA: deeltjes verrijkt uranium Iran bijna goed voor kernwapen

IAEA: deeltjes verrijkt uranium Iran bijna goed voor kernwapen

WENEN (ANP/AFP/RTR) - De atoomwaakhond van de Verenigde Naties, het IAEA, heeft in Iran enkele deeltjes uranium aangetroffen die waren verrijkt tot een puurheid van bijna 90 procent waarmee de productie van kernwapens mogelijk wordt. Om precies te zijn hadden de deeltjes uit een nucleair centrum niet ver van de stad Qom een puurheid van 83,7 procent. Volgens Iran zijn er "onbedoelde schommelingen" geweest bij de verrijking van deeltjes en is dat hoge percentage niet opzettelijk behaald.

Volgens een rapport van het Internationale Atoomenergieagentschap IAEA heeft Iran al achttien keer meer verrijkt uranium opgeslagen dan de maximale hoeveelheid die was afgesproken in 2015. Toen beloofden westerse en andere grote mogendheden Iran verlichting van de wurgende economische sancties in ruil voor de beperking van het nucleaire programma van het land. Iran ging akkoord maar de Verenigde Staten bliezen het akkoord in 2018 op. De Amerikanen trokken zich terug en troffen nog zwaardere sancties. Initiatieven om het akkoord weer nieuw leven in te blazen hebben nog niets opgeleverd. Het IAEA blijft in gesprek met Teheran.

Meer uit Buitenland

Vier nieuwe bemanningsleden aangekomen bij ruimtestation ISS

CAPE CANAVERAL (ANP) - Bij het internationale ruimtestation ISS zijn vier nieuwe bemanningsleden gearriveerd. Drie Amerikanen en een Rus vertrokken zondagavond vanuit de Amerikaanse staat Florida met een raket en zijn volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagochtend aangekomen.

1 uur geleden
Duitse minister wijt lek uit overleg Oekraïne aan individuele fout

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - Het lek uit een overleg tussen vier hoge Duitse luchtmachtofficieren kwam door een individuele fout, zegt de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. Er zaten geen gaten in de beveiliging, al wordt die volgens hem wel aangescherpt. Ook heeft het lek volgens hem laten zien dat meer voorzichtigheid is geboden.

1 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

8 uur geleden
China schroeft defensiebudget verder op en mikt op 5 procent groei

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering gaat zijn defensiebudget dit jaar met 7,2 procent opschroeven. Ook mikt Beijing op een economische groei van 5 procent. Dat heeft de regerende communistische partij bekendgemaakt bij de start van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres dinsdag.

8 uur geleden
Super Tuesday laatste kans voor Haley om het Trump lastig te maken

WASHINGTON (ANP) - Het is 'Super Tuesday' in de Verenigde Staten, traditioneel de belangrijkste dag in de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen. Amerikanen uit vijftien staten en een overzees gebied mogen dinsdag naar de stembus voor de voorverkiezingen, die dit jaar bij beide partijen nog weinig spanning hebben opgeleverd. Dinsdag wordt gezien als de laatste kans voor de Republikein Nikki Haley om het partijgenoot Donald Trump nog moeilijk te maken in de race om de nominatie.

8 uur geleden
EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

11 uur geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

15 uur geleden